Categories: Εκκλησία

«Βαρβάρα μαρτυράει, από πατέρα δήμιο, που κεραυνός τον χτυπάει!» – Η εορτή της Αγ. Βαρβάρας στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Share

Στην Ηλειακή πρωτεύουσα τον Πύργο και συγκεκριμένα στην Eνορία της Αγίας Κυριακής, όπου και ανήκει το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της δημοφιλέστερης Αγίας Βαρβάρας, πλησίον του Τ.Ε.Ι. έλαβαν χώρα οι Θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη,  προς τιμή της πανέμορφης  μοναχοκόρης Βαρβάρας,  η οποία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα, την σωφροσύνη της και έχοντας ανδρείο το φρόνημα. Την δολοφόνησε ο ίδιος της ο πατέρας ο ειδωλολάτρης και Σατράπης (Διοικητής) της Νικομήδειας  Διόσκουρος,  βρίσκοντας όμως στην συνέχεια τραγικό θάνατο από κεραυνό κατά Θεία δίκη. Το θαυμαστό αυτό γεγονός ήταν η αιτία η Αγία Βαρβάρα να είναι η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού από το 1829 μέχρι και σήμερα, ύστερα από σχετική απόφαση  του πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, επειδή συσχετίζει το πυροβόλο με τον κεραυνό που κατέκαψε τον ασεβή πατέρα της.

Τόσο κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό όσον και κατά την Πανηγυρική  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Ωλένης κ. ΑθΑΝΑΣΙΟΣ πλαισιούμενος από τους Αιδ. π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, π. Ιωάννη Διαμαντόπουλο, π. Άγγελο Ζέζα και π. Γεώργιο Κάμπρα.


Αξιοσημείωτη δε ήταν η παρουσία του εορτάζοντος Συλλόγου Ιεροψαλτών  Ηλείας-Ολυμπίας <<ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ>>,
οι οποίοι κάθε χρόνο τιμούν την σεβάσμια μνήμη του μεγάλου αυτού Θεολόγου και Υμνογράφου της  Ορθόδοξης  Εκκλησίας μας, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα και στον παγκόσμιο πολιτισμό, αποδίδοντας θαυμάσια τους εόρτιους ύμνους, ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην πνευματική ανάταση του πολυπληθούς Εκκλησίασματος, που προσήλθε ομοθυμαδόν, για να συνεορτάσει την ιερή μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, θέλοντας παράλληλα δε να λάβει την χάρη της Αγίας, προσκυνώντας απότμημα του Ιερού Λειψάνου της, το οποίο φυλάσσεται εις το Ιερό παρεκκλήσιο, ως πολύτιμος θησαυρός.

(Υπό Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα).