Σαν Σήμερα

Τζέιμς Γιονγκ Χάου: H Google τιμά με Doodle τον Κινέζο κινηματογραφιστή

Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένο στον Κινέζο κινηματογραφιστή Τζέιμς Γιονγκ Χάου, «άρχοντα» στη χρησιμοποίηση σκιών είναι το σημερινό Doodle της Google, με αφορμή την συμπλήρωση 118 ετών από τη γέννησή του.

Γεννημένος στις 28 Αυγούστου 1899, ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου, με καριέρα στις ΗΠΑ, συμμετείχε σε περισσότερες από 130 ταινίες, ενώ την περίοδο 1930-40 ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους κινηματογραφιστές του Χόλυγουντ. Ο Χάου, έδωσε άλλη πνοή στον κινηματογράφο, με την μοναδική προσέγγιση που είχε σε κάθε έργο στο οποίο εργαζόταν.

Υπήρξε δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, κερδίζοντας δύο, για τη δουλειά του στο «The Rose Tattoo» (Στιγματισμένο ρόδο, 1955) με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ και το «Hud» (Άγριος σαν θύελλα, 1963) με πρωταγωνιστή τον Πωλ Νιούμαν.

https://www.youtube.com/watch?v=xMAforiVkos

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε ο Τζέιμς Γιονγκ Χάου άλλαξαν τον τρόπο που ο κόσμος έβλεπε τον κινηματογράφο. Μία από τις τεχνικές που ανέπτυξε, βοήθησε τους πρωταγωνιστές σε ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Είχε τον τρόπο να ενισχύει το βλέμμα των πρωταγωνιστών και να αναδεικνύει τις εκφράσεις του προσώπου τους

Σε μία επισκόπηση της International Cinematographers Guild, ο ίδιος θεωρείται ένας από τους δέκα πιο σημαίνοντες κινηματογραφιστές.

Έφυγε από τη ζωή στις 12 Ιουλίου 1976.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα