Ηλεία

Τζαμί Πηνείας: «Μπούκαραν» στο πανηγύρι

panigiri.jpg
Ακούστε το άρθρο

Επεισοδιακά και όχι με τα μουσικά όργανα που είχε ξεκινήσει , αλλά με τα αστυνομικά,  ολοκληρώθηκε το πανηγύρι του Δήμου Πηνείας στη θέση Τζαμί, το Σάββατο τα ξημερώματα.

Κάθε χρόνο στις 28 Αυγούστου με κορύφωση την 29η Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι στο Γιάννη-Τζαμί (ή Γενί Τζαμί), με γουρνοπούλες όπως επιτάσσει το έθιμο, μπίρες κρασί και μουσική. Το πανηγύρι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Νηστευτή. Στην περιοχή , όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται και κάποιοι πλανόδιοι, στήνουν πρόχειρες υπαίθριες ψησταριές και πωλούν γουρνοπούλες, ποτά και αναψυκτικά. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά πανηγύρια της περιοχής που αναφέρεται από την εποχή του Βυζαντίου.

Το πανηγύρι είχε φουντώσει για τα καλά, το κέφι ακολουθούσε την οδό του Ζενίθ και η νύκτα παραμονή πανσελήνου, προμηνυόταν ιδανική για όλους.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα κάνει «ντου» όπως είπαν άνθρωποι που γλεντούσαν εκεί, «ΣΔΟΕ και αστυνομικοί». Στην πραγματικότητα ήταν τα μικτά κλιμάκια της εφορίας, του ΙΚΑ και της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο των ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Είναι τα ίδια κλιμάκια που εμφανίζονται σε νυκτερινά κέντρα αλλά και σε πανηγύρεις στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα και ελέγχουν φορολογικά τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όταν εμφανίστηκε το κλιμάκιο, κάποιοι (από τον κόσμο που διασκέδαζε) δυσφόρησαν και υπήρξε φόβος μήπως δημιουργηθούν επεισόδια σε βάρος του κλιμακίου, που απλά εκτελεί εντολές. Έτσι κλήθηκε και η ΟΠΚΕ, η Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας για κάθε ενδεχόμενο. Η ΟΠΚΕ είναι εξοπλισμένη με αλεξίσφαιρα και όπλα, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι να φοβηθούν.

Το κλιμάκιο προχώρησε σε ελέγχους και δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι κάποιοι δεν ακολουθούσαν τη νόμιμη διαδικασία, δηλαδή την έκδοση αποδείξεων.

Έτσι έγιναν συλλήψεις (λόγω της βαρύτητας του αδικήματος) με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Εξι επιχειρηματίες-σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Τελικά οι έξι επιχειρηματίες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού σε βάρος τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

«Η Ελλάδα πρέπει να μπεί σε τάξη»

Η εφημερίδα «Πατρίς» μίλησε με τον επιχειρηματία κ. Βασίλη Ευσταθόπουλο που διατηρεί επιχείρηση διασκέδασης στην περιοχή: «Καλώς γίνονται έλεγχοι. Πρέπει οι Έλληνες να μάθουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κράτος. Η Ελλάδα πρέπει να μπεί σε τάξη. Είναι αδιανόητο να πουλάς ένα προϊόν και να μην εκδίδεις παραστατικό, απόδειξη. Στο δικό μας μαγαζί, όλα λειτουργούσαν εντάξει. Είχαμε τρεις ταμειακές οι οποίες και ελέγχθηκαν από το κλιμάκιο. Σε κάθε τραπέζι υπήρχαν αποδείξεις, ακόμη και για το νερό των 50 λεπτών».

Κώστας Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα