Περιβάλλον

«Βαρύ» πρόστιμο έρχεται για τον ΧΥΤΑ Αιγίου

xyta.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την επιβολή προστίμου άνω των 96.000 € (!) αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, τόσο στον κύριο όσο και στον ανάδοχο του έργου της κατασκευής του ΧΥΤΑ στην περιοχή της Παπανικολούς, εισηγείται με έγγραφό της η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, ρίχνοντας ισχυρό “χαστούκι” στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον Καθολικό Διάδοχό του και στην κοινοπραξία «ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε. – Αφοι ΒΛΑΧΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.». Το έγγραφο κοινοποιείται αρχικά στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων και ακολούθως σε σειρά αποδεκτών, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αιγιαλείας κ.ά.

Την απόφαση φέρνουν στη δημοσιότητα οι 11 πρόεδροι της Δυτικής Αιγιάλειας, φορείς και κάτοικοι των περιοχών που γειτονεύουν με την περιοχή όπου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, οι οποίοι αναφέρονται και στις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Μέρκου για εμμονή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να διαπράξει ένα μείζον έγκλημα» δημιουργώντας τον ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, που στην κυριολεξία επιπλέει στα νερά όπως ο ίδιος τόνισε (Διαβάστε σχετικά: Αιγιάλεια: «Μείζον έγκλημα» ο ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, δηλώνει ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ)

“Καλούμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή την Αδειοδοτούσα Αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση), να επιταχύνει ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες που έχει ήδη δρομολογήσει και αφορούν στην αλλαγή των Περιβαλλοντικών όρων. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει αλλαγή χώρου, αφού η Παπανικολού είναι ακατάλληλη και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί ούτε το υδατόρεμα, ούτε το δάσος που εφάπτεται του ΧΥΤΑ, ούτε οι πηγές και φυσικά ούτε το ποτάμι. Ας μην σπαταλήσουμε άλλα χρήματα, σε ένα παράνομο και κυρίως επικίνδυνο έργο, το οποίο είναι βέβαιο ότι ΔΕΝ πρόκειται να λειτουργήσει” αναφέρουν οι κάτοικοι των 11 κοινοτήτων.

Πηγή: filodimos.gr

Όλη η επικαιρότητα