Πολιτισμός

Τζαβάρας: Περιοδεία με «δώρα» για την Ηλεία

13729_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

-Απόφαση για εφαρμογή της μελέτης για την Αγία Σοφία Ανδραβίδας


-Άμεσα ανοίγει για το κοινό το Μουσείο στο κάστρο Χλεμούτσι


-Ξεκινά η διαδικασία μείωσης του εύρους των ζωνών προστασίας


-Εκπόνηση μελέτης για τον ναό του Αγίου Δημητρίου


Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)


Η ανάδειξη του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα, αλλά και του κάστρου Χλεμούτσι, τέθηκαν σε προτεραιότητα από τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα μνημεία και έδωσε το στίγμα των ενεργειών που θα προωθήσει άμεσα το Υπουργείο, προκειμένου οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη, ενώ έδωσε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες μείωσης των ζωνών προστασίας του κάστρου, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων.


Η περιοδεία του κ. Τζαβάρα, που συνοδευόταν από τον διευθυντή του γραφείου του κ. Στέφανο Αδαό και την προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων κα Αναστασία Κουμούση, ξεκίνησε στις 11 χθες το πρωί από την Ανδραβίδα και το μνημείο της Αγίας Σοφίας. Επειτα από μια σύντομη ξενάγηση στο χώρο, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την απόφαση να προχωρήσει το Υπουργείο στην εφαρμογή της μελέτης ανάδειξης του μνημείου, που εστιάζει στην τοποθέτηση φωτισμού αρχιτεκτονικής σημασίας και εν συνεχεία στην ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου.

Η μελέτη εστιάζει σε ένα ολοκληρωμένο έργο εγκατάστασης φωτισμού που θα αναδεικνύει το μνημείο και εν συνεχεία σε παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τις 50.000 με 60.000 ευρώ και όπως ανέφερε ο κ. Τζαβάρας θα γίνει επικαιροποίηση του ποσού και εν συνεχεία η δαπάνη θα καλυφθεί είτε από τα διαθέσιμα του Ταμείου αρχαιολογικών χώρων, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αμέσως μετά την Ανδραβίδα, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού αναχώρησε για την περιοχή του Κάστρου Χλεμούτσι και επισκέφθηκε το Κάστρο Χλεμούτσι και καταγράφεται πλέον ως ο πρώτος Υπουργός Πολιτισμού που επισκέφθηκε το συγκεκριμένο κάστρο και το μουσείο του.

Η σημασία που δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού στο συγκεκριμένο έργο, μεταφράζεται στις ενέργειες που δρομολογούνται από την Δευτέρα κιόλας, προκειμένου να επαναλειτουργήσει για το κοινό η μία αίθουσα του Μουσείου, που παραμένει κλειστή ελλείψει προσωπικού.

Στο κάστρο Χλεμούτσι, βρίσκεται στην τελική του φάση το έργο αναστήλωσης του μνημείου που έχει ρίζες από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, με κονδύλια από το Β\’ ΚΠΣ και τώρα από το ΕΣΠΑ και είναι ένας χώρος, που όπως είπε και ο κ. Τζαβάρας, μπορεί να κάνει υπερήφανους τους κατοίκους και ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να καταστήσει ελκυστική την περιοχή και να τη βάλει σε τροχιά ανάπτυξης.

ΣτοΝ χώρο λειτουργεί ένα εξαιρετικό Μουσείο με ευρήματα από την περίοδο που άκμασε το κάστρο και ο κ.Τζαβάρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την υψηλής στάθμης μεταχείριση, από επιστημονικής πλευράς, που αντιμετώπισε το υπουργείο το συγκεκριμένο μουσείο.

Άλλωστε, πρόκειται για το μοναδικό μουσείο που λειτουργεί στην Ελλάδα για τη Φραγκοκρατία και όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Τζαβάρας, η απόφαση είναι, όχι απλώς να αναδειχθεί το συγκεκριμένο μουσείο, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα θα αναζητηθούν οι τρόποι για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση η επάνω αίθουσα, μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις και για τη λειτουργία της κάτω αίθουσας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού επεφύλαξε χθες και ένα «μεγάλο δώρο» για τους κατοίκους της περιοχής του Κάστρου, καθώς ανακοίνωσε ότι ξεκινά από πλευράς αρχαιολογικής υπηρεσίας, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, και αφού γίνει και η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους, η διαδικασία για να μειωθεί το εύρος, οι διαστάσεις επί της ουσίας, των ζωνών προστασίας του μνημείου.

Πρόκειται για ένα αίτημα ετών των κατοίκων της περιοχής και ο κ. Τζαβάρας παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο έχει διαπιστώσει ότι την εποχή που γινόντουσαν οι οριοθετήσεις και με βάση και τις αντιλήψεις που επικρατούσαν, υπήρξε μεγάλη «γενναιοδωρία» υπέρ της προστασίας των μνημείων και εις βάρος των ιδιοκτησιών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κάστρο, ο κ. Τζαβάρας έκανε μια σύντομη στάση και στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή, που είναι μνημείο του 11ου αιώνα, και ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να προχωρήσει από το Υπουργείο η μελέτη στήριξης του μαντρότοιχου που είναι στον περίβολο και αναστήλωσης και συντήρησης του καμπαναριού.

Όλη η επικαιρότητα