Ηλεία Πολιτική

Τζαβάρας: «Αυτοί που το 2015 μας έβγαλαν τα μάτια, μας κατηγορούν σήμερα που είμαστε τυφλοί

Ακούστε το άρθρο

Ανεπίδοτη επιστολή-απάντηση προς τους κκ. Γιάννη Σπίρτζη, Μάκη Μπαλαούρα, Αποστόλη Κατσιφάρα και σε όσους άλλους πανηγυρίζουν μαζί τους για την επιτυχία της Κυβέρνησης Τσίπρα να εμποδίζει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου-Καλού Νερού-Τσακώνας

«Αυτοί που το 2015 μας έβγαλαν τα μάτια, μας κατηγορούν σήμερα που είμαστε τυφλοί»

Μόνο με τη φράση αυτή μπορεί να αποδοθεί το θράσος και η αναισχυντία του κ. Σπίρτζη και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να παριστάνουν σήμερα τους τιμητές στην υπόθεση του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου-Καλού Νερού-Τσακώνας. Την ίδια στιγμή θα έπρεπε να απολογούνται, γιατί τον Μάρτιο του 2015 αυθαίρετα και αδικαιολόγητα εμπόδισαν την δρομολογημένη κατασκευή του, ακυρώνοντας τη δημοπρασία του έργου που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση Σαμαρά, μια ημέρα πριν από το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι ανάδοχοι. Με άλλα λόγια, αυτοί που είναι υπεύθυνοι γιατί το έργο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα (γιατί ήδη θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν είχαν ακυρώσει τη δημοπράτηση του) μας κατηγορούν που δεν τους απαλλάσσουμε από την ευθύνη τους και επιμένουμε να τους ελέγχουμε στη Βουλή. Εκτός εάν πιστεύουν ότι ως έργο του παλαιού πολιτικού συστήματος είχαν την ιδεολογική-ιστορική υποχρέωση να το σταματήσουν εν τη γενέσει του. Και το έπραξαν, οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι απαλλάσσονται λόγω βλακείας.

Όμως η αλήθεια είναι μια και κανένας δεν μπορεί να τη κρύψει πίσω από την επισημότητα «υπουργικών ανακοινωθέντων» ή «βουλευτικών δελτίων τύπου», που απ’ ότι φαίνεται και η Αριστερά τα χειρίζεται με καταπληκτική επάρκεια, όσον αφορά την παραπληροφόρηση του κοινού: η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ευθύνεται που η Ηλεία είναι ο μόνος νομός της Πελοποννήσου που δεν διαθέτει σήμερα αυτοκινητόδρομο. Απέναντι σε αυτή την αλήθεια κανένας βουλευτής και κανένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ανάστημα συναισθανόμενος την ευθύνη του τουλάχιστον να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στους πολίτες της Ηλείας και πιο πολύ σε αυτούς που θρηνούν στις οικογένειες τους θύματα τροχαίων ατυχημάτων (που κατά δεκάδες συμβαίνουν κάθε μήνα στη καρμανιόλα Πατρών-Πύργου) για να ζητήσει μια απλή συγγνώμη.

Όμως η συνεχιζόμενη αυτή εκκρεμότητα, εκτός των άλλων, φαίνεται ότι εσχάτως έχει προξενήσει και παράκρουση τόσο στον κ. Σπίρτζη όσο και στον αυτόκλητο συνήγορο του κ. Μάκη Μπαλαούρα βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που να εμφανίζουν και οι δύο συγχυτικά φαινόμενα. Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί ότι από χτες πανηγυρίζουν γιατί, όπως ισχυρίζονται, πέτυχαν να μην κατασκευαστεί προς το παρόν ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος μόνο κατά το τμήμα από τα Λεχαινά μέχρι τα Δουνέϊκα (κάτι λιγότερο δηλαδή από το ήμισυ του μήκους του!) ενώ εξακολουθεί να είναι αβέβαιο αν θα ξεκινήσει το υπόλοιπο τμήμα του τα τέλη Ιανουαρίου 2019. Κρίμα που με την εκδοχή αυτή φαίνεται να συμφωνούν και οι περισσότεροι δήμαρχοι και παριστάμενοι στην ενημέρωση εκπρόσωποι φορέων της Αχαΐας και της Ηλείας. Ίσως πιστεύουν ότι είναι ωφελιμότερο να τα έχουν καλά με τον υπουργό και τον περιφερειάρχη παρά να υποστηρίζουν ανυποχώρητα τη γνώμη τους για τα καυτά προβλήματα του τόπου και να γίνονται δυσάρεστοι.

Η τραγικότερη όμως έκφραση αυτής της σύγχυσης εμφανίστηκε με τη δημόσια αστεία καταγγελία του υπουργού ότι δήθεν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έλαμψαν δια της απουσίας τους στη σύσκεψη γιατί το ενδιαφέρον μας είναι προσχηματικό για το έργο αυτό. Αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει και δεύτερος Σπίρτζης στο γραφείο του υπουργού Υποδομών, προς τον όποιο 3 ημέρες πριν από τη σύσκεψη της Δευτέρας είχαμε ανακοινώσει όχι μόνο δημοσίως αλλά και σε τηλεφωνική κλήση που δεχτήκαμε από την ιδιαιτέρα του ότι αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτές τις συσκέψεις της δήθεν ενημέρωσης, γιατί οργανώνονται με σκοπό τη γελοιοποίηση των κοινοβουλευτικών θεσμών και τον εμπαιγμό των πολιτών. Εξάλλου, αποτελεί πρωτοφανή «φασιστική» πρακτική η πρόσκληση σε σύσκεψη ενημέρωσης όλων των φορέων και των βουλευτών των νομών Ηλείας και Αχαΐας με αποκλεισμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Απέναντι σε αυτή τη πρακτική, από συναίσθηση του κοινοβουλευτικού μας χρέους, αντιδράσαμε και αρνηθήκαμε κάθε συμμετοχή. Όμως αγαπητέ κ. Μπαλαούρα τουλάχιστον σε σένα (για τον υπουργό είναι ανώφελο) θα ήθελα αφού με ρωτάς προσωπικά να σου απαντήσω ευθέως ότι σε αυτό τον τόπο τα τελευταία 65 χρόνια ούτε επισκέπτης είμαι ούτε και περαστικός. Έχω συγκεκριμένη διαδρομή αγώνων στον τόπο αυτό μέσα από τη δικηγορία, μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από τη κοινωνία των πολιτών και σήμερα μέσα από το κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου την απρέπεια απέναντι στους συμπολίτες μου, βουλευτής όντας του νομού Ηλείας, να δεχθώ αδιαμαρτύρητα, δηλαδή χωρίς να λάβω ισχυρό και ισοδύναμο αντιστάθμισμα (όπως λέτε εσείς οι αριστεροί), την εξαίρεση του αυτοκινητοδρόμου αυτού από τα έργα παραχώρησης. Απαίτησα μαζί με άλλους συναδέλφους μου τότε να συμπεριληφθεί ειδικό άρθρο στον νόμο 4219/2013 που θα εξασφάλιζε νομοθετικά το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του συγκεκριμένου έργου ως δημοσίου έργου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πράγματι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε την αξίωσή μας και σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη συνέταξα με τα χέρια μου ειδικό άρθρο 5 του Ν. 4219/13 που έχει ως εξής: «Ο οδικός άξονας «Αυτοκινητόδροµος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» χαρακτηρίζεται ως έργο υποδοµής άµεσης προτεραιότητας, προκειµένου, αµέσως µετά την εξαίρεσή του από τη Σύµβαση Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηµατοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκµετάλλευσης του Αυτοκινητό2 δροµου Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (η Σύµβαση Παραχώρησης), όπως αυτή θα ισχύσει µετά την τροποποίησή της σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο άρθρο τέταρτο του παρόντος νόµου, να δηµοπρατηθεί εντός του πρώτου εξαµήνου του έτους 2014.

Ειδικά: α) το τµήµα από Α/Κ Μυντιλογλίου (πέρας παράκαµψης Πάτρας) έως Α/Κ Πύργου θα κατασκευασθεί σύµφωνα µε τις έρευνες και µελέτες που υποχρεούται να εκπονήσει ο Παραχωρησιούχος δυνάµει της παραγράφου 18.2.3 της τροποποιηµένης Σύµβασης Παραχώρησης, µέσω της αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων, µε στόχο η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί όχι αργότερα από την ολοκλήρωση του έργου της Σύµβασης Παραχώρησης».

Θα ήθελα λοιπόν δημοσίως να σε προκαλέσω μετά τις μέχρι σήμερα διαδοχικές αναβολές και ματαιώσεις που προκάλεσε η αριστερή κυβέρνησή σου στο συγκεκριμένο έργο και εν αναμονή της χαράς που θα φωτογραφηθείς πάνω στη μπουλντόζα που θα αρχίσει την κατασκευή του έργου από τα Δουνέϊκα μέχρι τον Πύργο, δηλαδή 8 χιλιόμετρα, να προσυπογράψεις τροπολογία που ετοιμάζω για την επικαιροποίηση του άρθρου 5 του Ν.4219/2013 ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά η τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, που ανακοινώσατε στον ηλειακό λαό. Περιμένω την άμεση ανταπόκρισή σου.

Κώστας Τζαβάρας

Βουλευτής Ηλείας ΝΔ

Όλη η επικαιρότητα