Κόσμος

Βίντεο-σοκ: Η στιγμή της έκρηξης στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ

5adf556547adffd87c557b876ab12849.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν την Κυριακή, όταν γυναίκα καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη μέσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Βόλγκογκραντ στη νότια Ρωσία. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται κι 9χρονο παιδί που φέρει πολύ βαριά τραύματα.

Πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία στη Μόσχα, προκειμένου να νοσηλευτούν καθώς η κατάστασή τους κρίνεται κρίσιμη. Το πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο πηγές της ρωσικής αντιτρομοκρατικής επιτροπής, μεταδίδει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια από τις περιβόητες «μαύρες χήρες».

Η βομβίστρια πυροδότησε το φονικό της φορτίο στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου του σταθμού, κοντά στο σημείο ελέγχου για μεταλλικά αντικείμενα, γύρω στις 12:45′ τοπική ώρα, όταν κινήθηκε προς το μέρος της ένας αστυνομικός. Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 30 λεπτά πριν την άφιξη συρμού από τη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, η γυναίκα εμποδίστηκε να εισέλθει στον κυρίως χώρο του σταθμού και έτσι απετράπησαν περισσότερες απώλειες. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά τη βομβιστική επίθεση, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στην πόλη, από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις αρχές ασφαλείας. Τηλεφωνική επικοινωνία με την τοπική ηγεσία είχε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ζήτησε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό η σιδηροδρομική επικοινωνία στον κόμβο του Βόλγογκραντ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολέσνικοφ ανακοίνωσε ότι έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι υπηρεσίες ασφαλείας στους συγκοινωνιακούς κόμβους και ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, όπου αναμένεται συνωστισμός την περίοδο των εορτών.

Στην περιοχή κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η έως την 3η Ιανουαρίου Τον περασμένο Οκτώβριο γυναίκα καμικάζι από το Νταγκεστάν πραγματοποίησε επίθεση επίσης στο Βόλγκογκραντ, μέσα σε λεωφορείο γεμάτο από φοιτητές, παρασύροντας στο θάνατο έξι ακόμη ανθρώπους.

Αυτή η επίθεση είχε ήδη εγείρει ανησυχίες για τα μέτρα ασφαλείας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα