Βασιλόπουλος: Ενημέρωση για στήριξη οικοτεχνίας – καλλιέργειας

Με στόχο την ανάπτυξη και  περαιτέρω  υποστήριξη της οικοτεχνίας και της καλλιέργειας συνθηκών ανάπτυξης του κλάδου, πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας ενημερωτική συνάντηση με παραγωγούς της περιοχής μας.

Η  συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου   συμμετείχαν  τα στελέχη του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας  καθώς  παραγωγοί και αγρότες.

Η ενημέρωση αλλά και η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Γεωπόνο κ Δημήτρη Ρουκά ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη του τομέα αυτού.

Στόχος των δράσεων  είναι να ενημερωθούν οι παραγωγοί ότι πλέον διευκολύνεται η  διάθεση τροφίμων οικοτεχνίας (που σύμφωνα με τον ορισμό του Υπουργείου αφορά τη μεταποίηση μικρής κλίμακας γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσηςμε στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του αγρότη και να αποκτήσει άμεση ρευστότητα.

Στο εξής, αυτά τα μεταποιημένα προϊόντα θα μπορούν να πωλούνται από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις), σε τοπικές λαϊκές αγορές, σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets), σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.

Όπως  ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασικόπουλος  «ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής, βρισκόταν και παραμένει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας ως Περιφερειακή Αρχή.

 Συνεχίζουμε τις ενέργειες και τις δράσεις υποστήριξης των παραγωγών μας και μέσα από αυτό το πρόγραμμα, ενημερώνουμε και παρέχουμε πολύτιμες συμβουλές με στόχο να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας και να βρουν νέες διεξόδους στην αγορά, οι παραγωγοί της Περιφέρειας .

Όσοι υπηρετούμε το θεσμό της  αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, εκτός των άλλων, έχουμε και χρέος να αναζητούμε αναπτυξιακά προγράμματα -εργαλεία, που θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν από τα μέλη της κοινωνίας μας, συμβάλλοντας, έτσι, στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας».

 

Ποια προϊόντα παραγωγής τους μπορούν να διαθέτουν

 

– Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κτλ.) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κτλ.)

– Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς

– Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.ά. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο λίτρων

– Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξίδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες

– Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά

– Προϊόντα γαλακτοκομικά εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ. 3724/162303/22.12.2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3438 /Β/2014).

– Προϊόντα προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.ά.