Ελλάδα

Βάλ’ τους Χ: Όλες οι ρατσιστικές επιθέσεις στην Αθήνα σε «Μαύρο Χάρτη»

Ακούστε το άρθρο

Αναγνωρίζοντας ότι το 2019 αποτελεί μια κομβική χρονιά για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η διαδικασία της οποίας έφερε στο φως δεκάδες από τα ρατσιστικά εγκλήματά της, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Παράρτημα Ελλάδας και το HumanRights360 δημιούργησαν την καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας», με σκοπό να εντοπίσουν μέσα στην πόλη και να αναδείξουν την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο.

Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει λεπτομερώς τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτέςΜε ένα κλικ πάνω στα σημεία του χάρτη, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα μας.

Ρατσιστικές επιθέσεις

Είκοσι πέντε δημιουργοί της οπτικής εικόνας βοήθησαν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Με όπλο ενάντια στη βία την ίδια τη δουλειά τους, εικονογράφησαν τα περιστατικά, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η αποτύπωση της φρίκης και τα αποτελέσματα τόσο της ορατής όσο και της αόρατης βίας.

Τα έργα των είκοσι πέντε αυτών των δημιουργών θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων/Technopolis City of Athens από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

Ρατσιστικές επιθέσεις

Την έκθεση θα πλαισιώσουν συζητήσεις και παράλληλα δρώμενα.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα