Ηλεία

Τζαμαλής: «Θα αποφασίσουν τα μέλη μας αν συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων»

*«Για τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα», τόνισε ο Νίκος Τζαμαλής
Ακούστε το άρθρο

Η πληρωμή των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων είναι ένας ακόμη οικονομικός βραχνάς για τις επιχειρήσεις εστίασης σε όλη την Ελλάδα, που καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο αρκετά χρήματα, προκειμένου να μην έχουν μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη.

Επειδή όμως αλλάζουν συνεχώς τα πράγματα όσον αφορά αυτά τα δικαιώματα, στο Επιμελητήριο Ηλείας το απόγευμα της Τετάρτης, εκπρόσωποι των συλλόγων εστίασης Πύργου και Αμαλιάδας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, είχαν την ευκαιρία, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, να μάθουν σημαντικές λεπτομέρειες και να θέσουν τα ερωτήματά τους.

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του σωματείου Εστίασης Πύργου Νίκος Τζαμαλής τόνισε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς»: «Τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εστίασης, αφού τα πληρώνουμε και τα δύο. Πρόκειται για ένα σημαντικό κόστος, που για ένα μικρό μαγαζί μπορεί να φτάνει και τα 1.000 ευρώ το χρόνο.

Τα συγγενικά δικαιώματα θα πρέπει να τα πληρώνουμε πάντα, αφού αν δεν πληρωθούν θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και θα πληρώσεις επί δέκα (Χ10) αυτό το ποσό. Τώρα από το Επιμελητήριο έγινε μία προσπάθεια κάποιοι που δεν έχουν πληρώσει πριν από το 2021, με ένα πόσο εφάπαξ να διευθετήσουν όλες τις οφειλές που έχουν. Αυτή η κίνηση του Επιμελητηρίου είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Εμείς όταν θα πάρουμε την απόφαση αυτή που έχουν συμφωνήσει τα επιμελητήρια, θα συζητήσουμε με τα μέλη μας προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμφωνία αν φυσικά το θέλουν.

Ειδάλλως αν δεν συμφωνούν με αυτή την πρωτοβουλία, θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους της GEA για να κάνουν μία δική τους συμφωνία, που δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα είναι καλύτερη. Εμείς αυτό που συνεχώς φωνάζουμε είναι ότι όλα αυτά τα δικαιώματα, συγγενικά και πνευματικά, θα πρέπει με απόφαση της Κυβέρνησης να πληρώνουμε μόνο έναν φορέα και μετά να γίνεται η μοιρασιά όπως πρέπει».

Μεγάλη η σύγχυση

Η σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο και τα μαγαζιά (μπαρ, καφέ κ.λπ.) για τα πνευματικά δικαιώματα (αλλά και τα συγγενικά δικαιώματα) είναι πολύ μεγάλη. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη τώρα που έκλεισε η ΑΕΠΙ και υπάρχουν δύο οργανισμοί που βγαίνουν στην αγορά με τιμολόγια ζητώντας να πληρωθούν. «Επειδή δεν μπορούν να τα βρουν οι καλλιτέχνες μεταξύ τους θα την πληρώσουμε εμείς;», είναι το αγωνιώδες ερώτημα των περισσοτέρων από τα καφέ-μπαρ σε όλη τη χώρα.

Τι είναι Πνευματικό Δικαίωμα;

Είναι το δικαίωμα που αποκτά κάποιος πάνω σε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο και αφορά τους συνθέτες και τους στιχουργούς, για να το πούμε πιο απλά. Ποιοι πρέπει, ποιοι είναι υποχρεωμένοι πιο σωστά, να πληρώνουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα;

Όλοι σχεδόν: καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, σχολές χορού, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες ψυχαγωγίας (σφαιριστήρια, bowling κλπ.), χώρους εκδηλώσεων (αίθουσες συνεστιάσεων, κτήματα δεξιώσεων κλπ.), πανηγύρια, χώρους αναμονής, πάρκινγκ, εκθεσιακούς χώρους, αθλητικούς χώρους και κάθε είδους επιχείρηση που χρησιμοποιεί ή και εκμεταλλεύεται δημόσια μουσική.

Εννοείται πως δικαιώματα πληρώνονται και από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αλλά και από τη χρήση μουσικής για κινηματογραφική προβολή, για διαφημίσεις κ.ο.κ.

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα