Εκπαίδευση

Βάσεις 2019: Οι εκτιμήσεις για το πρώτο επιστημονικό πεδίο

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ακούστε το άρθρο

Το πολύ μέχρι την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ολοκληρώνει τώρα τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις και εντός των δύο επόμενων ημερών θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα, δίνονται και οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πτώση αναμένεται να σημειωθεί στο πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο επιστημονικό πεδίο, ενώ το τέταρτο θα παρουσιάσει αύξηση.

Πληροφορίες του αρμόδιου υπουργείου, που επικαλείται η εφημερίδα, κάνουν λόγο για «βουτιά» των βάσεων σε αυτά τα τρία πεδία, ενώ σε αυτό των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα μόρια εισαγωγής στις περισσότερες σχολές θα ανέβουν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που παρατηρείται – και θα γίνει αντιληπτό και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις – είναι μία εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα.

Οι εκτιμήσεις για το 1ο επιστημονικό πεδίο

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές): Όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές Ψυχολογίας, καθώς ανοίγουν από φέτος τις πύλες τους και δύο νέα τμήματα σε Ιωάννινα και Φλώρινα. Εδώ, στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Να ληφθεί υπόψη ότι και οι αριστούχοι του πεδίου ήταν εφέτος κατά 400 λιγότεροι στη βαθμολογική περιοχή άνω 17.500 μορίων σε σχέση με πέρυσι.

Πού θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τα αποτελέσματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας, με μερικά κλικ.

α) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) πληκτρολογώντας τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να προωθηθούν στα σχολεία. Στη συνέχεια, οι καταστάσεις θα εκτυπωθούν και θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία θα δείχνουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη σχολή εισαγωγής του και όχι το όνομά του.

via

Όλη η επικαιρότητα