Κόσμος

Βίντεο: Χειρουργούν με τρυπάνια και πένσες στη Μολδαβία!

trypania.jpg
Ακούστε το άρθρο

ρυπάνια, πένσες και λοιπά υλικά οικιακής χρήσης έχουν αντικαταστήσει τα χειρουργικά υλικά σε κρατικό νοσοκομείο της Μολδαβίας.

Αιτία είναι η έλλειψη χρημάτων. Οι γιατροί δηλώνουν ότι είναι αναγκασμένοι να χειρουργούν με ό,τι έχουν διαθέσιμο, ακόμα και με τρυπάνια.

«Χρησιμοποιούμε αυτό το τρυπάνι εδώ και δεκαετίες. Όλες μας οι ελπίδες για να αποκτήσουμε ιατρικά υλικά έχουν εξανεμιστεί» δήλωσε ένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρει το euronews, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί παίζουν επανειλημμένα το σύντομο αλλά αποκαλυπτικό βίντεο. Τραβήχτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων στο Κισινάου, και έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει ζητήσει από τον υπουργό υγείας να ερευνήσει το περιστατικό. Ο Αντρέι Ουσάτι πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρακτική δεν απαγορεύεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

«Από ιατρικής απόψεως αν έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες αποστείρωσης το τρυπάνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χειρουργικό εργαλείο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μολδαβίας.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο νοσοκομείο φέρεται να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να αποφεύγεται η εφαρμογή χειρουργικών μεθόδων μιας άλλης εποχής.

Το βίντεο κατέγραψε τηλεοπτικό συνεργείο ιδιωτικού σταθμού, έχοντας προκαλέσει σκάνδαλο στη Μολδαβία.

Η χώρα θεωρείται από τις πιο φτωχές της Ευρώπης με το μηνιαίο εισόδημα των πολιτών να είναι κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ.

πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα