Ηλεία Πολιτική

Β. Γιαννόπουλος: Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για λήψη μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων λόγω του κορονοϊού

Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Ηλείας, μετά το σοβαρό οικονομικό πλήγμα που υφίστανται  λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου στο νομό, ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία έχει κοινοποιηθεί προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στην επιστολή του, σημειώνει μεταξύ άλλων πως η εξάπλωση του κορονοϊου και τα αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ηλεία, σε συνδυασμό με την ακύρωση των προγραμματισμένων δράσεων και εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, έχουν προκαλέσει ακυρώσεις των τουριστικών αφίξεων και κρατήσεων στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η ανησυχία του κόσμου, που τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας έχει περιορίσει τις δραστηριότητες του, έχει ήδη προκαλέσει σοβαρή κάμψη στην εμπορική κίνηση σε όλες τις πόλεις της Ηλείας, και αυτό θα συνεχιστεί για τις επόμενες – τουλάχιστον – δυο εβδομάδες. Για τους παραπάνω λόγους, που μεταφράζονται σε τεράστια οικονομική ζημία για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του νομού, ο κ. Γιαννόπουλος,  ζητά από την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει την περαιτέρω οικονομική ασφυξία της Ηλείας, που τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστια προσπάθεια να ορθοποδήσει οικονομικά.

Αναλυτικα: 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων του νέου κορονοϊου Covid 2019 στο Νομό Ηλείας, σε συνδυασμό με την αναγκαία επιβολή προληπτικών μέτρων δράσης κατά της εξάπλωσης του εν λόγω ιού, έχουν επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Η αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων (διενέργεια λειτουργίας λαϊκών αγορών), η αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, λειτουργία θεάτρων και κινηματογράφων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, έχουν προκαλέσει την έκδηλη και απόλυτα δικαιολογημένη ανησυχία των Ηλείων πολιτών, που τηρώντας τα μέτρα αυτοπροστασίας έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και πάσης φύσεως δραστηριότητες.

Όλα τα παραπάνω, έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημία στο σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής και ιδίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι είχαμε ακύρωση του συνόλου των παράλληλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και παράλληλα μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ολυμπίας – και της ευρύτερης περιοχής – σε ποσοστό που ξεπερνά το 80-90%.

Για τους παραπάνω λόγους, έχουμε επεξεργαστεί και καταθέτουμε υπόψη σας, μια σειρά αναγκαίων – κατά την άποψή μας – μέτρων, για την ανακούφιση των τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Προτείνουμε λοιπόν, τα κάτωθι:

  1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
  2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ των οποίων η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
  3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
  4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ.
  5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
  6. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
  7. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
  • Εμπορικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Εστίασης
  • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
  • Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης
  • Λοιπές Επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  1. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
  • Εμπορικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις Εστίασης
  • Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
  • Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
  • Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης
  • Λοιπές Επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κύριε Υπουργέ,

Έχω την πεποίθηση ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κυβέρνηση, έχετε ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, για την παροχή ρευστότητας και λοιπών διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κορονοϊού. Προσωπικά σας παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα που πολλά χρόνια μαστίζεται από υψηλή ανεργία και παραγωγική υποβάθμιση.

 

Όλη η επικαιρότητα