Συνεντεύξεις

Βασίλης Παλαιολόγος: Σκληρή δουλειά, το κλειδί της επιτυχίας

Ακούστε το άρθρο

Η υποκριτική είναι ένας αρκετά δύσκολος και σκληρός χώρος, που απαιτεί πολύ δουλειά, προσήλωση και πάνω απ’ όλα αγάπη γι’ αυτήν. Το βασικό κομμάτι του επαγγέλματος, είναι η διασκέδαση των ανθρώπων που καταφεύγουν στα θέατρα ή την τηλεόραση για να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν τις έγνοιες τους. Για να κερδίσει το κοινό του, ένας ηθοποιός μοχθεί, δίνει αγώνα καθημερινά με στόχο την προσωπική του βελτίωση και την καταξίωση του στο χώρο.

Σε συνέντευξη που πραγματοποιήσαμε στον Βασίλη Παλαιολόγο, καταξιωμένο ηθοποιό εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια και με συμμετοχές σε εντυπωσιακές θεατρικές παραστάσεις και άκρως πετυχημένες σειρές στην τηλεόραση, γνωρίσαμε μέσα από τη δική του οπτική γωνιά τις δυσκολίες του χώρου αυτού.

  1. Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ηθοποιία;
  • Η ηθοποιία για μένα ξεκίνησε ξαφνικά, σχεδόν 20 χρόνια πριν, από το 1998 και έκτοτε δεν έχω συναντήσει κάποιο ενδιάμεσο διάλειμμα.
  1. Υπήρξε κάποια αφορμή που σε παρακίνησε να ξεκινήσεις το επάγγελμα αυτό;
  • Μάλλον ήταν κρυμμένο μέσα μου το μικρόβιο αυτό και μέχρι εκείνη την ώρα ήταν εντελώς ανενεργό. Χρειάστηκε να εισχωρήσει στο μυαλό μου η ιδέα, ύστερα από παρακίνηση από κοντινά μου πρόσωπα και ακολούθησε η απόφαση για να γίνει πράξη όλο αυτό.
  1. Θα μπορούσες συνοπτικά να μας πεις για τη μέχρι τώρα πορεία σου στο δύσκολο αυτό χώρο;
  • Είναι αρκετά δύσκολος, επίπονος και κοπιαστικός ο χώρος της υποκριτικής. Σε προβληματίζει έντονα και σε βοηθάει να σκέφτεσαι. Φτιάχνεις δικούς σου νέους κόσμους που ζωντανεύουν στη σκηνή και που τελικά όσο δύσκολη και επίπονη να είναι η διαδικασία αυτή την περίοδο και οι συνθήκες περίεργες, δεν παύεις να μαγεύεσαι διαβάζοντας ένα κείμενο, έργο ή σενάριο και να αφήνεις τα όνειρά σου να ταξιδεύουν.
  1. Όλοι έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους το επάγγελμα του ηθοποιού ως κάτι δύσκολο (όσον αφορά το συναίσθημα και την εκμάθηση του ρόλου). Ισχύει κάτι τέτοιο;
  • Σίγουρα εμπεριέχει κάποιες αρκετές δυσκολίες. Ούτως ή άλλως, τίποτα δεν είναι εύκολο πλέον στη ζωή μας. Αν δεν κοπιάσουμε, δεν είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε. Μέσα από τις δυσκολίες βγαίνουμε δυνατότεροι, αποκτάμε εμπειρίες και αναπλάθουμε χαρακτήρα.
  1. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, θεωρείς ότι έχει επηρεαστεί ο χώρος της ηθοποιίας και αν ναι, σε τι βαθμό;
  • Θεωρώ ότι ο βαθμός που έχει επηρεαστεί πλέον είναι μεγάλος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ένας ηθοποιός μπορούσε να ζήσει κατά κύριο λόγο μέσα από την υποκριτική. Πλέον αυτό δεν είναι εφικτό. Οι δουλειές έχουν λιγοστέψει σε μεγάλο ποσοστό και πλέον τα μπάτζετ που ξοδεύουν οι παραγωγές είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
  1. Θεωρείς ότι είναι επάγγελμα με ημερομηνία λήξης; Ποια είναι η γνώμη σου;
  • Νομίζω όλα τα επαγγέλματα πλέον έχουν ημερομηνία λήξης. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πότε είναι η δεδομένη στιγμή που πρέπει να αποχωρήσουμε.
  1. Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, ποια είναι τα κίνητρά σου που σε κάνουν να συνεχίζεις;
  • Νομίζω πως η αγάπη μου για το θέατρο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο, καθώς αποτελεί πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου. Από την άλλη πλευρά, η τηλεόραση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Θεωρώ πως αν υπάρξει πρόταση τηλεοπτικού σταθμού, σίγουρα θα ληφθεί υπόψη και κάτω από ειδικές συνθήκες, θα αποσπάσει και την υπογραφή μου.
  1. Αυτό το διάστημα με τι ασχολείσαι;
  • Αυτή την περίοδο έχω προτιμήσει να ξεκουράζομαι. Ο χειμώνας που πέρασε με τηλεόραση και θέατρο μαζί ήταν αρκετά κοπιαστικός. Φιλοδοξώ ο επερχόμενος να έρθει σύντομα και να με βρει και πάλι στο θέατρο. Όσον αφορά τα σχέδια μου για το μέλλον, έχω επιλέξει και αυτό το χειμώνα που μας έρχεται να παίξω και πάλι στο θέατρο, σε μια παράσταση της οποίας το όνομα θα μαθευτεί όταν πλέον θα είναι κλεισμένος.
  1. Είσαστε ευχαριστημένος με τη μέχρι τώρα πορεία σας στο χώρο;
  • Είμαι αρκετά χαρούμενος με ότι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής. Έχουν συμβεί πολλά όμορφα πράγματα και οφείλω να εξομολογηθώ ότι πέρασα πολύ ωραία. Είχαν την τιμή να συνεργαστώ με αρκετούς μεγάλους ηθοποιούς και να διδαχθώ πολλά χρήσιμα πράγματα για την μετέπειτα καριέρα μου. Έχω δουλέψει σε πολύ καλές δουλειές και με εξαιρετικές παραγωγές.
  1. Ποια είναι η συμβουλή σας για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο;
  • Είναι πολύ ωραίο να κηνυγάει ο καθένας μας το όνειρό του. Δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν στην κοινωνία μας, οφείλουμε όλοι να εφοδιαζόμαστε με γνώσεις όλοι περισσότερο. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα PLAN B. H ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των περισσότερων επαγγελμάτων είναι έκδηλη στα πρόσωπα των πολιτών.

Όλη η επικαιρότητα