Ηλεία

Βάρδα: Ο δρόμος της ταλαιπωρίας…

Ακούστε το άρθρο

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής, στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, στη δημιουργία επιχειρηματικών μονάδων, καθώς και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και της ασφαλούς μετακίνησής τους, αποτελεί η κακή κατάσταση του δρόμου ‘Θανασουλέϊκα- Καπελέτο-Κουγέϊκα’ του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης.

Ένας δρόμος που συνδέεται με τη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου, βρίσκεται κοντά στη Βάρδα, και παρ’ όλα αυτά παραμένει εγκαταλελειμμένος και θυμίζει περισσότερο απομονωμένη και απομακρυσμένη περιοχή, κάνοντας τους κατοίκους και τους διερχόμενους να ξεχειλίζουν από αγανάκτηση.

Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές κατοικίες, που συγκροτούν μικρούς οικισμούς, και η μεγαλύτερη έκταση αποτελείται από καλλιεργήσιμα χωράφια, που κρατούν ‘ζωντανή’ την οικονομία της περιοχής…

 

Πολλά προβλήματα

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες χωραφιών, η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο δρόμος, δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις, δεν προσφέρεται για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων και αποτρέπει τους επενδυτές.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής δεν είναι τωρινά, ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των καιρικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα και σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι αδιάβατος, έχει βυθίσματα, κατολισθαίνει, ενώ τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο και οι λάσπες δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων.

Οι κάτοικοι παραδέχονται ότι κατά διαστήματα έχουν γίνει παρεμβάσεις, ωστόσο τις χαρακτηρίζουν ‘παρεμβάσεις- μπαλώματα’ αφού δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και ο δρόμος επί της ουσίας βρίσκεται σχεδόν σε μόνιμη βάση στην ίδια κατάσταση. Αναγνωρίζουν πάντως ότι εκτός από τις καιρικές συνθήκες, ευθύνη σε ένα βαθμό έχουν και οι ιδιοκτήτες χωραφιών και αγρότες, οι οποίοι είτε με τις παρεμβάσεις στα χωράφια τους, είτε με την κακή χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση του δρόμου.

Επιστολή από το Σύλλογο Ξωμάχων

Με δεδομένο ότι τα προβλήματα είναι πολλά, πρόσφατα ο Σύλλογος Ξωμάχων ‘Οι Ταξιάρχες’, απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον αντιπεριφερειάρχη, το Δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον τοπικό πρόεδρο του Καπελέτου, στην οποία περιγράφει τα προβλήματα και ζητά να δοθεί λύση. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο δρόμος ‘Θανασουλεϊκα- Καπελέτο- Κουγέϊκα’ είναι σε άθλια κατάσταση , ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο της περιοχής, καθώς επίσης και στα τμήματα ‘Βαγγελακέϊκα έως Καρβουνιαρέϊκα’ και ‘Καρβουνιαρέϊκα- Καλυβέϊκα’.

Στην περιοχή έχει ήδη και κατασκευάζεται μεγάλη τυροκομική μονάδα και η κατάσταση του δρόμου σαφώς και δεν βοηθά στο να ολοκληρωθεί το έργο, ενώ εάν παραμείνει έτσι ο δρόμος θα υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης στο σημείο. Και φυσικά, αυτή η κατάσταση δεν βοηθά ώστε να επενδύσουν και άλλοι επιχειρηματίες στην περιοχή. Γι’ αυτό και ο Σύλλογος αλλά και οι περίοικοι ζητούν λύση… εδώ και τώρα!

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, επεσήμανε ότι η ορεινή Βουπρασία έχει μεγάλο αγροτικό δίκτυο και τα τελευταία δύο χρόνια οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ωστόσο ανέφερε ότι γίνονται παρεμβάσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί, καθώς ο δήμος έχει κινηθεί μαζί με την Περιφέρεια για να προχωρήσει ολοκληρωμένο έργο στην περιοχή.

 

Μαρία Καραμπάτση

Όλη η επικαιρότητα