Πολιτική

Τζανακόπουλος: «Τέλη Απριλίου το επόμενο ορόσημο για την αξιολόγηση»

Ακούστε το άρθρο
Η εαρινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στα τέλη Απριλίου, είναι το επόμενο ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όταν και αναμένεται η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ανησυχία που δημιουργείται από την καθυστέρηση, αλλά δεν είναι δική της η ευθύνη. Καλεί Στουρνάρα να μην πολιτικολογεί, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Στουρνάρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πως «οι θεσμικοί παράγοντες δικαιούνται να κάνουν εκτιμήσεις, όμως θα πρέπει να αποφεύγουν να πολιτικολογούν και να έχουν ένα καθαρότερο βλέμμα, λιγότερα πολιτικά ενταγμένο σε πολιτικές. Να βλέπουν ότι οι ευθύνες για την καθυστέρηση δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά του ΔΝΤ» λόγω των παράλογων και ανεδαφικών απαιτήσεών του.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από τέτοιες δηλώσεις θεσμικών παραγόντων να υπάρχουν σχεδιασμοί για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Πολύ πιθανόν» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη ΔΕΗ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ενιαία στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. Πρόσθεσε πως όταν έρθει η τελική συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις και αυτές θα συγκριθούν με όσα είχαν αποφασισθεί επί ΝΔ.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτησή της από κανέναν, ενώ επανέλαβε πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οδεύουμε σε έναν δρόμο που φαινεται πως σύντομα καταλήγει σε συμφωνία. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Και συμπλήρωσε: «Ορόσημο για λύση είναι η εαρινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου και αναμένουμε να λάβει το Ταμείο την τελική απόφαση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για εκλογές ή δημοψήφισμα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνέντευξη Σημίτη που θα προβληθεί απόψε από τον Σκάι, ο κυβερνητικός εκρπόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Σημίτης είναι ο τελευταίος που δικαιούται να προτείνει λύσεις και τον χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τζανακόπουλος δεν έδωσε απάντηση για το εάν αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα