Εκλογές Πολιτική

Β. Χατζηλάμπρου: «Αδικημένη και φτωχή η Ηλεία – Κοντόθωρη η πολιτική Κατσιφάρα»

chatzilambrou12.jpg
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζοντας από… πρώτο χέρι την κατάσταση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Χατζηλάμπρου μιλάει στo Patrisnews.com για τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιφέρεια, απαντά ευθαρσώς στο αν η Ηλεία δικαιούται να λέει ότι είναι αδικημένη και αξιολογεί τη διοίκηση Κατσιφάρα.

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι δεν είναι «βέρος» Αχαιός, αξιολογεί τα τοπικιστικά κριτήρια, καταθέτει την πρότασή του για τα σκουπίδια, ενώ τοποθετείται με σαφήνεια σχετικά με την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου!


Ποια είναι τα μείζονα προβλήματα με τοπικό χαρακτήρα που ταλανίζουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;

Το βασικότερο πρόβλημα είναι όλη η πολιτική των μνημονίων που ακολουθείται, η οποία αποδείχθηκε καταστροφική και για τον α’ και για τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης με τις τρομακτικές περικοπές, συνέπεια των οποίων ήταν όλα τα έργα να μείνουν ξεκρέμαστα και τα δίκτυα και οι υποδομές να έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η ατελής μεταρρύθμιση του Καλλικράτη με τα μνημόνια αποδείχθηκε στον χειρότερο εφιάλτη όσων κλήθηκαν να υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση.


Ο Καλλικράτης ήταν καλή μεταρρύθμιση;

Κάθε άλλο. Δείτε μόνο την περιφέρεια των Ιονίω πώς χωρίστηκε, που για να πας από τη Ζάκυνθο στην Κέρκυρα, περνάς μέσα από δύο περιφέρειες. Οι διοικητικές διαιρέσεις που έγιναν. ούτε ιστορικά ενώνουν περιοχές ούτε λειτουργικές και αποτελεσματικές είναι για την καθημερινότητα των πολιτών.

Στις αυτοδιοικητικες εκλογές ο διαχωρισμός μνημόνιο-αντιμνημόνιο παραμένει ισχυρός;

Συνηθίζω να λέω ότι το πιο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα θα ήταν εκείνη η προσπάθεια που θα μπορούσε να διώξει αυτήν την κυβέρνηση, η οποία έκοψε το 65% των πόρων των δήμων. Αν μια μεταρρύθμιση, αν μια πολιτική αλλαγή επέστρεφε αυτούς τους πόρους, θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Πέρασαν επίσης στους δήμους ξεκρέμαστοι διοικητικοί μηχανισμοί, που οι δήμοι δεν είχαν ούτε τη διοικητική πρόνοια να ρυθμίσουν τα έργα που είχαν υπό την επίβλεψή τους αυτές οι υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε στην Κεφαλονιά όταν μάζεψαν την 8η μέρα όσους μηχανικούς είχαν θέσει σε διαθεσιμότητα.


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτικές στον ίδιο βαθμό με τις Ευρωεκλογές και τις Εθνικές εκλογές;

Ίσως όχι τόσο οι δημοτικές, αλλά οι περιφερειακές σίγουρα. Συνιστούν δημοψήφισμα. Στις δημοτικές υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ευρύτερο ψηφοδέλτιο, λόγω των διαφοροποίησεων από κοινωνία σε κοινωνία. Η περιφερειακή διαδικασία όμως είναι  η πρώτη δημοψηφισματικού χαρακτήρα αναμέτρηση. Οι περιφερειάρχες αναφέρονται πομπωδώς ως οι δεκατρείς πρωθυπουργοί. Εγώ λεω ότι είναι 13 θέσεις ιδιαίτερης σημασίας για τη δημόσια διοίκηση.


Βασικό κριτήριο κατάρτισης του συνδυασμού σας στην επιλογή προσώπων θα είναι η στάση τους απέναντι στο μνημόνιο;

Σημασία έχει το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέλθουμε στις εκλογές. Πιστεύω ότι με τους ανθρώπους πρέπει να είμαστε πιο ανεκτικοί. Στις προηγούμενες εκλογές μετακινήθηκαν 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τα δύο μεγάλα κόμματα. Για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφικό ρεύμα, πρέπει να μετακινηθεί επίσης μεγάλο κομμάτι ακόμα. Η κοινωνία ξαναψάχνεται. Δεν είμαστε συνεχώς με ιδεολογικό μοιρογνωμόνιο. Στο πρόγραμμά μας θα έχουμε σαφείς πολιτικές θέσεις και στόχευση. Αν υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και συμφωνούν με το πρόγραμμά μας, δε θα έχουμε κι εμείς πρόβλημα να τους δεχθούμε.

Στην περιφέρεια είναι έντονο το τοπικιστικό κριτήριο επιλογής. Στην Ηλεια κυριαρχεί η αίσθηση ότι «όλα σταματούν στην Πάτρα»; Πώς το αξιολογείτε;

Έχει μια δόση αλήθειας αυτή η αίσθηση. Μην ξεχνάτε όμως ότι ούτε η Πάτρα έχει δρόμο και τρένο. Ανεξάρτητα από το αν συζητάμε αν θα σταματήσουν μέχρι την Πάτρα, εμείς κάναμε έναν αγώνα.

Στη νέα σύμβαση για τους δρόμους ψηφίσαμε μόνο το 5ο άρθρο, το οποίο λέει ότι μέσα στο εξάμηνο θα γίνει η προκήρυξη για το Πάτρα-Πύργος και τα έργα θα ολοκληρωθούν ταυτόχρονα. Είναι δυο λέξεις-κλειδιά που τις βάλαμε με τη σύμφωνη γνώμη των παραγόντων και επιμείναμε για να μην παραπεμφθεί στις καλένδες το έργο.

Όταν όμως «ζωγραφίζουν» την Περιφέρεια, το κέντρο δεν μπορεί να καταλάβει πόσο πιο βαθιά είναι η φτώχεια στην Ηλεία. Αν δείτε τα στοιχεία, είναι στο 90% η Πάτρα και στο 60%  η Ηλεία. Συνολικά η περιφέρειά μας είναι φτωχή, αλλά η Ηλεία είναι πολύ φτωχότερη με βάση το ΑΕΠ. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει καθόλου εισόδημα και κόσμος που είναι πλούσιος. Είναι σύνθετες οι αντιθέσεις.

Συνολικά, σαν εισόδημα, η Ηλεία και η Αχαΐα είναι διαφορετικές. Οι πόροι πρέπει να στραφούν προς τις αδύνατες περιοχές. Είδατε ότι και τα σχέδια ανασυγκρότησης  μετά τις πυρκαγιές δεν προχώρησαν όπως αρχικά σχεδιάστηκε. Π.χ. με το ταμείο Μολυβιάτη, όπου κάναμε ερωτήσεις για να δούμε πού πήγαν αρκετά χρήματα, τα οποία προορίζονταν για τις πυρόπληκτες περιοχές και κατέληξαν σε ταμείο για όλη την Ελλάδα.

Τα τοπικιστικά στερεότυπα «καλός Ηλείος, κακός Αχαιός» και αντίστροφα, σας αγγίζουν; Τα λαμβάνετε υπ’ όψιν;

Οφείλω να σας πω ότι δεν είμαι Αχαιός! Είμαι προσφυγικής καταγωγής και γεννημένος στην Αθήνα. Ήρθα φοιτητής στην Πάτρα και έχω μείνει στην πόλη από το 1977. Δεν έχω τέτοιο τοπικισμό. Δεν είμαι Πελοποννήσιος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει ή να περικλείει αυτό. Τα στερεότυπα δεν με αγγίζουν, καταλαβαίνω όμως ότι όλα αυτά κάποια αιτία έχουν.

Έχει δίκιο η Ηλεία να αισθάνεται αδικημένη και αποπαίδι;

Λογικό δεν είναι; Αν δείτε από χρήματα τι έχει κινηθεί και με ποιον τρόπο, θα καταλάβετε γιατί το λέω. Μιλάμε για χρήματα που χάθηκαν στη διαχείριση και δεν κατέληξαν στην ουσία. Όταν θέλει δύο χρόνια ένα ευρώ για να μετακινηθεί, μέσω ΕΣΠΑ από μελέτες κλπ, πώς να προχωρήσει κάτι; Το ζήτημα με τα σκουπίδια μαρτυρά έντονα αυτήν την κατάσταση. Η κατάσταση στην Ηλεία είναι πολύ υποβαθμισμένη. Και έχει αιτίες αυτή η κατάσταση, δεν προέκυψε εκ του μη όντος.

Όμως σε αυτές τις αντιπαραθέσεις προσδίδεται μικροπολιτικός χαρακτήρας με τοπικιστικό μανδύα , ενώ έχουν σαφέστατα πολύ βαθύτερο πολιτικό χαρακτήρα. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με προτεραιότητα στις αδύναμες και φτωχές περιοχές. Ακόμα και στην Ηλεία, σε επίπεδο δήμων ξέρω ότι δίνονται χρήματα και καταλήγουν μόνο στο κέντρο και όχι στις «ακρούλες», δεν διατίθενται για να βοηθήσουν μειονεκτικές περιοχές.

Πιστεύετε ότι η ρητορική «για όλα φταίει η Πάτρα»  των Ηλείων πολιτικών των κομμάτων που συγκυβερνούν είναι τρόπος μετάθεσης ή αποφυγής ευθυνών;

Όπως ο Πύργος λέει ότι φταίει η Πάτρα, η Πάτρα λέει ότι φταίει η Αθήνα και το αθηνοκεντρικό κράτος. Όλοι έχουν δίκιο. Απαιτείται όμως αντίληψη συνολικότερη. Υποτίθεται η αυτοδιοίκηση μεταφέρει πόρους σε περιοχές που έχουν περισσότερη ανάγκη, κυρίως τις απομακρυσμένες, αν θέλουμε να κατοικούνται κι αυτές.  Πρέπει να υπάρχει τέτοια πρόβλεψη και πρόγνωση.

Το να το κρατάμε αυτό όμως σε μικροπολιτικό επίπεδο, είναι σαν να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τη λογική «δεν έχω εγώ ευθύνη, ο από πάνω» και πάει λέγοντας. Μυρίζει πολύ δημοσιοϋπαλληλισμό αυτό το πράγμα, και μάλιστα στη χείριστη εκδοχή του. Θα έπρεπε η περιφέρεια να είναι πολύ πιο διεκδικητική. Θέλει ανθρώπους με ισχυρή θέληση για να αντλήσουμε πόρους και να λύσουμε ζωτικά προβλήματα.

Πώς αξιολογείτε τη θητεία του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα;

Ημουν επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου στις προηγούμενες εκλογές προτού γίνω βουλευτής. Ξέρω τα πράγματα, τα έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν, όπως ξέρω και τους περιφερειακούς συμβούλους της Ηλείας. Η τωρινη διοίκηση της Περιφέρειας λειτούργησε μόνο με τους «οδικούς χάρτες» του υπουργείου. Δεν έβαλε δικό της μυαλό να σκεφτεί πώς πρέπει να λειτουργήσει με βάση τα ζωτικά της προβλήματα. Για αυτό δεν μπορέσαμε να έχουμε τους δρόμους όταν άρχισε η περίοδος της κρίσης, ούτε να περπατήσει η υπόθεση του σιδηροδρόμου.

Στις υποδομές όλος ο δυτικός άξονας έχει μείνει πίσω. Θα έπρεπε π.χ. να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία με την Ήπειρο, καθώς και άλλου τύπου επισκέψεις στην Αθήνα, όχι μόνο να περιφερόμαστε στους διαδρόμους των υπουργείων. Το να θεωρείς ότι σημασία έχει να βολέψεις τη δική σου διοικητική μηχανή και να πορεύεσαι μόνος σου ενώ γύρω σου διαδραματίζεται πανικός κρίσης, είναι κοντόθωρη πολιτική.

Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο στη θητεία Κατσιφάρα;

Σαφέστατα αρνητικό. Κατανοώ ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες, δεν είμαι άδικος απέναντί σου. Δεν μπορείς να περιμένεις, όμως, μόνο τι θα σου πει το υπουργείο. Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι σχεδιάζεις και ενεργείς και με δικές σου ιδέες και πρωτοβουλίες, θέτεις τις δικές σου προτεραιότητες και όχι απλά στέλνεις μια επιστολή στην κεντρική διοίκηση.


Εφόσον εκλεγείτε Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ποιοι είναι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθείτε για την πρόοδο και την ευημερία της Περιφέρειας;

Πρώτα από όλα θα δώσουμε βάρος στις υποδομές. Δεύτερον, μην ξεχνάτς ότι επικρατεί ατμόσφαιρα περιρρέουσας ανθρωπιστικής κρίσης σε όλες τις περιοχές. Οι δήμοι πρέπει να βοηθηθούν, χρειάζεται συντονισμός. Επίσης τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν την παραγωγή, πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας. Η συντήρηση του επαρχιακού δικτύου και των αρδευτικών καναλιών, τα νερά του Αλφειού και του Πηνειού κλπ. Και φυσικά το φλέγον θέμα των απορριμμάτων,  όπου ο περιφερειακός σχεδιασμός χρειάζεται αλλαγές.


Ποια είναι η πρότασή σας για τα σκουπίδια;

Πρέπει να πάμε σε κίνημα για την ανακύκλωση. Αν περιμένουμε να μας λύσει το πρόβλημα το εργοστάσιο σκουπιδιών, πλανώμαστε πλάνην οικτράν. Το τίμημα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Στους μεγάλους δήμους έχει υπολογιστεί ότι θα τριπλασιάσει τα δημοτικά τέλη. Στις δε παλιές κοινότητες, 7 και 10 φορές πάνω.

Απαιτείται σχεδιασμός να δημιουργηθούν δομές φιλικές στο περιβάλλον στη λογική να μην πληρώνει η επόμενη γενιά. Και κυρίαρχο και κεντρικό αίτημα είναι να ξανακινηθεί η οικονομία. Εκεί μπορεί να συμβάλει με το ΕΣΠΑ η περιφέρεια, παρά τις υπάρχουσες δεσμεύσεις. Υπάρχουν κι άλλοι πόροι να αντληθούν. Και δεν είναι  πόροι που μας χαρίστηκαν για να πηγαίνουμε να ζητιανεύουμε σαν φτωχοί συγγενείς. Είναι μικρό μερίδιο της μεγάλης αφαίμαξης που υπέστη με την ανισορροπία εισαγωγών-εξαγωγών.

Θα ακυρώσετε την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων στον βαθμό που περνάει από το χέρι σας;

Το εργοστάσιο δε θα λύσει το πρόβλημα. Θα δούμε όμως όταν έρθει ή ώρα σε ποιο σημείο θα βρίσκεται η δημοπράτηση;  Δεν είναι καθαρή λύση. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε με άλλον τρόπο τα σκουπίδια από το να τα θάβουμε δεξιά κι αριστερά. Η δήθεν λύση του εργοστασίου που θα μας απαλλάξει από τη διαλογή στην πηγή, θα καταρρεύσει μέσα σε μια τριετία. Θα ψάχνουμε για νέες χωματερές. Πρέπει να βάλει κι ο πολίτης το χέρι  του, αλλά να υπάρχει οργάνωση και πληροφόρηση. Πρέπει να είναι ενεργός ο πολίτης αλλά να τον ενημερώνουμε με διαφάνεια και αξιοπιστία. Δεν  υπάρχει αυτοδιοίκηση χωρίς ενεργούς πολίτες.


Έχετε να πείτε κάτι στους κατοίκους της νότιας Ηλείας που γειτνιάζουν με την περιφέρεια Πελοποννήσου και εμφανίζουν τάσεις απόσχισης αφού αισθάνονται παραμελημένοι;

Πρέπει να δώσουμε εξετάσεις στις μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Δεν ξεκινάμε από την ανάπλαση πλατειών, όχι μόνο μπετά και τσιμέντα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα σε αυτούς τους κατοίκους. Είναι μικρές καχεξίες που πρέπει να εξαλειφθούν.


Η θέση σας στο σενάριο δημιουργίας Ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου;

Οι περιφέρειες Σχεδιάστηκαν με μικροκομματικά κριτήρια με χαρτιά όπου είχαν γράψει επάνω εκλογικά ποσοστά. Είχαν βάλει κάτω χάρτες και έκαναν προσθαφαιρέσεις, μέθοδος σίγουρα αντιεπιστημονική και άσχετη με την ιστορική συμπεριφορά και την παράδοση. Άμεσος στόχος όμως δεν είναι να ξανασχεδιάσουμε τα όρια των Περιφερειών. Στόχος μας είναι να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας για επιβίωση, όπου κ να μένουν οι πιο αδύνατοι.. Και παίζει ρόλο φυσικά αν θα έχουμε και κυβέρνηση που θα βοηθά η θα ιδιωτικοποιεί το νερό και το ρεύμα.

Θέλετε να σχολιάσετε την υποψηφιότητα Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Είμαι υπέρ των συμμαχιών και του ανοίγματος στην κοινωνία. Πρέπει να διαμορφώσουμε πλειοψηφικό ρεύμα. Μπορεί οι επιλογές των προσώπων και των ανθρώπων να είναι λανθασμένες. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι λάθος η προσπάθεια των συμμαχιών. Συμμαχία σημαίνει βασικές ίδιες στοχεύσεις που μπορεί να έχει ορισμένες διαφορές σε ορισμένα σημεία του προγράμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άλλος εντάσσεται στο πρόγραμμά σου αλλά αυτά που θεωρείς εσύ κύρια, τα θεωρεί κι εκείνος.

Στην περίπτωση Καρυπίδη φαίνεται ότι ούτε αυτά είχαν εξασφαλιστεί, όπως φάνηκε εκ των  υστέρων. Δεν είμαι υπέρ των κομματικών υποψηφιοτήτων. Θέλω να δίνεται το πολιτικό στίγμα. Αν μπορεί να δοθεί με συμμαχικά σχήματα, ακόμα καλύτερα.

Είναι άστοχη επιλογή ο κ.Βουδούρης;

Δεν ξέρω. Γενικά στηρίζεται η επιλογή από το κόμμα, αλλά υπάρχουν και αντιδράσεις. Τον κ.Βουδούρη τον γνώρισα στη Βουλή την περίοδο που διαφοροποιούνταν και οι τοποθετήσεις του συχνά ήταν βοηθητικές όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αποδείξουν ότι δεν βγαίνει τίποτα από αυτή τη διαδικασία, ακόμα και τον καιρό που ήταν η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Σίγουρα ο κ.Βουδούρης τελεί υπό διαφοροποίηση, αλλά θα ήθελα καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων. Όταν κάνεις κάποιες επιλογές, έπρεπε να ενώνει στην προσπάθεια αναζήτησης συμμαχιών όχι να διχάζει. Από αυτήν την άποψη είναι λάθος.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι πρέπει ο λαός να ψηφίσει πολιτικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση, παρά τα τεχνάσματα με τις διαφορετικές ημερομηνίες με τις Ευρωεκλογές, για να μετριάσει η κυβέρνηση την ήττα. Ο λαός πρέπει να αναδείξει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως την αντίστροφη μέτρηση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

 
Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα