Ηλεία

«Βεβήλωσαν» το μουσείο Μπελογιάννη – Θρασύτατη διάρρηξη λίγες μέρες μετά τα επιβλητικά εγκαίνια

Πέντε μόλις εικοσιτετράωρα από τα επιβλητικά εγκαίνια,  παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Μόνιμη ¨Εκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα βρέθηκε στο στόχαστρο αδίστακτων βέβηλων – διαρρηκτών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» κατά τη διάρκεια της νύκτας από Τετάρτη προς Πέμπτη, άγνωστοι διέρρηξαν την κεντρική είσοδο και αφού εισήλθαν στο εσωτερικό του μουσείου άδειασαν αρκετές προθήκες με αρχειακό υλικό, ανέκδοτες φωτογραφίες  και έγγραφα ντοκουμέντα από την ζωή και την πολιτική δράση του Νίκου Μπελογιάννη. Μεταξύ των αντικειμένων που πήραν μαζί τους οι δράστες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες,  ήταν η τραπεζαρία της συντρόφου του ¨Ελλης Παππά καθώς επίσης τα γάντια και η θήκη του περίστροφου που κατείχε ο «¨Ανθρωπος με το γαρύφαλλο» και προσέφερε  στο Μουσείο το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο  υπάλληλος του δήμου Αμαλιάδας που άνοιξε το πρωί της Πέμπτης το Μουσείο,  ανησύχησε όταν διαπίστωσε ότι η κεντρική πόρτα είχε παραβιαστεί και όταν ανέβηκε στον πρώτο όροφο του κτηρίου οι φόβοι του επαληθεύτηκαν. Έκπληκτος είδε να έχουν «κάνει φτερά» δεκάδες κειμήλια και άλλα εκθέματα από τις προθήκες και τους τοίχους του μουσείου. Αμέσως πήρε στο κινητό του τηλέφωνο το δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, που εκείνη την ώρα ταξίδευε προς την Αθήνα, και τον ενημέρωσε για το αναπάντεχο γεγονός . Ο κ. Χριστοδουλόπουλος με τη σειρά του ενημέρωσε την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, αλλά και το γραφείο του Πρωθυπουργού. Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον δήμαρχο και αφού του ζήτησε να κρατηθεί μυστικό τον διαβεβαίωσε ότι θα δώσει προσωπική εντολή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές από προχθές το μεσημέρι βρίσκεται στην Αμαλιάδα κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ που συνεργάζεται με ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, ενώ επικεφαλής των ερευνών έχει τεθεί ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Ήδη από προχθές τις νυχτερινές ώρες και με άκρα μυστικότητα, έμπειροι αστυνομικοί περισυνέλεξαν διάφορα ευρήματα από το χώρο του μουσείου τα οποία εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας για εξερεύνηση. Προς το παρόν πάντως οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών κινούνται στο σκοτάδι. Οι έρευνες στρέφονται προς οργανωμένα κυκλώματα αρχαιοκαπήλων που θα επιχειρήσουν να «μοσχοπουλήσουν» τα κειμήλια, κάποια από τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Πάντως αστυνομικές πηγές δεν αποκλείουν τα κίνητρα των δραστών να είναι πολιτικά, μετά και την τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου στη Βουλή, ότι «Θα γκρεμίσουμε το σπίτι του Μπελογιάννη».

Η  θρασύτατη κλοπή  και η βεβήλωση του μουσείου του Νίκου Μπελογιάννη δεν μπορεί να μείνει για μεγάλο ακόμη διάστημα κρυφή. Τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καλή Πρωταπριλιά!! 🙂

Όλη η επικαιρότητα