Οικονομία

Ύφεση 3,3% αναμένεται για το 2015

yfesh.jpg
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στο θέμα του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου, καθώς και οι δύο πλευρές αναμένουν για το 2015 ύφεση 3,3%.


Την Τρίτη, κατά τις πρώτες αναλυτικές συζητήσεις των κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος εξετάσθηκαν εξονυχιστικά το μακροοικονομικό σενάριο και η πορεία των εσόδων και των δαπανών.


Η ελληνική πλευρά παρέθεσε στο «κουαρτέτο» στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Ιούλιο τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν περίπου κατά 800 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού.


Αυτή η εξέλιξη, που αιφνιδίασε τους πιστωτές, οφείλεται στο ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που ανησυχούσαν για «κούρεμα» των καταθέσεων προσέτρεξαν να αποπληρώσουν εφάπαξ όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.


Αλλά και η πορεία των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είναι υποστηρικτική, καθώς η «άτυπη στάση πληρωμών» του Δημοσίου έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση σχεδόν 3 δισ. ευρώ.


Το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο προϋπολογισμός στο σύνολο του 2015 ενδεχομένως να μην είναι ελλειμματικός σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως πολλοί ανέμεναν, ενισχύει την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα απαιτηθούν νέα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσεως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αυτό ωστόσο θα κριθεί από το τι θα γίνει με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ 2015 και το πόσο σύντομα θα γίνουν οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στο ΕΚΑΣ.

Η προκαταρκτική εκτίμηση των θεσμών για το πρωτογενές έλλειμμα του 2015 το τοποθετεί στο 0,7% του ΑΕΠ δηλαδή στα 1,27 δισ. ευρώ.

Η πλευρά των θεσμών επιμένει πως περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε κάθε περίπτωση ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δώσει κατευθύνσεις για εντατικοποίηση των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια σε όλα τα επίπεδα, το πόσο σύντομα θα κινηθούν θα εξαρτηθεί και από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις του επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων του «κουαρτέτου».

Μπορεί οι Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ και ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ να είναι ήδη στην Αθήνα, ωστόσο ο Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM θα έλθει σήμερα στη χώρα μας, ενώ η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα αφιχθεί αύριο Πέμπτη.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα