Αιτωλοακαρνανία

Β. Γκίζας: «Συνεργασία, Εργατικότητα, Οραματισμός οι  βασικές αρχές της διοίκησης του Δήμου»

Απολογισμός Πεπραγμένων από τη Δημοτική Αρχή Ναυπακτίας
Ακούστε το άρθρο

Τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας. Θέτοντας τις βασικές αρχές, στις οποίες στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται η διοίκηση του Δήμου, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στη συνεργασία, την «έννοια κλειδί στην παραγωγή έργου» όπως είπε χαρακτηριστικά, στην εργατικότητα του συνόλου των μελών της σημερινής διοίκησης, αλλά και στον οραματισμό που διέπουν τα έργα, τα οποία «εξικνούνται και καταλήγουν σε όλα τα πεδία και τους τομείς είτε της κοινωνικής είτε της ευρύτερης ζωής».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι, τα έργα διακρίνονται από έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των δημοτών. Αναφέρθηκε δε, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την παρούσα διοίκηση, ώστε το σύνολο των έργων που εκκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να ολοκληρωθεί παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν στους φακέλους. «Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα επί αυτών.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα νέα έργα και τις παρεμβάσεις, που θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για το στάδιο που βρίσκεται το κάθε ένα από αυτά, αναφέρθηκε στα εξής:

1.ΕΠΑΛ: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας. Δημοπρατήθηκε και προχωρά η υλοποίησή του.

2.Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων 1ου Γυμνασίου και Λυκείου: Μελετήθηκε, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας και δημοπρατείται.

3.Ράμπες ΑμεΑ-WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή και το έργο δημοπρατείται.

4.Πυροπροστασία Σχολείων: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή και προχωρά σε δημοπράτηση.

5.Επιχορήγηση μέσω του Φιλόδημος ΙΙ ποσού 150.000 € για την προσαρμογή των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Εντάχθηκε στις 22.11.2019: Δημοπρατήθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.

6.Ανάπλαση πλατείας Κεφαλόβρυσου: Μελετήθηκε, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση.

7.Ανάπλαση πλατείας Τζαβελαίων: Μελετήθηκε, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

8.Πεζοδρόμια ανατολικά: Μελετήθηκε όλο το έργο μέχρι τη διασταύρωση του Ξηροπηγάδου, λήφθηκαν αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε και υπογράφεται σύμβαση. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

9. Πεζοδρόμια δυτικά: Δρομολογούνται άμεσα οι μελέτες και την κατασκευή σημαντικού τμήματος.

10.Απαλλοτριώσεις χώρων (οικοπέδου οικίας Παπαχαραλάμπους, ιδιοκτησία στο Γρίμποβο): Εντάχθηκαν στο Πράσινο Ταμείο και προχωρούν οι πράξεις αναλογισμού.

11.Ανάπλαση χώρου πέριξ δεξαμενής: Μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και υλοποποιείται.

12.Επισκευές πεζοδρομίων με ράμπες και οδεύσεις ΑμεΑ: Υλοποιούνται.

13.Ανακατασκευή δημόσιων τουαλετών πλατείας Φαρμάκη: Υλοποιήθηκε.

14.Ανάπλαση χώρου Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δάφνης: Ολοκληρώνονται οι μελέτες με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδότηση.

15.Ανάπλαση πλατείας οικισμού Γαλάτα: Ολοκληρώνονται οι μελέτες με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδότηση.

16.Ανακατασκευή οδοστρώματος (ασφαλτικών): Δημοπρατήθηκε έργο προϋπολογισμού 500.000 €, ξεκινά άμεσα η υλοποίηση.

17.Πιστοποίηση παιδικών χαρών και τοποθέτηση-εγκατάσταση νέων.

18.Δράσεις ηλεκτροκίνησης (προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης): Υπεβλήθη για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης.

19.Υπεβλήθη αίτημα με απόφαση ΔΣ για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για Ναύπακτο και Αντίρριο ( κατηγορία πολλή υψηλή προτεραιότητα), Χάλκεια (υψηλή προτεραιότητα) και Αποδοτία, Πλάτανο και Πυλλήνη ( μέση προτεραιότητα).

20.Υπεβλήθη πλήρης φάκελος στο αρμόδιο υπουργείο με τεχνικό δελτίο για τη λήψη του ποσού των 800.000 € περίπου προκειμένου, μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων, να προχωρήσουν οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης ανατολικά και δυτικά της Ναυπάκτου με τη σχετική δημοπράτηση. Ως προς την οριοθέτηση των ρεμάτων ελήφθησαν πρόσφατα τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

21. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Τελειώνει η Γεωλογική μελέτη, επόμενα στάδια η διαβούλευση και η ολοκλήρωση.

22.Παράκαμψη κέντρου (κάστρου) Ναυπάκτου: Ολοκληρώθηκε από την Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ η σύνταξη από μελετητή πλήρους και άρτιου φακέλου που περιλαμβάνει τεχνικό δελτίο και προμελέτη, τα οποία υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση των μελετών ποσού 2.000.000 € περίπου στο υπουργείο Εσωτερικών.

23.Κατασκευή νέου Διοικητηρίου στη θέση του κολυμβητηρίου στο Σκα: Ολοκληρώθηκαν ταχύτατα οι μελέτες, λαμβάνονται οι αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Τρίτσης. Αναμένεται αποδοχή.

24.Εκπόνηση μελετών αγροτικής οδοποιίας ώστε να υποβληθούν αιτήματα χρηματοδότησης και να προχωρήσει η βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου αγροτικών δρόμων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της αγροτικής μας οικονομίας.

Εξειδικεύοντας ανά τομέα, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

Α. ΕΡΓΑ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΔΕΥΑΝ-ΧΥΤΑ (ΘΑΛΑΣΣΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΔΡΕΥΣΗ)

1. Ύδρευση Παλαιοπαναγιάς: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο, υπεγράφη η σύμβαση υλοποιείται.

2. Βιολογικός Τ.Κ.Άνω Χώρας: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο και υλοποιείται.

3. Σύνδεση Ρέκκα: Τροποποιήθηκε η μελέτη. Ελήφθησαν οι εγκρίσεις και υλοποιήθηκε.

4. Ύδρευση Τ.Κ.Λυγιά: Δημοπρατήθηκε και εκτελείται.

5. Αποχέτευση Πούντος: Δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε.

6. Αποχέτευση Τ.Κ.Μαμουλάδας: Δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε.

7. Αποχέτευση Αντιρρίου: Τροποποιήθηκαν οι μελέτες και ο προϋπολογισμός, Ελήφθησαν οι αδειοδοτήσεις και οι εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε το έργο και βαίνει προς συμβασιοποίηση μετά το στάδιο των ενστάσεων.

8. Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνα οδού Μεσολογγίου: Μελετήθηκε το έργο, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη το έργο προς ένταξη και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας. Δημοπρατείται.

9. Πράσινο Σημείο: Τροποποιήθηκε 2 φορές η ΥΓΟΣ, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση με την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, Δημοπρατείται.

10. Υπογειοποίηση 14 σημείων Συλλογής απορριμμάτων: Μελετήθηκε το έργο, ελήφθησαν οι εγκρίσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και εγκρίθηκε. Δημοπρατείται.

11. Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός στο Γρίμποβο: Τροποποιείται η υπάρχουσα μελέτη και συμπληρώνεται το έργο, ώστε να είναι ολοκληρωμένο προκειμένου να αναβαθμιστεί το αντλιοστάσιο στο Γρίμποβο και στη συνέχεια να το υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

12. Κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου 1 MW και ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ΔΕΥΑΝ: Υπεβλήθη πλήρης φάκελος προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης.

13. Τηλεμετρία στα ορεινά: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης.

14. Ανάπτυξη Συστήματος Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων: Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας.

15. Αποχέτευση Δάφνης: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Τρίτσης.

16. Δρομολόγηση τοπικών επεκτάσεων δικτύου αποχέτευσης (οδοί Κυρίλου και Μεθοδίου): Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και ανατέθηκε η κατασκευή του έργου.

17. Καθαρισμός χωματερών, μηνύσεις σε παραβάτες, υπογραφή συμβάσεων με εταιρείες ανακύκλωσης.

18. Νέοι Κανονισμοί Νεκροταφείων, Πρασίνου, Καθαριότητας με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

19. Από το Σύνδεσμο Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν χώρα αρκετές δράσεις με σκοπό την αφύπνιση των συνδημοτών μας και ιδίως των νέων σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Β. ΕΡΓΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

1. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μελετών ποσού 600.000 € από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και προχωρά η δημοπράτησή τους.

2. Υπεβλήθη στο Πρόγραμμα Τρίτσης πρόταση ύψους 500.000 € για τη χρηματοδότηση αρχιτεκτονικών μελετών που αφορούν στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου.

3. Αποκατάσταση σπηλαιώσεων και ανάδειξη Λιμανιού. Από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε η μελέτη, λήφθηκαν όλες οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, εντάσσεται σε χρηματοδότηση και βαίνει προς δημοπράτηση.

4. Κατασκευή αλιευτικού αγκυροβολίου στη Βαριά. Έλαβε χώρα η προέγκριση χωροθέτησης, Ολοκληρώνεται η επέκταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, και στη συνέχεια οι σχετικές αδειοδοτήσεις, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο με χρήματα της Περιφέρειας, όπως δηλώθηκε σε σχετικό δελτίο τύπου από τον κ. Περιφερειάρχη. Παράλληλα υπεβλήθη αίτημα εναλλακτικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

5. Εξασφάλιση χωροθετημένης μαρίνας και διαδικασία επαναδέσμευσης ιδιοκτησίας που αποχαρακτηρίστηκε ως χερσαία ζώνη λιμένα.

6. Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου με εξοπλισμό και λοιπά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.790.000 € μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

7. Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων πέριξ του Λιμανιού της Ναυπάκτου με νέα βενετσιάνικου τύπου, όμοια με αυτά της πλατείας Λιμανιού.

8. Αντικατάσταση μεγάλου τμήματος από το ξύλινο ντεκ στο Γρίμποβο.

9. Αποκατάσταση κρηπιδωμάτων Αντιρρίου, το οποίο εκτελείται.

10. Στέγαση του Λιμενικού Ταμείου στο ισόγειο του κτηρίου «Ναυπακτία», ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με το χώρο ευθύνης του. Ταυτόχρονα, το κτήριο παραμένει πλέον μόνιμα ανοικτό και επισκέψιμο εξυπηρετώντας τουρίστες και επισκέπτες της Ναυπακτίας.

Γ. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ

Εξασφαλίστηκε επιπλέον ποσό 11,9εκ € για την ένταξη του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, του τοπικού προγράμματος LEADER. Τα 4,7εκ € αφορούσαν τις δημόσιες επενδύσεις και τα 7,2εκ€ τις ιδιωτικές επενδύσεις. Συνολικά, εντάσσονται 92 επενδυτικά σχέδια, δημόσια ή ιδιωτικά, συνολικού προϋπολογισμού 23,5εκ €.
Προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Δήμων Ναυπακτίας, Δωρίδας, Θέρμου, Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου για την ενοποίηση του τουριστικού προϊόντος, με σκοπό την αναβάθμισή του και τη βελτίωση της ελκυστικότητάς του.
Εκπονήθηκε η προμελέτη για το τούνελ Ναυπάκτου, με σκοπό κατ’ αρχήν την διεκδίκηση των πόρων για την εκπόνηση των οριστικών μελετών του έργου.
Εκπονείται business plan για την περιοχή της Βαράσοβας, στην οποία επενδύουμε αναπτυξιακά, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μικροπεριοχής και να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

Δ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Ανάδειξη της διαδρομής προς Κάστρο – φωτισμός: Εκπονήθηκε σχετική μελέτη, ελήφθησαν οι αδειοδοτήσεις, εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας και δημοπρατείται.
Σύνδεση δρόμου προς κάστρο με περιφερειακό δρόμο: Ολοκληρώνεται η μελέτη και προχωρά η λήψη εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.
Αποκατάσταση σπηλαιώσεων και ανάδειξη Λιμανιού: Από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και την κ.Βικάτου, ολοκληρώθηκε η μελέτη, ελήφθησαν όλες οι αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, εντάσσεται σε χρηματοδότηση και βαίνει προς δημοπράτηση.
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Δασαρχείο Ναυπάκτου έλαβε χώρα από το δήμο κοπή δένδρων περιμετρικά των τειχών του Κάστρου.
Με παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Κάστρο είναι επισκέψιμο κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες από τις 8:00 πμ έως 8:00 μμ. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του διευρυμένου ωραρίου επισκέφθηκαν το κάστρο περί τις 12.500 επισκεπτών.
Αντικατάσταση 17 φωτιστικών σωμάτων πέριξ του Λιμανιού της Ναυπάκτου με νέα βενετσιάνικου τύπου, όμοια με αυτά της πλατείας Λιμανιού.
Λόγω του συνεχούς καθαρισμού και αποψίλωσης της περιοχής πέριξ του κάστρου κατά τους θερινούς μήνες από συνεργεία του δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ο φωτισμός του κάστρου παραμένει ανοιχτός και κατά τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου.

Ε. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΟΥΣ ΒΑΡΑΣΟΒΑΣ

1. Καθαρισμός και σήμανση μονοπατιών Βαράσοβας: Συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν οι μελέτες, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκαν ή δημοπρατούνται και προχωρά η υλοποίηση.

2. Αναρριχητικό Πεδίο Βαράσοβας: Δεν υπήρχε καμία μελέτη, δεν υπήρχε καμία έγκριση και αδειοδότηση. Υπήρχαν σοβαρά προβλήματα και για το λόγο αυτό είχε λάβει πολύ χαμηλή βαθμολογία. Ωστόσο, η δημοτική αρχή έκανε τη μελέτη, έλαβε όλες τις εγκρίσεις, δημοπράτησε το έργο, υπέγραψε τη σύμβαση και το έργο υλοποιείται.

3. Με συντονισμένες ενέργειες, κατόπιν αντιδράσεων των τοπικών φορέων και του Προέδρου Γαλατά, αλλά και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σταμάτησε έγκαιρα η αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού Πάρκου στο όρος Βαράσοβα, διαφυλάσσοντας έτσι τη φυσική, ιστορική και θρησκευτική φυσιογνωμία του χώρου.

4. Με πρωτοβουλία και συνεργασία δήμου Ναυπακτίας και Αιτωλικής Αναπτυξιακής εκπονείται business plan για την περιοχή της Βαράσοβας, ώστε οι μελλοντικές παρεμβάσεις να εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της συγκεκριμένης μικροπεριοχής και να μην είναι ασύνδετες μεταξύ τους.

ΣΤ. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΚΤΗΡΙΩΝ

1. ΕΠΑΛ: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και δημοπρατείται

2. Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτηρίων 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου: Μελετήθηκε, ελήφθησαν οι εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, υπεβλήθη προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και δημοπρατείται.

3. Ράμπες ΑμεΑ – WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ. Προχωρά η υλοποίηση.

4. Πυροπροστασία Σχολείων: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ. Προχωρά η υλοποίηση.

5. Επιχορήγηση μέσω του Φιλόδημος ΙΙ ποσού 150.000 € για προσαρμογή δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Προχωρά η υλοποίηση.

6. Βελτίωση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων και υποδομών σχολείων.

Ζ. ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Ράμπες ΑμεΑ-WC AμεΑ στα σχολεία: Υπεβλήθη πρόταση στο Φιλοδημος ΙΙ, έγινε δεκτή. Προχωρά η υλοποίηση.
Συστηματική επισκευή πεζοδρομίων με ράμπες και οδεύσεις ΑμεΑ
Σύσταση Επιτροπής για ΑμεΑ
Στενή συνεργασία με το Σύλλογο ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Σημαντική δράση ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου
Αξιοποίηση προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους ΑμεΑ

Η. ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Ήδη εξαγγέλθηκε η κατασκευή μεγάλου τμήματος του επαρχιακού δικτύου με άσφαλτο, έργο το οποίο οδεύει προς δημοπράτηση.
Επισκευή μεγάλων τμημάτων του υπάρχοντος επαρχιακού δικτύου: Στόχος οι απομονωμένες περιοχές και ιδίως στους δρόμους που συνδέουν με κεντρικά επαρχιακά δίκτυα, ή συνδέουν νομούς και περιφέρειες (Γραμμένη Οξιά-Λαμία, ή Αράχωβα-Καρπενήσι κλπ).
Ο ορθός και αποτελεσματικός καθαρισμός ρεμμάτων και χειμάρων και ιδίως σε περιοχές που ποτέ δεν έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
Στην περιφέρεια ο Δήμος δρομολογεί και εκτελεί πολύ μεγάλο αριθμό έργων: Ανάπλαση χώρου Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δάφνης, Ανάπλαση πλατείας οικισμού ΤΚ Γαλάτα, Πολυχώρος Μανιταριού στην ΤΚ Κεντρική, Ανάπλαση Πλατείας ΤΚ Πλατάνου και ΤΚ Αγίου Δημητρίου, Τουριστική προβολή ΤΚ Ανθοφύτου, Μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές Αποδοτίας, Βαράσοβας κλπ, Αναρριχητικό πεδίο Βαράσοβας, Εκπόνηση business plan στην περιοχή του όρους Βαράσοβα, Κατασκευή στίβου στο Αντίρριο, Ανάπλαση δημοτικής οδού στο Αντίρριο, Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στο Αντίρριο, Γήπεδο στην Άνω Χώρα και στο Γαλατά, Βιολογικός στην Άνω Χώρα, Υδρευση στην ΤΚ Λυγιά, αποχέτευση στην ΤΚ Μαμουλάδας, Βιολογικός στο Αντίρριο, Τηλεμετρία στα ορεινά, Αποχέτευση Δάφνης, Παιδικές χαρές σε τοπικές κοινότητες, Αγορά γκρέιντερ , απορριματοφόρων κλπ για την εξυπηρέτηση της περιφέρειας, Wi fi σε όλη την περιφέρεια (ήδη υπάρχει σε ποσοστό 90 % στις ορεινές ενότητες), Συνεχείς καθαρισμοί οδικού δικτύου, υλοποίηση τεχνικού προγράμματος κλπ

Θ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ (ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ)

Στον Δήμο Ναυπακτίας παρέχονται υψηλού επιπέδου παιδαγωγικά προγράμματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς παρέμβασης του δήμου μας. Στελεχώνεται από Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και υπάλληλο Διοικητικού. Λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας, ΚΑΠΗ στη Ναύπακτο και το Γαλατά και Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά.
Λειτουργούν Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων.
Υλοποιούνται δράσεις διανομής σχολικών ειδών, παροχής υλικοτεχνικής υποδομής, καταγραφής του ενεργού μαθητικού πληθυσμού Ρομά, ενημέρωσης και υποστήριξης Ρομά, συμβουλευτική γονέων Ρομά κλπ.
Αντιμετώπιση της πανδημίας: Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Τακτική και συστηματική ενημέρωση των δημοτών μέσω διαδικτύου και τοπικών μέσων διανομή έντυπου υλικού και ειδών απολύμανσης σε Ρομά και ενημέρωσή τους για τα μέτρα προφύλαξης, διανομή τροφίμων σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, παροχή υποστήριξης για κατ΄ οίκον εμβολιασμούς ευαίσθητων ομάδων.
Υψηλού επιπέδου παροχή βοήθειας και στήριξης στα παιδιά από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου, ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας με τη δημιουργία πρωτότυπου παιδαγωγικού υλικού από τους εκπαιδευτές, διαδικτυακού καναλιού, πρωτότυπων διαγωνισμών εκπαιδευτικών δράσεων, παιχνιδιών, θεατρικών δράσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συνεργασίας με την ΑΛΚΥΟΝΗ, συνεργασίας με ψυχίατρο κλπ.
Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ναυπακτίας εξυπηρετεί σε εβδομαδιαία και 15ημερη βάση 480 άτομα. Πολύ σημαντική υπήρξε η συγκεκριμένη δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών απομόνωσης που αυτή επέβαλε.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο αφού τροφοδοτεί και στηρίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό οικονομικά ευάλωτων δημοτών.
Αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων (οκτάμηνα, προγράμματα για μακροχρόνια ανέργους ΑμεΑ και για 1 συν 1 χρόνια για μακροχρόνια ανέργους).

Ι. ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε αυτή την κατηγορία παρεμβάσεων εντάσσονται όλα τα δρομολογημένα και υπό υλοποίηση έργα ήτοι: Tο αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας και η εκπόνηση bussines plan για την περιοχή της Βαράσοβας, Tα μονοπάτια και οι πεζοπορικές διαδρομές, Tο ψηφιακό κέντρο Εμβαπτισμένης Πραγματικότητας για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, Η ανάδειξη και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με μελέτες και το Πρόγραμμα INTERREG, Η αποκατάσταση και ανάδειξη του Λιμανιού της Ναυπάκτου, Η κατασκευή του αλιευτικού και τουριστικού αγκυροβολίου στη Βαριά, Η συνεργασία των δήμων μέσω της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ.
Επανασύσταση Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας, λειτουργία φιλαρμονικής μουσικής, συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου.
Ποιοτική αναβάθμιση όλων των εκδηλώσεων και ιδίως των εκδηλώσεων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, η οποία απέκτησε εθνική και διεθνή προβολή, μέσω: Του documentary του καναλιού της Cosmote TV, Cosmote History, Της Έκθεσης στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571», Της Έκθεσης του διεθνούς φήμης φωτογράφου Joe Manuel NAVIA “Miguel de Cervante. O el deseo de viviro”, Της παρουσίας για δεύτερη φορά της Προέδρου της Δημοκρατίας και των πρεσβευτών των ευρωπαϊκών χωρών Ισπανίας, Κύπρου, Αυστρίας και Μάλτας, Της παρουσίας νυν και πρώην υπουργών και Αξιωματούχων της Ευρώπης, Της συνεργασίας με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την ένταξη της Ναυπάκτου στο Δίκτυο πόλεων Cervantes, Του δημοσίου λόγου προσωπικοτήτων, όπως του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, της κ.Μαρίας Ευθυμίου, του κ.Μαργαρίτη Σχοινά, της κ.Σίας Αναγνωστοπούλου κ.ά.
Διοργάνωση και καθιέρωση νέων ποιοτικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και ιδίως σημαντικών αθλητικών γεγονότων και εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξης της τοπικής μας ιστορίας (Γεώργιος Ανεμογιάννης, Απελευθέρωση της Ναυπάκτου κλπ)
Προβολή της Ναυπακτίας μέσω της επιτυχημένης καμπάνιας με τη συμμετοχή γνωστών προσωπικοτήτων, της συχνής παρουσίας και των συνεντεύξεων στα ΜΜΕ και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ
Αξιοποίηση χώρων, όπως του κάστρου του Αντιρρίου, το οποίο ο Δήμος φροντίζει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να διατηρείται καθαρός και αποψιλωμένος, του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας, στο οποίο έγινε από το Δήμο μελέτη και εγκατάσταση συστημάτων πυροπροστασίας, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Διοργάνωση σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή αλλά και τη συμμετοχή νέων όπως του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Kitesurf, του πανευρωπαϊκού UEFA CHAMPIONSHIP ΑΝΔΡΩΝ U19, των Ποδηλατικών Αγώνων, των Αγώνων Δρόμου, των Αγώνων Τοξοβολίας, των τουρνουά Beach Volley, του τουρνουά Water Polo στο λιμάνι, της ποδηλασίας για μικρά παιδιά.
Κ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

1. Ρολόγια: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση και λειτουργία τους με σκοπό την ορθή παρακολούθηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων του Δήμου.

2. Ψηφιακή Πύλη-Ιστοσελίδα: Έχει δημιουργηθεί σε αντικατάσταση της παλαιάς απαρχαιωμένης ιστοσελίδας νέα σύγχρονη, διαδραστική και με όλα τα σύγχρονα πιστοποιητικά ασφάλειας ιστοσελίδα για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Ναυπακτίας και η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια.

3. E-services Δήμου Ναυπακτίας: Τέθηκε σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι δημότες έχουν στη διάθεση τους ηλεκτρονικά 10 δημοφιλή πιστοποιητικά. Ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, που οι συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι κρίσιμες, εξασφαλίζεται η ασφάλεια τόσο των δημοτών όσο και των εργαζομένων του Δήμου και ταυτόχρονα, απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι συναλλαγές των δημοτών με τις υπηρεσίες, καθώς θα εξυπηρετούνται απομακρυσμένα και ταχύτερα.

4. Wi-Fi: Ο Δήμος επεκτείνει διαρκώς μέχρι την πλήρη κάλυψη όλων των ενοτήτων του δήμου την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω δικτύου Wi-Fi, σε πολυσύχναστους χώρους (πλατείες) των τοπικών κοινοτήτων όπου συναθροίζονται είτε κάτοικοι, είτε διερχόμενοι, είτε επισκέπτες της περιοχής. Ήδη έχει καλυφθεί ποσοστό άνω του 90% των ορεινών ενοτήτων.

5.Νέο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων OΤΑ Plus: Πρόκειται για ένα Σύστημα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους Δημότες, να μπορούν να αιτούνται και να λαμβάνουν, ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα πιστοποιητικά, αιτήσεις, δικαιολογητικά κλπ. Το σύστημα δίνει την δυνατότητα στον Δημότη να συμπληρώσει την αίτηση για το πιστοποιητικό που τον ενδιαφέρει από τον υπολογιστή του ή το κινητό του τηλέφωνο και να την υποβάλει μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, από το σπίτι του, ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου. Είναι κατανοητό και εύκολο στην χρήση ακόμα και από Δημότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ η αυθεντικοποίηση του Δημότη και είσοδος στο Σύστημα, γίνεται μέσω διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπου ο Δημότης αρκεί να εισάγει τους Κωδικούς Εισόδου, που χρησιμοποιεί στο Taxisnet και έτσι δεν είναι απαραίτητη η προσέλευση του στον Δήμο για την ταυτοποίηση. Το Σύστημα, συνδέεται αυτόματα με το Πρωτόκολλο του Δήμου και εισάγει σε πραγματικό χρόνο

Όλη η επικαιρότητα