Ηλεία

Βαρθολομιό: Οι αγρότες στο Μάχου δεν έχουν πλέον δρόμους για να πάνε στις καλλιέργειές τους

Απροσπέλαστοι παραμένουν από τον περασμένο χειμώνα, οι αγροτικοί δρόμοι στην τοπική κοινότητα Μάχου.
Ακούστε το άρθρο

Απροσπέλαστοι παραμένουν από τον περασμένο χειμώνα, οι αγροτικοί δρόμοι στην τοπική κοινότητα Μάχου στο Βαρθολομιό, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται έντονα στην εφ. Πατρίς, για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να φτάσουν στις περιουσίες τους ή σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν διπλάσιες σε απόσταση διαδρομές προκειμένου να προσεγγίσουν τις καλλιέργειές τους.

Οι αγρότες από το Μάχου, τόνισαν ότι θα πρέπει στο σημείο να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε και ο δήμος να μην δαπανά χρήματα κάθε χρονιά επουλώνοντας επιφανειακά τις «πληγές» αλλά και για να μην δημιουργούνται τέτοια προβλήματα κάθε τόσο.

Η αιτία που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα, όπως επεσήμαναν κάτοικοι και αγρότες από την περιοχή, είναι η έλλειψη τράφων, οι οποίοι υπήρχαν παλιότερα αλλά σήμερα έχουν κλείσει λόγω παρεμβάσεων που έχουν γίνει για την διάνοιξη των δρόμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νερά της βροχής κατά τους χειμερινούς μήνες να «εγκλωβίζονται» μέσα στους αγροτικούς δρόμους ή σε διαφορετική περίπτωση να «χύνονται» μέσα σε καλλιέργειες καταστρέφοντάς τες.

«Τα νερά παλιότερα έφευγαν και σε άλλους τράφους και κατέληγαν σε ένα λαγκάδι. Και εδώ στο σημείο υπήρχε τράφος που έχει κλείσει γιατί έρχονταν τα μηχανήματα έφτιαχναν τον δρόμο και τα χώματα τα έριχναν στην μία πλευρά. Αποτέλεσμα είναι τώρα τα νερά να έχουν συσσωρευτεί όλα σε έναν τράφο ο οποίος πλέον δεν τα χωράει και πέφτουν μέσα στο χωράφι που έχω δίπλα. Πέρυσι είχα φυτέψει κολοκύθι και καταστράφηκε. Εξαιτίας των νερών ο δρόμος έγινε σε αυτά τα χάλια. Και για να φτάσω στην καλλιέργειά μου αναγκάζομαι να κάνω κύκλο», αναφέρει στην εφ. Πατρίς, ο Νίκος Κουτσογιαννόπουλος, αγρότης από την περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν οι αγρότες, η προσπέλαση των δρόμων της αγροτικής οδοποιίας στο Μάχου, είναι σχεδόν αδύνατη σε πολλά σημεία όπως στον Κούβελο, την Ψιλή Ράχη, το Υδραγωγείο κ.α. με αποτέλεσμα κάθε φορά να ψάχνουν να βρουν τρόπους να φτάσουν στις καλλιέργειές τους. Εκείνο που ζητούν είναι να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις έτσι ώστε και οι δρόμοι να αποκατασταθούν σωστά αλλά και ο δήμος να μην δαπανά κάθε χρόνο χρήματα για παρεμβάσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σαράντης Ανδριανόπουλος, αγρότης Μάχου

«Ούτε από αυτό τον δρόμο περνάμε, ούτε από τον άλλον περνάμε και άλλοι αγρότες από το Μάχου δεν περνούν πουθενά αν ψιχαλίσει, πρέπει να μπαίνουμε από τις ξένες περιουσίες για να φτάσουμε στις δικές μας περιουσίες. Τι πρέπει να κάνουμε; Δεν δίνει σημασία κανένας. Εμείς πληρώνουμε όμως. Αν πάμε τον δρόμο προς την δεξαμενή, δεν περνάει αμάξι. Δεν έχουμε πρόσβαση πουθενά και αν βρέξει λίγο δεν μπορούμε να περάσουμε. Στον Κούβελο, την Ψιλή Ράχη, το Υδραγωγείο στην Πομόνες πουθενά δεν περνούν οι δρόμοι. Αν δεν έχεις τρακτέρ δεν περνάς».

Διονύσιος Ποταμιάνος, κάτοικος Μάχου

«Είμαι όλη την ημέρα εδώ γιατί έχω τα ζώα μου, έχουμε το σπίτι εδώ που μένουμε τα μεσημέρια και από τις φετινές βροχές που έπεσαν τον χειμώνα αποκλείστηκα και δεν μπορώ να φτάσω εδώ με το αμάξι μου. Ότι είναι τα κουβαλάμε με τα χέρια από την άσφαλτο. Το κομμάτι αυτό είναι 300 μέτρα αλλά ο δρόμος συνολικά είναι στα 700 μέτρα περίπου. Δεν έχουμε καθόλου πρόσβαση από τον Οκτώβριο και μετά. Έρχονται κάποια μηχανήματα και ξύνουν τον δρόμο για να περνάει το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα δεν έχει πρόσβαση. Με αυτό και ο δήμος καταναλώνει χρήματα και δεν γίνεται σωστή δουλειά. Χρειάζεται μια ουσιαστική παρέμβαση. Είμαστε δεκαπέντε άτομα περίπου που χρησιμοποιούμε αυτό τον δρόμο και δεν έχουμε πρόσβαση και για να φτάσουμε στα χωράφια μας πρέπει να μπούμε μέσα από ξένη περιουσία».

Νίκος Κουτσογιαννόπουλος, αγρότης Μάχου

«Τα νερά συσσωρεύονται όλα σε έναν τράφο ο οποίος πλέον δεν τα χωράει. Πέρυσι είχα φυτέψει κολοκύθι και καταστράφηκε. Εξαιτίας των νερών ο δρόμος έγινε σε αυτά τα χάλια», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο αγρότης, Νίκος Κουτσογιαννόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα