Συνεντεύξεις

Βασίλης Τυλιγάδας: Ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρχαίας  Ολυμπίας Β. Τυλιγάδας στην εφημ. Πατρίς

Αναξιοποίητο παραμένει το ισχυρότερο «brand name» του πλανήτη
Ακούστε το άρθρο

Η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι ένας απλός τουριστικός προορισμός, είναι η «μάνα» του πολιτισμού, του ολυμπισμού και της παγκόσμιας ειρήνης. Αποτελεί το αρχαιότερο και ισχυρότερο «brand name» του πλανήτη, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση τη Google και την Coca-cola.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια ανέτρεψε τις ισορροπίες και τους ρυθμούς καθώς οι μετακινήσεις περιορίστηκαν με αποτέλεσμα οι χώροι πολιτισμού και τουρισμού να δεχθούν μεγάλο πλήγμα και μαζί οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου. Η Ολυμπία σήμερα διαθέτει σχεδόν 850 κλίνες και μπορεί να φιλοξενήσει στα ξενοδοχεία της, γύρω στα 1650 άτομα και με το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά και την εστίαση, να ξεπερνά τους 400 εργαζόμενους. Στη συνέντευξη που ακολουθεί με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Ολυμπίας κ. Βασίλη Τυλιγάδα, ο οποίος είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στην κοιλάδα των Θεών, μας μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, για τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να ανακάμψει η περιοχή και να επενδύσει σε νέες μορφές τουρισμού, αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η Τεχνολογία, καθώς και για τις ευθύνες και τα έργα υποδομής που απαιτούνται από Ξενοδόχους, Δήμο, Περιφέρεια και Πολιτεία, έτσι ώστε να γυρίσει σελίδα ο τόπος…

Δυο χρόνια με την covid19 στη ζωή μας. Πόσο άλλαξε «ο ιός» τους ρυθμούς της Ολυμπίας ;

Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Αρχαία Ολυμπία η covid19 είχε σαν αποτέλεσμα την έλλειψη τουριστών και αν λάβουμε υπόψη μας και το ψυχολογικό κομμάτι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λόγω του φόβου των μεταλλάξεων, διαπιστώνουμε ότι επικρατεί ηρεμία και νέκρα. Αυτά τα δύο χρόνια καταλάβαμε όλοι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και με την παύση του τουρισμού πέρα από το οικονομικό κόστος που είχαμε, στερηθήκαμε και τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Είμαστε στο σύνολο οικογενειακές επιχειρήσεις και όλα αυτά τα χρόνια οι προσωπικές σχέσεις που χτίζουμε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη δουλειά μας.

Σε ρεπορτάζ που είχαμε κάνει για την εφημ. Πατρίς τον Ιούλιο του 2020, μου είχατε πει ότι η Αρχαία Ολυμπία τότε είχε πληρότητα 5%. Έχετε θυμηθεί αντίστοιχη πτώση του τουρισμού ;

Παρόμοια κατάσταση, αλλά πιο μικρής διάρκειας είχαμε περάσει με τον πόλεμο του Κόλπου το 1990.

Μιας και αναφερθήκατε στον πόλεμο του Κόλπου, πιστεύετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό μας ;

Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, όμως κανένας δε γνωρίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρουν οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και για όσο συνεχίζεται θα υπάρχουν επιπτώσεις στον τουρισμό. Αν τελειώσει άμεσα η κατάσταση σώζεται, αν συνεχιστεί όλη την άνοιξη φοβάμαι ότι θα καταστραφεί τουριστικά και αυτό το καλοκαίρι. Ευχόμαστε να τελειώσει το συντομότερο και να σταματήσει η δοκιμασία της Ουκρανίας και φυσικά ως σύλλογος δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στο λαό της.

‘’5η σε τουριστική ζήτηση η Ελλάδα’’

Η κατασκευή ενός σύγχρονου δρόμου πόσο θα μας ωφελούσε ;

Αν σκεφτούμε την Ιόνια Οδό που με το που φτιάχτηκε αποτέλεσε βασική επιλογή ταξιδιωτικού άξονα θεωρώ και με την κατασκευή ενός σύγχρονου δρόμου κάτι ανάλογο θα συμβεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην ανάπτυξη ενός νομού τα πρώτα που εξετάζονται είναι ο δρόμος, το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Ιδιαίτερα για τους αλλοδαπούς τουρίστες που επιλέγουν προορισμούς να απέχουν οδικώς τουλάχιστον 3 ώρες από το αεροδρόμιο με το οποίο ταξιδεύουν.

Είμαστε μια ανάσα πριν από τη φετινή τουριστική σεζόν. Υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις ;

Μετά από την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε όλοι οι ξενοδόχοι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η 5η χώρα τουριστικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με 1η τη Γαλλία. Όσο για τις κρατήσεις όλα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ανταγωνιστικό τουρισμό στα παράλια της Τουρκίας. Άλλωστε η Ολυμπία πάντα έχει ενδιαφέρον για περιηγητικό τουρισμό. Άρα είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις κρατήσεις. Αξίζει να τονίσουμε ότι από έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς προκύπτει ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ολυμπία είναι υψηλού βιοτικού επιπέδου, ξέρουν που πηγαίνουν και για ποιο λόγο έρχονται…

Η Ολυμπία μπορεί να αποτελέσει 12μηνο προορισμό ;

Η τουριστική περίοδος στην Ολυμπία ξεκινά από Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Για να αξιοποιηθούν τουριστικά και οι άλλοι πέντε μήνες θα πρέπει η Πολιτεία, η Περιφέρεια, ο Δήμος και οι Ξενοδόχοι να δραστηριοποιηθούμε από την πλευρά του ο καθένας και στο ποσοστό που του αναλογεί, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να γίνει δωδεκάμηνος προορισμός με υποδομές για εκδηλώσεις πολιτιστικού, αθλητικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα ο ρόλος του Δήμου θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιήσει το όνομα «Αρχαία Ολυμπία» και να καθορίσει τις τουριστικές εξελίξεις, προς όφελος του νομού.

Η σημερινή μορφή τουρισμού είναι αρκετή ή πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Τεχνολογίας ;

Οι καιροί άλλαξαν. Η εποχή του διαφημιστικού φυλλαδίου έχει τελειώσει. Μια «επιθετική» διαφήμιση μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα είχε σίγουρα θετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσαν επίσης να δημιουργηθούν δράσεις σχετικά με τη φύση και την υποστήριξη της Τεχνολογίας ώστε η παραμονή του τουρίστα να γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ας ελπίσουμε ότι τη διαδραστική εφαρμογή της Microsoft θα τη διαδεχθούν στο μέλλον ανάλογες πρωτοβουλίες.!

Βασίλης Τυλιγάδας, Πρόεδρος Ξενοδόχων Ολυμπίας

Όλη η επικαιρότητα