Πολιτική

Βενιζέλος: Παράγοντας ασάφειας ο Καμμένος, υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής

Ακούστε το άρθρο

«Η χυδαιότητα, ο διχαστικός λόγος, ο ευτελισμός του δημόσιου βίου και η επίθεση σε πρόσωπα αποτελούν τους αξιακούς κώδικες πάνω στις οποίες βασίζεται η κυβερνητική συνεργασία του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΑΝΕΛ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση διακατέχεται από έκδηλη νευρικότητα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, σχολίασε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ,

«Ο Καμμένος είναι παράγοντας ασάφειας και υπονομεύει τη σοβαρότητα της πολιτικής», ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας ότι δεν θα έβαζε «με τίποτα» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στους παράγοντες της σοβαρότητας. Η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε μια προεκλογική παροχολογία, την οποία δεν θα αντέξει να στηρίξει μετά το Φθινόπωρο, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι υπάρχει μια επιτάχυνση των εξελίξεων και σε αυτή εντάσσεται η «λογική προεκλογικών παροχών».

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε στην τελευταία φάση να αποκολληθεί από τον κυβερνητικό εταίρο για να εμφανιστεί ως δημοκρατικός», σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος «είναι αυτός που έδωσε το στυλό σε Τσιπρά-Κοτζιά να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί και δια της υπογραφής δημιουργούνται δεσμεύσεις».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές για την κύρωσή της, σχολιάζοντας πως «θα έχει ουσιαστική αλλά όχι τυπική δεδηλωμένη» και ότι θα αποτελέσει την τελευταία πράξη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Οι ευθύνες του πρωθυπουργού είναι μεγάλες που δεν κατάφερε να διασφαλίσει εθνική συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει συνεργασία για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» προσθέτοντας ότι «χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος αριθμητικά αυτό δεν εφαρμόζεται». «Ο στρατηγικά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας όμως ότι «στρατηγική ήττα θα είναι να μην μπορεί να να παρεμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση».

Διευκρίνισε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, διότι θέλει ένα Σύνταγμα με όλα τα κόμματα και δεν πρέπει να επικρατήσει μονοκομματική αντίληψη.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας όπως αποτυπώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το άρθρο 3 περί επικρατούσας θρησκείας δεν συνιστά απόκλιση από την αρχή της ανεξιθρησκείας, αλλά η επιδοματική πολιτική που επιχειρεί να καθιερώσει αναιρεί την αρχή αυτή και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα πρέπει να ορίζει τις σχέσεις της Πολιτείας όχι μόνο με την Εκκλησία της Ελλάδας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου ο διεθνής ρόλος πρέπει να αναδεικνύεται.

Ακόμα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το άρθρο 3 δεν μπορεί να αναθεωρηθεί γιατί δεν θα υπάρξει πλειοψηφία. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να είναι κατοχυρωμένο το μισθολογικό των ιερέων» επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Σύνταγμα. «Όποιος λέει ότι θα υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του συμφωνηθέντος, αυτό δεν γίνεται» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να «αποδεσμεύσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και τον κρατισμό» και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί να εντάξει το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια στην πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης.

Όλη η επικαιρότητα