Πολιτική

Τσίπρας: Λύση για το χρέος «μέσα στον Ιούνιο»

«Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας.

Ερωτηθείς εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup, είτε στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Συμπερασματικώς, «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση με τον εσθονό πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, κύριο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν οι διμερείς σχέσεις, η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Εσθονία, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το προσφυγικό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που προηγήθηκαν. Όπως είπε, η Εσθονία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων και με την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα καινούργιο όραμα, το οποίο μπορεί να χτιστεί στη βάση μιας σταθερής ευρωζώνης, ώστε να οικοδομηθεί η σταθερή έξοδος της ευρωζώνης από την οικονομική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς στην προεδρία της Εσθονίας ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσφυγική κρίση, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για δίκαιη αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα κρατά ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, ωστόσο υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα κυρίως στο Αιγαίο.

Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυσή του στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ χαρακτήρισε παρελκυστική τη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν κάνει -όπως σημείωσε- βήματα βελτίωσης σε σημαντικά θέματα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου πως το Κυπριακό δεν είναι διμερές θέμα, αλλά ευρωπαϊκό.

«Δεν παρέλειψα να εκφράσω βέβαια και την απογοήτευσή μου για την παρελκυστική στάση που κρατά η Τουρκία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς, προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Συζητήσαμε, βεβαίως, με τον εσθονό πρωθυπουργό -ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την Κύπρο και να συναντηθεί και με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατήσει ζωντανό το διάλογο στο κυπριακό ζήτημα- και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και υπ’ αυτή την έννοια, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και να φροντίσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, να μείνει ο διάλογος ανοιχτός, αλλά να γίνουν και ουσιαστικά βήματα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περίοδο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογο του για τις επαφές που είχε, αλλά και εκείνες που έπονται με ηγέτες των βαλκανικών χωρών, με στόχο τη σταθερότητα της περιοχής χωρίς εξάρσεις εθνικιστικές, αλλά με συζητήσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα, ειδικά σε αυτή την περίοδο και είπε ότι με τον έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τις προτεραιότητες της Εσθονίας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο, αλλά και διμερείς σχέσεις.

«Πιστεύω πως είναι θεμελιώδους σημασίας να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά και ξανά ότι η ΕΕ είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο ρόλος της προεδρίας είναι να αναζητήσει έναν κοινό παρανομαστή και μια ισορροπία -τη βέλτιστη ισορροπία- ανάμεσα στο νέο και το συμβατικό, στο ρίσκο και την ασφάλεια, στο μεγάλο και το μικρό, τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση, ανέφερε και καταλήγοντας είπε: «Χρειάζομαι τη συνεργασία σου Αλέξη, και όλων των συναδέλφων μου στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία. Για να αναβαθμίσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να συνεχίσουμε να ζούμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Η Ελλάδα και η Εσθονία έχουν υπογράψει ήδη από το 2013 μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το οποίο ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Σήμερα κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας και η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μνημονίου. Η Εσθονία είναι μια από τις πιο προηγμένες κοινωνίες στον κόσμο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με την πιο πρόσφατη καινοτομία την κάρτα τηλε-διαμονής για τους αλλοδαπούς. Μάλιστα τα τελευταία δέκα χρόνια η Εσθονία υπήρξε ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες στη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών για τους πολίτες της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα