Η κατοικία Villa Ypsilon στην Πελοπόννησο, ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, διεκδικεί ένα μεγάλο βραβείο καθώς είναι υποψήφια στο διαγωνισμό «Βuilding of the Year» του έγκριτου περιοδικού Archdaily.

Το πρότζεκτ διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία των κατοικιών και ξεχώρισε χάρη στο κοινό και τους αναγνώστες ανάμεσα σε 3000 διεθνείς συμμετοχές κερδίζοντας μια θέση στην πεντάδα.

Η κατοικία βρίσκεται στη Φοινικούντα στα νότια της Πελοποννήσου και ξεχώρισε για το ρηξικέλευθο design της που την κάνει να μοιάζει πως ξεπροβάλλει από το έδαφος.

Η Villa Ypsilon είναι δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου LASSA, που εδρεύει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες με επικεφαλής τον ελληνικής και γαλλικής καταγωγής Theo Sarantoglou Lalis και την Dora Sweijd από το Βέλγιο.

Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έργου που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και πολλά δημοσιεύματα είναι η πράσινη στέγη του σε σχήμα ύψιλον, που λειτουργεί ως προέκταση του κήπου, ενώ πλαισιώνει τη μοναδική θέα από μέσα προς τα έξω.

lassa architects

lassa architects

Η γεωμετρία του κτιρίου σχεδιάστηκε στον υπολογιστή σε 3D, μια τεχνική που της χάρισε αυτό το ανορθόδοξο σχήμα.

Η κατοικία έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όπου παρουσιάζεται κερδίζει μεγάλη δημοφιλία. Ενδεικτικό είναι πως πριν συγκαταλέγεται στη λίστα «10 best houses 2017» και στο Design Boom.

Ο Theo Sarantoglou αναφέρει στο LIFO. gr πως η πορεία της ανταπόκρισης που γνωρίζει το έργο του γραφείου, τους έχει κάνει εξαιρετικά χαρούμενους. Δηλώνει αισιόδοξος για την εξέλιξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής στα επόμενα χρόνια και πιστεύει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αθήνα και την Ελλάδα αρχιτεκτονικά γραφεία που ξεχωρίζουν για τα έργα τους και δείχνουν πως ο κλάδος έχει δυνατότητα να αναπτυχθεί.

Η ψηφοφορία για τον μεγάλο νικητή λήγει σε λίγα 24ωρα και μπορεί κανείς να ψηφίσει την Villa Ypsilon εδώ