Πολιτική

Τσίπρας: Μια προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία – Μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Παράλληλα ανακοίνωσε μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει ως στόχο να διαλύσει την αισχροκέρδεια.
Ακούστε το άρθρο

Την βούληση του για την συγκρότηση κυβέρνησης μακράς πνοής η οποία θα στηρίξει την κοινωνία, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

Παράλληλα ανακοίνωσε μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει ως στόχο να διαλύσει την αισχροκέρδεια.

Προανήγγειλε την σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για την διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαϊου, ενώ σε ερώτηση για τις ενδεχόμενες συνεργασίες είπε πως «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών δυνάμεων», κάνοντας μάλιστα δώρο στον κ. Μητσοτάκη, όλη «αυτή την εμμονή του» με το σύστημα «Δήμητρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε επίσης ότι εάν κερδίσει στις εκλογές, θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, σε ψωμί, γάλα, παιδικές τροφές, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» στην αγορά και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

Παράλληλα, κάλεσε τους νέους και τους συνταξιούχους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, καθώς όπως είπε οι πρώτοι στοχοποιήθηκαν και οι δεύτεροι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για τους πλειστηριασμούς είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για μηχανισμό στήριξης για 700.000 νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μέσα από την ονομαστική διαγραφή χρεών κατά 60%, την κρατική επιδότηση και όρους στη λειτουργία των funds.

Κατηγόρησε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία στα εθνικά ζητήματα και ιδιαίτερα στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμά μας με στόχο να διαλύσει την αισχροκέρδεια»

«Ο λαός έχει μνήμη και εμπειρία, γνωρίζει ποιοι μας έβαλαν στα μνημόνια και ποιοι το 2015 άφησαν τη χώρα με άδεια ταμεία και ποια κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος και να αφήσει 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Έχω πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών της χώρας, είμαι σε διαρκή επαφή αυτά τα 4 χρόνια με Ευρωπαίους αξιωματούχους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο και έχει στόχο να διαλύσει το σύστημα της αισχροκέρδειας», τόνισε.

Μίλησε για «πρεμούρα» του κ. Μητστοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι κοστίζει ακριβά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «αθλιότητα να περιφέρουν ένα ιδιωτικό έγγραφο που φτιάχτηκε στα γραφεία του Μαξίμου και να λένε ότι είναι έγγραφο του ΓΛΚ». Σημείωσε ότι το κόστος του προγράμματος σε ετήσια βάση είναι περίπου 5,5 δισ. «Το κόστος αυτό είναι βιώσιμο, γιατί κάθε πρόγραμμα έχει σκέλος δαπανών και εσόδων», είπε, τονίζοντας ότι θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη και θα υπάρξει νέος μηχανισμός στην πηγή ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα υπερκέρδη. Είπε μεταξύ άλλων ότι θα κοστίσει 1,5 δισ. η μείωση του ΕΦΚ σε ετήσια βάση και 1, 4 δισ. σε ετήσια βάση η μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι 4 δισ. ήταν η αύξηση των εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ μόνο το ’22.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη μια ΠΝΠ με τρία άρθρα: Το πρώτο είναι η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το δεύτερο έχει να κάνει με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσεις Εισαγωγής -μηδέν το δημοσιονομικό κόστος. Το τρίτο είναι μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που από τότε που θα εφαρμοστεί έως το τέλος του έτους, δηλαδή για έξι μήνες, είναι 1,4 δισ., είπε.

«Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής»

Ερωτηθείς για τις συνεργασίες υποστήριξε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει συγκυβέρνηση. Αν είναι η ΝΔ πρώτη ο κ. Μητστοτάκης θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση δεν θα το ρισκάρει, εκτίμησε. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος θα έχουμε κυβέρνηση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας, επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία.

«Δεν είναι το όραμα μου ούτε το σχέδιο μου να φτιάξω μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος. Θέλω κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», σημείωσε. Σχολίασε ότι «ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων».

«Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει. Ήταν το αλτερ έγκο του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. Δεν ξέρω αν ήταν συνενοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη», σχολίασε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής

Για τις εξελίξεις στην Αλβανία με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, ο Αλ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων πως επί διακυβέρνησης του, όταν ο Έντι Ράμα ζητούσε να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κι εκείνος στα Τίρανα, «δεν το έκανα γιατί είχα θέσει ως όρο την προώθηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνική μειονότητας στην Αλβανία». «Τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης 4 χρόνια για τα δικαιώματα; Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η επικοινωνία. Ιδιωτική εξωτερική πολιτική; Πού είναι τα εθνικά μας συμφέροντα; Και έχει το θράσος να εγκαλεί εμάς για τον πατριωτισμό μας;», είπε μεταξύ άλλων.

Μίλησε για υποκρισία και φαρισαϊσμό στην προεκλογική στάση του κ. Μητσοτάκη το ’19 και τη στάση του ως πρωθυπουργού για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα την τηρεί, όπως είπε.

Είπε ότι στην εξωτερική πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη χώρα στις ράγες της εθνικής γραμμής: πυλώνας σταθερότητας, γέφυρα συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δικαίων θα είναι αδιαπραγμάτευτη «όπως ήταν και τα 4 χρόνια που κυβερνήσαμε».

Σύσταση Προανακριτικής για τις υποκλοπές

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει θέμα εκβιασμού του πολιτικού κόσμου μέσω των υποκλοπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «μιλάμε για ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου, αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών με στοιχεία». «Έχουμε την παρακολούθηση από ένα κέντρο που ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μέσα απ’ το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης το συγκάλυπτε 9 μήνες, έκανε Εξεταστική για να το συγκαλύψει επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο» είπε και προσέθεσε ότι ήρθε προχθές στο ντιμπέιτ και «ομολόγησε» ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρξε εθνικός λόγος της παρακολούθησης, άρα δεν υπήρχε λόγος επίκλησης του εθνικού απορρήτου, ανέφερε.

«Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να καταστήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους συνένοχους στη συγκάλυψη», είπε.

Παράλληλα σημείωσε ότι 9 μήνες τώρα «με ευθύνη και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουμε μια έρευνα όπου δεν έχει κληθεί ούτε ένας ύποπτος», προσθέτοντας ότι «η αρμόδια εισαγγελέας της ΕΥΠ υπέγραφε παρανόμως αφού δεν υπήρχε εθνικός λόγος της παρακολούθησης και είναι ακόμη στη θέση της».

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο «αφορά τη συγκάλυψη και το πού βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων» του μισού πολιτικού συστήματος και οικονομικού κόσμου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είπε. «Όποιος κρατά αυτά τα χιλιάδες gigabyte στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και οικονομικό σύστημα την επόμενη δεκαετία και να κάνει κακό και στα εθνικά μας θέματα».

«Αν έρθει η ΝΔ πρώτο κόμμα θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με προοδευτική πλειοψηφία μια από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση του δημόσιου βίου» είπε και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική; Έγινε Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν. Με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Όχι μόνο για να μάθουμε ποιος αλλά και πού βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης».

Οι νέοι στοχοποιήθηκαν την τελευταία 4ετία

Την άποψη ότι οι νέοι άνθρωποι την τελευταία 4ετία «στοχοποιήθηκαν» από την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι οι νέοι αυτή τη φορά θα προσέλθουν στις κάλπες. «Πέρασε μια 4ετια στοχοποίησης για τους νέους ακόμα και για τη διασπορά κορονοϊού. Ζήσανε στο πετσί τους μια πολιτική εχθρότητας, συντριβής των ονείρων και των δικαιωμάτων τους», είπε ενώ επισήμανε και πάλι την «πρωτοφανή θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» αλλά και την «εργασιακή ζούγκλα» και τα «περιστατικά αυταρχισμού». «Έχουν πολλούς λόγους να αξιοποιήσουν το όπλο τους, που είναι η ψήφος τους», είπε, τονίζοντας επίσης ότι στις μετρήσεις σε νέους 17-45 ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σημαντικά. «Η συμμετοχή θα κρίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι απολύτως ανοιχτό τώρα», προσέθεσε.

Μηδενικό ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης

Σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ και κατά πόσο είναι αποτελεσματικό μέτρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως είναι «πολύ δύσκολο κανείς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα επιχείρημα που δεν έχει καμία λογική». Σημείωσε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μείωσε τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως την οικοδομή και το τουριστικό πακέτο, προκειμένου ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Το ίδιο, είπε, θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν οι τιμές σε βασικά προϊόντα.

«Μην προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι σε είδη άμεσης ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει μηδενικό ΦΠΑ, ενώ όπως είπε ιδιαιτέρως σημαντικό είναι να γίνονται «ουσιαστικοί έλεγχοι» και όχι «έλεγχοι μαϊμού» «όπως κάνει τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης».

«Εξαπατήθηκαν οι συνταξούχοι»

«Μια από της κοινωνικές κατηγορίες που εξαπατήθηκε βάναυσα μετά τη μεσαία τάξη είναι οι συνταξιούχοι», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με την απήχηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι στα πρώτα δύο μνημόνια έγινε το 80-85% των περικοπών των συντάξεων αλλά και ότι την τελευταία τετραετία ο κ. Μητσοτάκης τους «εξαπάτησε» γιατί κατήργησε τη 13η σύνταξη που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έδωσε πίσω τα αναδρομικά.

«Έχουν κάθε λόγο να τον τιμωρήσουν» είπε, ενώ προσέθεσε ότι έχουν πολλούς λόγους και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει στην αποκατάσταση των μέτρων αυτών.

Σε επόμενη ερώτηση και πάλι για τις υποκλοπές, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «μόνο» ο κ. Μητσοτάκης έχει την «απόλυτη γνώση και ευθύνη» να απαντήσει για το πού βρίσκονται αυτά τα στοιχεία, αλλά, όπως σχολίασε «ο ίδιος επιδιώκει τη συγκάλυψη». Τον κατηγόρησε ότι επικαλέστηκε άγνοια και τώρα «ζητά την ψήφο των συντηρητικών ψηφοφόρων» προκειμένου να γίνουν «συνένοχοι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης». Όσον αφορά, δε, το κατά πόσο είναι παγιδευμένο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, σχολίασε ότι «αν ήξερα ότι κάποιος έχει προσωπικά μου δεδομένα, δεν θα αισθανόμουν καλά».

Μια προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε εμείς τη λεηλασία της κατοικίας και της περιουσίας της μεσαίας τάξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση «του μεγάλου προβλήματος της οικονομίας, το ιδιωτικό χρέος, που είναι μια βραδυφλεγής βόμβα».

Για να τελειώνουν τα ψέματα, είπε, υπήρχε πλαίσιο προστασίας από το 2010 έως το ’21-’22 και έπαψε να υπάρχει με το νέο Πτωχευτικό που ψήφισε η ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε εν συντομία τις βασικές προβλέψεις του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κάνοντας λόγο για σχέδιο που δίνει λύση, η οποία είναι ρεαλιστική και μπορεί να δώσει διέξοδο.

Ερωτηθείς για τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν και το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Υποστήριξε ότι το ’19 χάθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα η χώρα «γιατί γυρίσαμε στις παλιές δοκιμασμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές που είχαν οδηγήσει και στη χρεοκοπία». Προσέθεσε ότι «η οικονομία δεν πάει τόσο καλά όσο νομίζουμε, ο αναπτυξιακός ρυθμός είναι ακριβώς εκεί που τον αφήσαμε εμείς το ’19». Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί, γιατί ενώ δεν είχε μείνει τίποτε άλλο ανολοκλήρωτο από τον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει, πέρα από την επενδυτική βαθμίδα, εκείνος ενώ το υποσχέθηκε, απέτυχε.

Σημείωσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα καταφέρει να στηρίξει την κοινωνία και να δημιουργήσει βιώσιμη προοπτική που θα φέρει και την επενδυτική βαθμίδα παράλληλα με ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα