Πολιτική

Τσίπρας: Στόχος μας είναι να πάρουμε όσους θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή

«Δίνουμε αγώνα να τους κερδίσουμε»
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να «πάρει, να κερδίσει από τις γραμμές της ακροδεξιάς», αυτούς που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Mega, ενόψει των εκλογών 2023, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και κλήθηκε να απαντήσει «αν θέλει» τις ψήφους των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

«Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης.

«Τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους», συμπλήρωσε λίγο αργότερα.

Αλέξης Τσίπρας: Χειραγώγηση της δικαιοσύνης με φθηνό τρόπο

Σε ό,τι αφορά στο «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «απεδείχθη» ότι όλο αυτό έγινε «για τη Δεξιά πολυκατοικία».

«Διότι ο κ. Κασιδιάρης θα μπορούσε πάρα πολύ απλά να μην κατέλθει στις εκλογές, με την τροπολογία που εμείς υποστηρίξαμε. Τι λέγαμε εμείς; Στον υπάρχοντα νόμο να μπει μια προσθήκη, η οποία θα λέει ότι όσοι είναι οριστικά καταδικασμένοι, όσα κόμματα έχουν στους συνδυασμούς τους οριστικά καταδικασμένους για το 187Α, δηλαδή εγκληματική οργάνωση, δεν θα μπορούν να κατέβουν στις εκλογές», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αντί γι’ αυτό, υπήρξε, όλως περιέργως, για πρώτη φορά στην ιστορία η δυνατότητα ένα τμήμα του Αρείου Πάγου, κάποιοι δικαστές, να αποφανθούν αν το κόμμα του Πρετεντέρη είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα ή το κόμμα της Τζίμα δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό δεν το καταλάβαμε όταν έγινε, και δεν το ψηφίσαμε για λόγους αρχής, αν θέλετε. Διότι μπορεί αύριο να έρθει μια άλλη σύνθεση και να πει όχι για τον Κασιδιάρη, για το ΚΚΕ ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Μετά, καταλάβαμε γιατί έγινε. Και καταλάβαμε από τις καταγγελίες Τζανερίκου, που ήταν επικεφαλής του Τμήματος αυτού. Καταλάβαμε από τις καταγγελίες που έλεγε ότι εξωδίκως ο κ. Γεραπετρίτης τον φώναξε σ’ ένα καφέ έξω από το Μαξίμου, προκειμένου να του ζητήσει να διευθετήσει τα ζητήματα και θα του έδινε θέση σε ανεξάρτητη αρχή, πράγματα πρωτοφανή. Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης μ’ έναν τόσο φθηνό τρόπο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά. Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός. Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους», κατέληξε απαντώντας στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: Προανακριτική για τον πρωθυπουργό και υπουργούς

Μετά την αναφορά του σε προανακριτική για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει αν στο επίκεντρό της θα βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αν θα ανοίξει τον δρόμο για ένα ειδικό δικαστήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πριν πάμε στο ειδικό δικαστήριο, γιατί αυτά είναι κάποια βήματα πιο μετά, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι δεν μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να συγκαλυφθεί και μάλιστα όταν έχουμε την ομολογία του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις», απάντησε αρχικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης».

Μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία «πρέπει να συγκροτήσει προανακριτική με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή», δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. Σε διευκρινιστική ερώτηση, απάντησε πως σε πρώτη φάση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά του Ανδρουλάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συνεργασίες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εάν οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «νομίζω ότι ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι στις δεύτερες κάλπες συνθλίβονται τα μικρότερα κόμματα.

Ερωτηθείς τι θα έπραττε σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθετε ως όρο τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Ανδρουλάκη».

Στη συνέχεια, επανέλαβε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης «αυτοεξαιρέθηκε» από τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, επεσήμανε πως «ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90- εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του, οφείλει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα».

Όλη η επικαιρότητα