Κόσμος

Τυφώνας Ίρμα: Αυξάνονται οι νεκροί – εικόνα απόλυτης καταστροφής στο πέρασμά του

Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 14 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα από τα νησιά της Καραϊβικής, ο οποίος κατευθύνεται προς την Φλόριντα των ΗΠΑ και απειλεί με σοβαρές καταστροφές.

Ο τυφώνας κατηγορίας 5, που κινείται με ανέμους 290χλμ/ώρα, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρές καταστροφές στην Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Παρθένες Νήσους, απ΄ όπου έχει ήδη περάσει.

Η Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ ενώ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού νοσοκομείου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της περιοχής.

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι πως δεν υπάρχουν κι άλλοι» νεκροί, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Νέα Υόρκη ο Λόνι Σούρι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη Κένεθ Μαπ.

2017 09 07T225254Z 115511449 RC12B476AF40 RTRMADP 3 STORM IRMA HAITI copy

(Reuters)

Ο κυβερνήτης της πολιτείας συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των νήσων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το νησί Αντίγκουα και Μπαρμπούντα μετρά έναν νεκρό, όπως και η Ανγκουίλα, που είδε το τοπικό νοσοκομείο να καταστρέφεται, ενώ οι πολίτες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο.

«Είναι τεράστια η καταστροφή. 95% του νησιού έχει καταστραφεί. Είμαι σοκαρισμένος», ανέφερε αξιωματούχους για την εικόνα στον Άγιο Μαρτίνο.

Ο γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, μίλησε από την πλευρά του για «περίπου πενήντα τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και ένας σε κρίσιμη κατάσταση».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας.

2017 09 07T225931Z 1861071518 RC155B7F12F0 RTRMADP 3 STORM IRMA HAITI copy

(REUTERS/Andres Martinez Casares)

Επόμενες “στάσεις” του φονικού τυφώνα είναι οι Μπαχάμες, η Κούβα και τέλος η Φλόριντα, όπου η Ίρμα θα φτάσει αποδυναμωμένη, προκαλώντας όμως καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες τις ερχόμενες 48 ώρες.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καραϊβικής έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ προετοιμάζονται για την έλευση ακόμη ενός τυφώνα, του Χοσέ, που έχει ενισχυθεί στην κατηγορία 3 και αναμένεται στην περιοχή εντός του Σαββατοκύριακου.

Στο Μαϊάμι οι κάτοικοι προσπαθούν να εκκενώσουν τις περιοχές που κινδυνεύουν το συντομότερο δυνατό. «Θέλουμε να προστατευτείτε, να είστε πολύ πολύ προσεκτικοί», ήταν το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προς τους πολίτες της Φλόριντα.

Περίπου 51.000 τουρίστες στην Κούβα εγκαταλείπουν άρον-άρον τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από την μανία της φύσης.

2017 09 07T232339Z 1182796077 RC1F4E316DF0 RTRMADP 3 STORM IRMA copy

(REUTERS/Ricardo Rojas)

Ο κυκλώνας Ίρμα άρχισε να προκαλεί πλημμύρες στην Αϊτή, με τους πρώτους τραυματισμούς να αναφέρονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Προστασία. Κατά τις πρώτες προβλέψεις ο κυκλώνας Ίρμα θα περάσει λίγο βορειότερα από ό,τι προβλεπόταν από την Αϊτή, κάτι που ενδέχεται να αμβλύνει το πλήγμα που θα δεχθεί αυτή η χώρα της Καραϊβικής, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πιο φτωχών του πλανήτη.

Η Ίρμα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό και ένας από τους πέντε πιο ισχυρούς που έχουν «χτυπήσει» την περιοχή τα τελευταία 82 χρόνια, σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Κέντρο Τυφώνων.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα