Categories: LifestyleΗλεία

Β. Παπαχριστοπούλου: «Η διατροφή μας είναι το καλύτερο φάρμακο»

Share

Η σημερινή Εν Οίκω καλεσμένη αναλύει στην εφ. «Πατρίς» μύθους και αλήθειες γύρω από τη διατροφή. Η 24χρονη διαιτολόγος-διατροφολόγος Βίκυ Παπαχριστοπούλου από τον Πύργο, απόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μοιράζεται με την εφ. «Πατρίς» τις απόψεις της για τον ρόλο της ισορροπημένης διατροφής στην ανθρώπινη υγεία, καταρρίπτει τα στερεότυπα περί «πείνας» και αναλύει τις βασικές παραμέτρους γύρω από τις σύγχρονες «μάστιγες» της κοινωνίας  μας, την παιδική παχυσαρκία και τη νευρική ανορεξία.

Αρχικά η Βίκυ μας εξηγεί το κίνητρο που την ώθησε να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο κλάδο.

«Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με τις πολεμικές τέχνες (καράτε). Όταν έφτασα σε επίπεδο πρωταθλητισμού έπρεπε να προσέχω τη διατροφή μου, πράγμα το οποίο αγάπησα πολύ και μου έγινε τρόπος ζωής», τονίζει και αναλύει την πολυδιάστατη επίδραση της καλής διατροφής στην υγεία του ανθρώπου.

«Η σημασία της διατροφής είναι πλέον αποδεδειγμένη επιστημονικά, καθώς θεωρείται το κυριότερο μέσο πρόληψης για διάφορα σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, αλλά και  ορισμένα είδη καρκίνου. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Ισοκράτης “Άφησε το φαγητό να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι το φαγητό”», σημειώνει στην εφ. «Πατρίς» η Βίκυ Παπαχριστοπούλου.

Ωστόσο, για την πλειονότητα των πολιτών, η φράση «είμαι σε δίαιτα» έχει συνειρμικά συνδεθεί με το αίσθημα της πείνας και της αυτοκαταπίεσης. Η Βίκυ επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ότι αυτή η αντίληψη είναι στερεοτυπική και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα γύρω από την έννοια και το περιεχόμενο των όρων «δίαιτα» και «διατροφή».

«Είναι γεγονός πως αρκετοί συμπολίτες μας έχουν εκλάβει με λανθασμένο τρόπο στο μυαλό του τους όρους δίαιτα και διατροφή. Ο ρόλος ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου δεν είναι να κάνει κάποιον να πεινάσει αλλά να τον οδηγήσει στην αλλαγή συνηθειών και κατ’ επέκταση στην υιοθέτηση αυτών των αλλαγών και στη μετέπειτα πορεία της ζωής του», τονίζει απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις απόψεις περί… πείνας για όποιον θέλει να κάνει δίαιτα.

Η Βίκυ στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποίησε ομιλίες σε σχολικά ιδρύματα και συνέδρια για τη σημασία της διατροφής, καθώς πιστεύει πως αν τα παιδιά μπολιαστούν με θετικά πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς, είναι πολύ πιθανό να τα ενστερνιστούν για όλη την πορεία της ζωής τους.

«Σε μια εποχή που οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει εντελώς, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις διατροφικές επιλογές των παιδιών όταν δρουν ως θετικά πρότυπα υγιεινών συμπεριφορών. Επίσης καλό θα ήταν σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον να καλείται και ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος για ενημέρωση στα παιδιά, πράγμα στο οποίο έχω συμμετάσχει και ήταν πολύ ιδιαίτερη εμπειρία», υπογραμμίζει η Βίκυ.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ασθένεια της νευρικής ανορεξίας, η οποία έχει εξαπλωθεί ακόμα και σε πληθυσμό εφηβικό ή μετεφηβικό, προκαλώντας ανησυχία. Η Βίκυ στέκεται ιδιαίτερα στο ψυχολογικό κομμάτι και προσθέτει ότι ο ρόλος του διατροφολόγου συνίσταται στην  παροχή των σωστών συμβουλών για την ορθή διατροφή.

«Όπως και με πολλές ασθένειες, έτσι και σχετικά με τη νευρική ανορεξία, ο ακριβής μηχανισμός δράσης της δεν είναι σαφής, όμως είναι ένας συνδυασμός βιολογικών, ψυχολογικών κυρίως και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ο πρώτος στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας. Ένας διαιτολόγος μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση για μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας ειδικά σχήματα διατροφής στις σωστές απαιτήσεις θερμίδων», εξηγεί στην εφ. «Πατρίς».

Μία ακόμα κοινωνική «πληγή» είναι η παιδική παχυσαρκία. Εδώ η 24χρονη Βίκυ υπενθυμίζει τον ρόλο του σχολείου αλλά στέκεται ιδιαίτερα στο πώς πρέπει να λειτουργούν οι γονείς για να αποτραπεί ο κίνδυνος υπέρβαρων παιδιών και ο κλονισμός της υγείας τους.

«Σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, η κυριότερη αιτία είναι ο γρήγορος τρόπος ζωής των γονέων, παρέχοντας στα παιδιά πρόχειρα γεύματα με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση θερμίδων, το οποίο σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας οδηγεί στην  παχυσαρκία. Για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλουμε πρώτα σαν γονείς να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί στο τι άθλημα του αρέσει, να υπάρχουν στο σπίτι υγιεινές επιλογές τροφίμων και, το σημαντικότερο, να γίνεται καθημερινή κατανάλωση υγιεινού πρωινού», αναφέρει η Βίκυ και στο φινάλε της συζήτησης αποκαλύπτει με λιτό τρόπο τα μελλοντικά σχέδια και όνειρα.

«Είμαι άτομο που γενικότερα κοιτάει το παρόν, ωστόσο ευελπιστώ κάποια στιγμή να αποκτήσω τον δικό μου προσωπικό χώρο εργασίας ως διαιτολόγος-διατροφολόγος», καταλήγει.