Categories: WEB tvΗλεία

Τζορτζ Τσούνης: «Η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να προσελκύσει επενδυτές»

Share

Η αγάπη του για την Ελλάδα και την Ηλεία που έχει στο παρελθόν επισκεφθεί, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως η οδός Πατρών – Πύργου, η έλλειψη Πανεπιστημιακών Σχολών και υποδομές που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και το γεγονός ότι η Αρχαία Ολυμπία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να προσελκύσει επενδυτές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ήταν θέματα που συζητήθηκαν κατά την παρουσία του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζόρτζ Τσούνη, χθες το πρωί στον τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Αρχαία Ολυμπία, την οποία επισκέφθηκε ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου, Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Ο κ. Τσούνης, που έλκει την καταγωγή του από χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, εμφανίστηκε αρκετά ενημερωμένος για ζητήματα που απασχολούν την Ηλεία, καθώς, όπως ανέφερε, τόσο η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και άλλες περιοχές του Νομού, είναι γνωστές στον ίδιο και τις έχει επισκεφθεί αρκετές φορές με τους γονείς του κατά την διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα.

Τον κ. Τσούνη συνόδευε η Επιτετραμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μαρία Όλσεν και η Ακόλουθος της Πρεσβείας, Λιζ Πάρσον και στην Αρχαία Ολυμπία τους υποδέχθηκαν, οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μητρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Σωτήρης Παπαηλίου, οι αντιδήμαρχοι, Πέτρος Γιαννακόπουλος, Ροϊδούλα Αντωνοπούλου και Φώτης Κωσταριάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νίκος Καρυώτης, ο τομεάρχης Ολυμπισμού, Νώντας Γαλάνης ενώ λίγο αργότερα στη σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο Ολυμπίας, παραβρέθηκε και η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Μαρία Μπίλια.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, παρουσία των βουλευτών και των φορέων του τόπου, ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στις διαχρονικές οικουμενικές αξίες που κληροδότησε στον κόσμο η Ολυμπία, τονίζοντας ότι «από αυτό τον τόπο ξεκινά ουσιαστικά το μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός στον κόσμο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Τόνισε ότι η σημερινή Ολυμπία, τόσο με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, όσο και με το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον, προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, όμως θα μπορούσε να προσελκύσει ακόμη περισσότερους, αν καταστεί παγκόσμιο κέντρο παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, με τις κατάλληλες υποδομές που διεκδικεί.
Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα αποκατάστασης που αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει να περιλαμβάνει ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα για την ανασυγκρότηση της περιοχής, θεωρώντας ότι επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν κίνητρα για να επενδύσουν στην Ολυμπία. Τέλος, εξέφρασε την ευχή να ξεκινήσει μέσα από αυτή την πρώτη συνάντηση ένα νέο επίπεδο σχέσεων της Ολυμπίας με τις ΗΠΑ και την Πρεσβεία της στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσούνης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιόπουλο για την πρόσκληση, τονίζοντας ότι είναι χαρά του να επισκέπτεται την Ολυμπία, την οποία είχε επισκεφθεί στα παιδικά του χρόνια, ευρισκόμενος για διακοπές στις κατασκηνώσεις του Ιονικού Χωριού Γλύφας Βαρθολομιού. Τόνισε ιδιαίτερα ότι τα βιώματά του εκείνα τον ακολουθούν πάντα, πλέκοντας το εγκώμιο της Ηλείας ως ένας τόπος ιδιαίτερα χαρισματικός και ελκυστικός, που θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συμφώνησε και με την άποψη ότι και στο επίπεδο των διεθνών σπουδών η Ολυμπία μπορεί να προσελκύσει σπουδαστές απ’ όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι τριάντα πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν αναπτύξει προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επενδύσεις στον τουρισμό είναι να βελτιωθούν οι υποδομές και η προσβασιμότητα.

«Αν λυθούν αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε, «είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανταπόκριση», τονίζοντας ότι «οι Αμερικανοί επιχειρηματίες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο και η Ολυμπία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, κυρίως στον τουρισμό, τον αθλητισμό και σε εκπαιδευτικά προγράμματα». Τέλος, υποσχέθηκε από την πλευρά του να συμβάλει στην προσπάθεια του τόπου για ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι πλέον θα είναι φίλος της Ολυμπίας, επισημαίνοντας και την ιδιαίτερη αγάπη του Προέδρου Μπάιντεν για τη χώρα μας, ιδίως για την Πελοπόννησο.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά να είμαι στην Αρχαία Ολυμπία, ένα πανέμορφο χωριό στο οποίο έχω έρθει πολλές φορές όταν ήμουν μικρός καθώς πήγαινα σε κατασκήνωση σε ένα διπλανό χωριό. Είναι μεγάλη η τιμή μου, ευχαριστώ για την καλοσύνη και την φιλοξενία που όλοι μου έχουν δείξει και εύχομαι να ξαναγυρίσω σύντομα εδώ», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζόρτζ Τσούνης.

«Ο εξοχότατος κ. Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τσούνης, αγαπάει πάρα πολύ τον τόπο και νομίζω ότι ο δεσμός του με την Ολυμπία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Είχαμε και την ευκαιρία να του παρουσιάσουμε τον τόπο μας και τα προβλήματά του. Όχι μόνο εγώ αλλά και οι βουλευτές και οι υπόλοιποι παράγοντες γιατί εκπροσωπεί μια πολύ μεγάλη χώρα, δεν είναι μόνο το διπλωματικό κομμάτι είναι και το επιχειρηματικό κομμάτι, είναι και το επενδυτικό, είναι και το εκπαιδευτικό – έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό – και νομίζω ότι η Ολυμπία έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη από φίλους, από συμμάχους, από υποστηρικτές», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Στη συνάντηση έκαναν σύντομες τοποθετήσεις οι βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Μαρία Μπίλια και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, οι οποίοι, αναφέρθηκαν σε ευρύτερα ζητήματα της Ηλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόρτζ Τσούνης, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης, Αθανάσιο, ο οποίος βρέθηκε στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, αντάλλαξε δώρα και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και συμμετείχε σε γεύμα κατά τη διάρκεια του οποίου οι θεσμικοί φορείς του έθεσαν επιμέρους ζητήματα και προτάσεις. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αναχώρησε από την Αρχαία Ολυμπία, αργά το απόγευμα.