Πολιτική

Τσίπρας: «Η ευθύνη πρωτίστως δική μου» – Κάλεσε σε δημοκρατική πανστρατιά έναντι της Δεξιάς

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών διεργασιών για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και οι διεργασίες θα ανοίξουν με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγινε δεκτός εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον βηματισμό του για την επόμενη ημέρα στο δρόμο προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Και ο ίδιος ο έχει επίγνωση του ότι σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει η πιο κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή της 15χρονης θητείας του στην ηγεσία του κόμματος.

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών διεργασιών για την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.

«Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ένα οδυνηρό σοκ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέλαβε την ευθύνη, υπογραμμίζοντας πως είναι πρωτίστως δική του και δεν ισομοιράζεται, την ίδια ώρα που κήρυξε δημοκρατική πανστρατιά έναντι μιας Δεξιάς που αν δεν αποτραπεί στη δεύτερη κάλπη θα είναι ανεξέλεγκτη και εκδικητική.

Ωστόσο, παρατήρησε και πως το κόμμα του πρέπει να αλλάξει, “όχι προς τα δεξιά, τα αριστερά ή το κέντρο, αλλά προς τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα”: «Αναλαμβάνω να ηγηθώ μαζί σας αυτή τη μάχη γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, γιατί δεν δείλιασα ποτέ και δεν λιποτάχτησα ποτέ. Κυρίως, όμως, γιατί αυτή η μάχη δεν αφορά εμένα προσωπικά. Αφορά την κοινωνία».

Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει για να χάσει, αλλά για να αναμετρηθεί με τη Δεξιά, «να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε κόμμα- συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης».

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στις ελίτ και στα μεγάλα συμφέροντα που «δέκα χρόνια τώρα δεν έχουν κουραστεί να μας πολεμάνε και να με πολεμάνε»: «Μην βιάζεστε. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού, που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Από όπου εμείς τη σώσαμε».

«Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε. Εκείνο το οποίο στη δική μας σκέψη δεσπόζει είναι η ευθύνη για την κοινωνία, για τη χώρα, για το αύριο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις. Για την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλώς είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν κι εκείνοι που έδωσαν διάδρομο στη Δεξιά με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κι επιμένουν σε αυτή».

«Δεν κρύβομαι. Με ξέρετε. Ποτέ δεν κρύφτηκα στην πολιτική μου διαδρομή. Στα δύσκολα ποτέ δεν το έβαλα στα πόδια. Μετά από τρεις ημέρες θλίψης κι αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα. Να ανασυγκροτηθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη μάχη. Δεν έχουμε δικαίωμα στην παραίτηση. Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης, τονίζοντας την υποχρέωση να αποτιμηθούν γρήγορα τα λάθη και να χαραχθεί μια καθαρή γραμμή, ενώ σημείωσε πως είναι ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις και πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής εν κινήσει.

Ως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως στόχος του δεν είναι να κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές στο Σύνταγμα σε συντηρητική κατεύθυνση.

«Κι αν του δοθεί η ευκαιρία να μην έχει καν αντίπαλο. Να ξεμπερδέψει με το ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία. τα εργασιακά δικαιώματα. Αν ο κ. Μητσοτάκης των 158 βουλευτών έδινε όλους τους πόρους σε μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις και παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, φανταστείτε τι ακριβώς θα κάνει εν τη παντοδυναμία του».

Υποστήριξε, πάντως, πως κανείς δεν έχει δικαίωμα στην εσωστρέφεια, στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.

«Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση, και η σεμνότητα θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Κι όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα. Μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Αυτό που τώρα επείγει, ενόψει της νέας αναμέτρησης, της πιο κρίσιμης, είναι να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάποια βασικά συμπεράσματα από το μήνυμα της κάλπης.

«Και να διορθωθούμε, αν θέλετε, εν κινήσει. Να αλλάξουμε την καμπάνια μας. Να γίνουνε πιο συλλογικοί στη δουλειά μας. Πιο συντροφικοί και πιο αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Πιο σοβαροί, επιτρέψτε μου να πω, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία».

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στο συμπέρασμα των exit polls, σύμφωνα με το οποίο την τελευταία ημέρα αποφάσισε τι θα ψηφίσει περίπου το 20% των ψηφοφόρων, 1.206.000 ψηφοφόροι, και στο ότι πολλοί από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δεν το έκαναν την Κυριακή.

Από αυτούς 618.000 επέλεξαν τη ΝΔ. Και μόνο 156.000 το ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αναποφάσιστοι, δηλαδή, αντί να ψηφίσουν όπως περιμέναμε κι όπως συνήθως συμβαίνει, με το κριτήριο της δυσαρέσκειας απέναντι στη κυβέρνηση, τελικώς ψήφισαν ανάποδα. Με το φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση. Να μην κρυφτούμε πίσω από τη λεγόμενη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά να αναζητήσουμε απαντήσεις στις δικές μας αδυναμίες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας εστίασε σε τρεις «κομβικές» αιτίες:

Η πρώτη αιτία είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της, την ατζέντα του φόβου, «αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη, πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά».

«Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να πάμε στη κάλπη και η συζήτηση στα καφενεία και στις παρέες να μην είναι όσα συμβαίνουν το 2023 ή την τελευταία τετραετία, αλλά όσα συνέβησαν οκτώ χρόνια πριν. Αποδείχτηκε ότι η μιντιακή υπεροπλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή της προεκλογικής ατζέντας. Και σε αυτό συνέβαλαν και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν το κύριο μέτωπό τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».

Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει, της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Η τρίτη αιτία είναι η εικόνα του κόμματος που δεν εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη και συγκρότηση και η οποία κατά τον ίδιο πρέπει να αλλάξει άμεσα και ριζικά: «Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ανασύνταξης της κεντρικής εκλογικής επιτροπής και των εκλογικών επιτροπών σε όλη τη χώρα: «Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα. Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας».

Όλη η επικαιρότητα