Ενέργεια

Βγαίνει ξανά από το «συρτάρι» ο Eastmed; – Από το Δασαρχείο Πύργου η πρώτη πράξη χαρακτηρισμού έκτασης

Ο GI Poseidon προχωρά κανονικά και ωριμάζει το project με διάφορες αναγκαίες μελέτες για την υλοποίηση του έργου και αδειοδοτικές διαδικασίες να τρέχουν κανονικά.
Ακούστε το άρθρο

Οι ανακαλύψεις της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, «μας φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα LaRepubblica, γεγονός πάντως που ενδιαφέρει και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς σε περίπτωση που γίνει το έργο, τότε η διέλευσή του θα είναι και από την Hλεία, με την ελπίδα κάποιο από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει να «φτάνει» και στις επιχειρήσεις και τα σπίτια της περιοχής μας.

Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν δημοσιοποιηθεί για το μέλλον και την τύχη του μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του EastMed να περιλαμβάνει απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, βασισμένη σε στοιχεία που έλαβαν οι τρεις Αρχές από τον φορέα υλοποίησης του έργου, την εταιρεία IGI Poseidon. Σύμφωνα με την απόφαση, ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2028, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως και να έχει, ο IGI Poseidon προχωρά κανονικά και ωριμάζει το project με διάφορες αναγκαίες μελέτες για την υλοποίηση του έργου και αδειοδοτικές διαδικασίες να τρέχουν κανονικά. Έχει ολοκληρώσει τη Μελέτη Κόστους- Οφέλους το Επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβανομένων αποτελεσμάτων προκαταρκτικού ελέγχου της αγοράς (market test), και την Πρόταση Διασυνοριακής Κατανομής Κόστους (CrossBorder Cost Allocation, CBCA). Την ίδια ώρα, η πρώτη πράξη χαρακτηρισμού έκτασης στην Ελλάδα, ήρθε από το Δασαρχείο Πύργου, γεγονός που φανερώνει πως ο σχεδιασμός της εταιρείας προχωρά κανονικά ανεξάρτητα αν τελικά θα υλοποιηθεί η κατασκευή του ή θα παρουσιαστεί εκ νέου κάποιο πρόβλημα που θα το ξαναβάλει στο «συρτάρι».

Συγκεκριμένα, κατόπιν αίτησης του εκπροσώπου της EastMed για τον χαρακτηρισμό εκτάσεως η οποία κείνται στις Τ.Κ. Ξηροκάμπου, Άσπρα Σπίτια Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Μουζάκι Δήμου Πύργου (τα σημεία δηλαδή από τα οποία θα περνά ο αγωγός), ο Δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας προχώρησε στον χαρακτηρισμό Α. ως μη δασικού χαρακτήρα έκταση περιοχή συνολικού εμβαδού 80.894.16 τ.μ., Β. Ως Δάσος περιοχή συνολικού εμβαδού 2.425,79 τ.μ και Γ. Ως μη δασικού χαρακτήρα έκταση κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του Ν. 998/79, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του αρθ. 32 του Ν. 4280/14 (ΦΕΚ- 159 Α) μη υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ως τμήματα δρόμου συνολικού εμβαδού 522,97 τ.μ..

Όπως αναφέρεται στην Πράξη «Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού αυτού είναι η μορφή της έκτασης, η μορφή που είχε τα έτη 1945, 1960 και 1988, η μορφολογία του εδάφους, ο τρόπος διαχείρισης και τα υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση έχουν ως εξής: Το τμήμα Α και Γ σύμφωνα με το ανωτέρω τοπογραφικό δεν φέρει δασική βλάστηση και είχε ανέκαθεν μη δασική μορφή όπως προκύπτει από την εξέταση των αεροφωτογραφιών.

Το τμήμα Β αποτελεί από το έτος 1945 μέχρι σήμερα δάσος αείφυλλων πλατύφυλλων με λίγα πεύκα πυκνότητας 80%». Θυμίζουμε ότι με βάση τα προβλεπόμενα, ο αγωγός επί ηλειακού εδάφους περνά από τους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχ. Ολυμπίας, Πύργου και Ήλιδας, πριν περάσει στην Αχαΐα. Εισέρχεται στην Ηλεία νοτιοανατολικά της Θεισόας ανάμεσα με τα Ρόβια, περνά έξω από το Κάρμι, Βόρεια της Ανδρίτσαινας και βορειοανατολικά της Αλιφείρας και συνεχίζει προς τον ποταμό Ερύμανθο, μπαίνοντας για λίγο σε Αρκαδικό έδαφος στην άκρη της Γορτυνίας. Περνά βορειοανατολικά των Άσπρων Σπιτιών και του Βασιλακίου, ανάμεσα στους οικισμούς Αμπάρι και Ξηρόκαμπος, και μετά νοτιοδυτικά της Νεμούτας και δυτικά της Αχλαδινής, προς Νέα Πέρσαινα. Συνεχίζει νοτιοδυτικά της Πεύκης και της Αγίας Άννας (ανάμεσα Γούμερο και Αγ. Άννα), βορειοανατολικά του Μουζακίου, νοτιοδυτικά της Ακροποταμιάς και ανεβαίνει προς την Πηνεία, περνώντας ανάμεσα στο Καλό Παιδί και το Λαγάνα και ανατολικά του Σιμόπουλου, δυτικά από το Μαζαράκι, προς Βάλμη και ανατολικά αυτής, πριν περάσει στην Αχαΐα με πορεία προς τις Κάτω Βελιτσές.

Το 1ο τρίμηνο του 2024 το Market Test

Στόχος του έργου είναι η άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με σκοπό να ενισχυθεί η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Τα παραπάνω νούμερα διαμορφώθηκαν με βάση την εκτίμηση της ζήτησης (για τον προσδιορισμό της οποίας συνέδραμαν συμβουλευτικές εταιρείες), καθώς και μέσω ενός εμπιστευτικού μίτινγκ με 10 και πλέον «παίκτες» του κλάδου (εταιρείες από τη διεθνή αγορά), στους οποίους δόθηκε πρόσβαση σε σχετικό data room. Πιο απτή εικόνα, πάντως, πρόκειται να προκύψει από το Market Test, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Στην πρώτη φάση της Δοκιμής Αγοράς, θα λάβουν μέρος παραγωγοί αερίου από την ευρύτερη περιοχή, όσο και εταιρείες προμήθειας που ενδιαφέρονται για τη διοχέτευση καυσίμου στη «Γηραιά Ήπειρο» μέσω του αγωγού, από τοπικά κοιτάσματα.

Η πρώτη φάση, κατά την οποία θα υποβληθούν μη δεσμευτικές προσφορές από τις εταιρείες, θα διαρκέσει έναν μήνα. Τη σκυτάλη, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Όλη η επικαιρότητα