Υγεία

Το βιολογικό ρολόι «χτυπά» και για τους άντρες

Ακούστε το άρθρο

Όταν ακούμε για βιολογικό ρολόι που χτυπά μετά τα 30 πάντα σκεφτόμαστε τη γυναίκα και την σκέψη που κάνει για το πότε θα γίνει μητέρα. Κι όμως. Το βιολογικό ρολόι χτυπά και για τους άντρες. Η αντρική γονιμότητα «φθίνει» με το πέρασμα των χρόνων και τα έμβρυα που παράγονται με σπέρμα ηλικιωμένων ανδρών αναπτύσσονται πιο αργά.

Αυτό διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική στο Σαν Αντόνιο, όπως επίσης ότι τα σπερματοζωάρια από μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες συσσωρεύουν περισσότερες μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες της κλινικής αναπαραγωγής Boston IVF στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 3.532 έμβρυα που λήφθηκαν από 527 ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι όσα έμβρυα δημιουργήθηκαν με σπέρμα από άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών διαιρούνται πιο αργά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στο αρχικό στάδιο, γνωστό ως βλαστοκύστη, όταν δηλαδή το έμβρυο είναι έτοιμο να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν από σπέρμα αντρών άνω των 50 ετών αναπτύχθηκαν κατά 35% πιο αργά σε σχέση με αυτά ανδρών κάτω των 35 ετών, ενώ ο χρόνος που χρειάστηκαν για να φθάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης ήταν 4,3% πιο αργός για τους πρώτους.

Σε μια περαιτέρω μελέτη, ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, το σπέρμα τους γίνεται πιο επιρρεπές σε μεταλλάξεις που οδηγούν σε λάθη στο DNA.

Το σπέρμα ηλικιωμένων ανδρών βρέθηκε να έχει έναν αφύσικο αριθμό χρωμοσωμάτων σε κάθε κύτταρο, τον λεγόμενο ανευπλοειδισμό (χρωμοσωμική ανωμαλία στην οποία υπάρχει ένα επιπλέον ή ένα λιγότερο χρωμόσωμα), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ενός μη υγιούς εμβρύου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA του σπέρματος ανδρών των οποίων οι σύντροφοι είχαν επαναλαμβανόμενη απώλεια κύησης. Οι άνδρες χωρίστηκαν σε επτά ηλικιακές ομάδες, με τη νεώτερη από 25 έως 30 ετών και την μεγαλύτερη άνω των 55 ετών.

Το σπέρμα τους εξετάστηκε για ανευπλοειδισμό χρωμοσωμάτων, καθώς και για έναν τύπο μετάλλαξης του DNA που ονομάζεται CNV (παραλλαγές αριθμού αντιγράφων).

Η πιθανότητα των παραπάνω δύο ανωμαλιών ήταν αυξημένη στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα, με το ποσοστό γονιμοποίησης 87,7% στη νεότερη ηλικιακή ομάδα και 46% στην γηραιότερη.

«Αυτές οι μελέτες καθιστούν σαφές ότι και για τους άνδρες όπως για τις γυναίκες, η τεκνοποίηση δεν πρέπει να γίνεται σε προχωρημένη ηλικία. Οι άντρες και οι σύντροφοί τους θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους μιας εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία και τις πιθανότητες της προβληματικής ανάπτυξης των νεογνών» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της American Society for Reproductive Medicine, Peter Schlegel.

Πηγή: healthview.gr

Όλη η επικαιρότητα