Περιβάλλον

«Βαλτώνει» η συνεργασία των κοινοπραξιών που διεκδικούν τα κοιτάσματα του Κατακόλου

petrelaia3.jpg
Ακούστε το άρθρο

Περιορίζεται το ενδεχόμενο να συνεργαστούν στη βάση ενός «αναγκαστικού γάμου» οι δύο υποψήφιες εταιρείες-κοινοπραξίες, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατάκολου.

Οι δύο προσφορές για το Κατάκολο προέρχονται από τις εταιρείες Energean Oil & Gas SA/Trajan Oil and Gas Limited και από την Grekoil Energy Ventures Limited και η επιτροπή αξιολόγησης τους είχε εισηγηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, να διερευνήσει την προοπτική συνεργασίας τους με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης εκ μέρους τους.

Όμως φαίνεται πως τα «χνότα» των δύο εταιρικών σχημάτων-κοινοπραξιών δεν ταιριάζουν και τόσο εύκολα, με αποτέλεσμα η συνεργασία τους να φαντάζει δύσκολη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση για την εκμετάλλευση στο Κατάκολο απαιτείται να υλοποιηθεί σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου είναι ανεπτυγμένες και τουριστικές δραστηριότητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 Η Energean Oil & Gas έχει κερδίσει και τον διαγωνισμό για την περιοχή των Ιωαννίνων, όπου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες αμέσως μόλις κυρωθεί η σχετική σύμβαση από τη Βουλή.

Επενδύσεις

Η Energean αυτή την περίοδο υλοποιεί επενδύσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. δολαρίων από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil, πραγματοποιώντας νέες γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της αποληψιμότητας του πετρελαίου).

Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Στο τέλος της εβδομάδας περατώνεται η πρώτη γεώτρηση (η εισπίεσης νερού) και ξεκινά πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα η επόμενη γεώτρηση, που θα είναι παραγωγική.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει η ολοκλήρωση της πολυετούς συμφωνίας της Energean με την BP, προκειμένου η δεύτερη να αντικαταστήσει οριστικά τα ΕΛΠΕ ως αποκλειστικού αγοραστή του πετρελαίου του Πρίνου. Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο και πάλι κατ΄εξαίρεση η Energean θα πωλήσει το επόμενο φορτίο πετρελαίου από τον Πρίνο στην BP.

Πηγή: imerisia.gr

Όλη η επικαιρότητα