Σαν Σήμερα

Τζάνις Τζόπλιν: Η κοπέλα που έγινε χίπισσα, ροκ ίνδαλμα και έχασε τη ζωή της από τα ναρκωτικά

Ακούστε το άρθρο

Γεννιέται σαν σήμερα, η πρώτη γυναίκα ροκ σταρ, η μοναδική Τζάνις Τζόπλιν.

1965 Η κοπέλα της φωτογραφίας είναι 22 χρονών. Η οικογένειά της ήταν αυστηρή και ευυπόληπτη. Όμως η νεαρή ήταν ανατρεπτική. Όπως δήλωνε: «Μου άρεσε να διαβάζω, να ζωγραφίζω και δεν μισούσα τους νέγρους».

Έφυγε απ’ το σπίτι της στο Τέξας σε ηλικία 20 ετών και ταξίδεψε στο κέντρο των χίπις, το Σαν Φρανσίσκο. Άρχισε να τραγουδάει σε διάφορα μαγαζιά με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή της και να υποκύπτει σε καταχρήσεις που την εξαντλούσαν, Δύο χρόνια μετά, ζύγιζε μόλις 38 κιλά και κόντεψε να πεθάνει από τα ναρκωτικά.

Οι φίλοι της ανησύχησαν και την έστειλαν πίσω στην οικογένειά της στο Τέξας.

Αποφάσισε να παρατήσει την ανέμελη ζωή και να νοικοκυρευτεί. Αρραβωνιάστηκε με ένα νεαρό που φορούσε πάντα ριγέ κουστούμι και ζήτησε το χέρι της απ’ τον πατέρα της. Ο «σοβαρός» νέος έφυγε για ένα ταξίδι και η κοπέλα περίμενε να γυρίσει στο Τέξας για να την παντρευτεί. Δεν γύρισε ποτέ. H κοπέλα αντιλήφθηκε ότι ο γάμος, τα παιδιά και η συμβατική ζωή δεν της ταίριαζαν.

Το 1966, έφυγε πάλι για το Σαν Φρανσίσκο και έγινε μέλος του συγκροτήματος «Big Brother and the Holding Company». Αυτή τη φορά έμεινε μακριά απ’ τα ναρκωτικά. Έβγαλε τα σεμνά φορέματα του Τέξας και φόρεσε τα ριχτά των χίπις. Έγινε το σύμβολο της δεκαετίας του ’60, η «Βασίλισσα του Σαν Φρανσίσκο».

Η βραχνή φωνή της ακούστηκε και στο Γούντστοκ, τον Αύγουστο του 1969. Τότε άρχισε να παίρνει πάλι ηρωίνη. Αυτή τη φορά, οι φίλοι της δεν πρόλαβαν να τη στείλουν ξανά στην οικογένεια της στο Τέξας. Τα ναρκωτικά τη νίκησαν οριστικά. Η Τζάνις Τζόπλιν πέθανε στις 4 Οκτωβρίου του 1970, από υπερβολική δόση ηρωίνης. Ήταν 27 χρονών. Δεκάξι μέρες μετά πέθανε ένας άλλος θρυλικός μουσικός, ο Τζίμι Χέντριξ. Ήταν κι αυτός 27 χρονών. Εννιά μήνες αργότερα έφυγε στα 27 του και ο Τζιμ Μόρισον. Τα ναρκωτικά σκότωσαν μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της τέχνης και συνεχίζουν να σκοτώνουν καθημερινά εκατομμύρια νέους, ανεξάρτητα από το αν είναι ταλαντούχοι ή όχι, διάσημοι ή άσημοι.

Πηγή: Μηχανή του χρόνου 

Όλη η επικαιρότητα