Χωρίς κατηγορία

Βιοκλιματική αναβάθμιση και με… τη βούλα!

ypografi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η νομική δέσμευση που θα διασφαλίσει την κατασκευή του έργου «Ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση του κέντρου της Αμαλιάδας» εξασφαλίστηκε χθες, μετά τη σχετική υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη και του αναδόχου του έργου κ. Γιώργου Ασκούνη από την εταιρεία «Α.Γ. ΑΣΚΟΥΝΗ- ΑΤΕΒΕ».

Το έργο, που ο αρχικός του προϋπολογισμός άγγιζε τα 5 εκ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκε με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα, η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία και του νέου Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, καθώς συνέπεσε με την προγραμματισμένη συνάντηση χθες το πρωί στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, για την κατά μία έννοια παράδοση- παραλαβή μεταξύ απερχόμενης και νέας δημοτικής αρχής.

Ανάπλαση και μείωση θερμοκρασίας

Με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα επιτευχθεί αφενός η αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Αμαλιάδας, αφετέρου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση της θερμοκρασίας κατά δύο με τρεις βαθμούς, κάτι που θα είναι ευεργετικό κατά τους θερινούς μήνες.

Αφορά σε μία έκταση 25 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης που εκτείνεται από το πάρκο Μπελογιάννη μέχρι και τις γραμμές του ΟΣΕ. Σε αυτό το τμήμα, που θα περικλείει την πλατεία του Δημαρχείου, τμήμα της οδού Δεληγιάννη και της Ρήγα Φεραίου, προβλέπεται η φύτευση 600 δέντρων ύψους 4-5 μέτρων, η φύτευση 2000 θάμνων, η δημιουργία σιντριβανιών και πολλά τμήματα με τρεχούμενα νερά.

Σημαντική δέσμευση

«Πήραμε τη νομική δέσμευση για ένα από τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, το βιοκλιματικό πάρκο, το οποίο είχε δρομολογηθεί και ήταν σημαντικό να γίνει η νομική δέσμευση γιατί παρατηρούνται προβλήματα στις εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ. Το έργο αυτό προβλέπει την κατασκευή ενός πάρκου ουσιαστικά στο κέντρο της πόλης και με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τους μηχανολόγους του Πολυτεχνείου Πατρών, τηρούνται οι προδιαγραφές που θα επιτευχθεί η πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 3 βαθμούς» υπογράμμισε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος τόνισε ότι ο χρόνος περαίωσης του έργου ανέρχεται στους 10 μήνες και εκτιμάται ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι απτά τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εργοληπτική εταιρείας κ. Γιώργος Ασκούνης, ο οποίος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως έργο πνοής για την πόλη της Αμαλιάδας, καθώς όπως είπε θα βελτιωθεί το βιοκλίμα στην πόλη και παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και πρασίνου, με σύγχρονα υλικά, όπως έχουν γίνει αναπλάσεις σε μεγάλες πόλεις. «Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά το κέντρο της πόλης» είπε χαρακτηριστικά και αναμένεται το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα