Ελλάδα

Το Βίντεο απ’το Καλλιμάρμαρο με Έναν Άνδρα να Χτυπάει τη Γυναίκα του μάς Θυμίζει πού Ζούμε

Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες θα σας εξοργίσουν.

Τον έχεις δει αυτόν τον τύπο. Τον έχεις δει ξανά. Είναι συχνή φιγούρα. Μπορεί να τον έχεις δει να οδηγεί. Να περπατάει. Να είναι σε μια ταβέρνα με τα παιδιά του. Να καπνίζει με το ύφος του απόλυτου νικητή. Να βρίζει όποιον διαφέρει, όποιον δεν ανήκει στη μετριότητα που έχει βαφτίσει κανονικότητα. Τον έχεις δει να μιλάει με αγένεια, να καταλαμβάνει χώρο, να υποτιμά τα παιδιά του, να βρίζει τη γυναίκα του, να μιλά άσχημα σε υπαλλήλους. Αυτός ο τύπος είναι ένα μέρος της Ελλάδας. Όχι απόλυτο, αλλά σημαντικό.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι σοκαριστικό. Όχι γιατί βλέπουμε κάτι για πρώτη φορά, αλλά επειδή μας θυμίζει πόσο εύκολα μια στιγμή μπορεί να αποκαλύψει τα μεγάλα δράματα της καθημερινότητας, που συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Μόνο που αυτό συνέβη σε εξωτερικό δημόσιο χώρο. Και στην εποχή των social media, σπάνια μπορεί κάτι τόσο απάνθρωπο, τόσο σοκαριστικό να μείνει κρυφό.

Όλα έγιναν (ειρωνικά) πάνω στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου, του συμβόλου μιας παλιάς Ελλάδας, που άνθρωποι σαν τον συγκεκριμένο, συχνά επικαλούνται, ως ένα χαμένο μεγαλείο που δικαιολογεί το ελλειπές DNA του. Λίγο πριν ξεκινήσει η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, «Ολοι Μαζί Μπορούμε», το βράδυ της Τετάρτης, μια ένταση επικράτησε στις εξέδρες. Όπως φαίνεται από το πρώτο βίντεο που ανέβασε η Βέρα Καρτάλου στο Facebook, έχει ξεκινήσει μια διαμάχη με κάποιον θεατή. Η κ. Καρτάλου, λεει στο VICE: «Από όσο είδα στην αρχή, είχε τσακωθεί με κάποιον από πάνω. Γι’ αυτό κοιτάει ψηλά. Η γυναίκα του προσπαθεί να τον ηρεμήσει». Η συνέχεια είναι μια σοκαριστική χαραμάδα από την πραγματικότητα αυτής της γυναικας. Όχι μόνο τη ρίχνει κάτω από το βάρος, την οργή και την απόπειρά του να δείξει ότι μπορεί να δείρει, αλλά έπειτα τη χτυπάει ξανά στο πρόσωπο. Και ξανά. Τελειώνει με το χέρι του τεντωμένο, σχεδόν εξοργισμένος που τον ανάγκασε να τη χτυπήσει. Είναι τόσο οικεία η κίνησή του, τόσο άνανδρη.

Η Βέρα Καρτάλου ήταν μια από τους θεατές που ήταν μπροστά. «Ξεκίνησε μια αντίδραση, που εκφράστηκε από πολλούς ανθρώπους. Κάποια στιγμή, όπως βλέπετε στο δεύτερο βίντεο, ένας δεν άντεξε την πίεση και του επιτέθηκε». Η εικόνα του είναι θλιβερή. Έχοντας καταλάβει πως είναι το επίκεντρο χλευασμού και κριτικής, προσπαθεί να συγκεντρωθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει. Σε μια απονενοημένη κίνηση να δείξει και πάλι αυτό που θεωρεί ανδρισμό, παίρνει φόρα και τρέχει προς έναν από τους θεατές που τον κρίνουν. Μετά, αποχωρεί ταπεινωμένος με σκισμένη την μπλούζα. «Οταν έφυγε ο κύριος», λέει η Βέρα Καρτάλου, «πήγα στην γυναίκα του και τη ρώτησα αν θέλει να κάνει μήνυση. Και της είπα ότι έχω καταγράψει τα πάντα. Μου είπε όχι. Δεν ήθελε τα στοιχεία μου».

VICE

Όλη η επικαιρότητα