Ηλεία Τουρισμός

Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μόνο με αλλαγή νοοτροπίας – Ώρα μηδέν για ξενοδοχεία και τουρισμό

Ακούστε το άρθρο
Ώρα μηδέν για ξενοδοχεία και τουρισμό –1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Όσοι αμφέβαλλαν, ότι η ναυαρχίδα της Ηλείας, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ο Τουρισμός πείστηκαν δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο.

Όλοι μένουν ξάγρυπνοι πλέον στην ιδέα μιας χαμένης τουριστικής σεζόν! Ώρα να καταλάβουμε ότι ο τουρισμός είναι εθνική μας υπόθεση και η στήριξή του δεν είναι επιλογή, είναι επιβίωση!

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τα κράτη που αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά τη διασπορά του covid19, το θέμα του τουρισμού που είναι ένα πολυσύνθετο κομμάτι θα μας επηρεάσει έντονα καθώς σχετίζεται με πολλούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τη Δευτέρα 1η Ιουνίου αρχικά να ανοίξουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας και στη διάρκεια του καλοκαιριού παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις εξελίξεις του covid19 θα ανακοινωθεί και η λειτουργία των εποχικών μονάδων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός κ. Θεοχάρης.

Στην Ηλεία όπου ο τουρισμός αποτελεί παραδοσιακά την βαριά μας βιομηχανία, οι αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται τώρα να πάρουν δραστικές αποφάσεις και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα προκειμένου να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, οι μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μαζί όλα τα συναφή τουριστικά επαγγέλματα.

Η πτώση του τζίρου από τον τουρισμό θεωρείται πολύ μεγάλη και είναι αμφίβολο μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, πότε ακριβώς θα ανοίξουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Οι ξενοδόχοι δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν το προσωπικό τους και παράλληλα να θέσουν νέες βάσεις σε αυτόν το χώρο, αρκεί και η πολιτεία να βοηθήσει ιδιαίτερα από φορολογικής πλευράς.  Βεβαίως όλα, εξαρτώνται από τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Υπ. Υγείας, αλλά και από το πράσινο φως που θα δώσει για υλοποίηση ταξιδιών στα κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

*ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΟΥΞΗΣ:
Προέχει η αλλαγή νοοτροπίας

*Bsc Οικονομικές Επιστήμες
Msc Στρατηγική & Χρηματοοικονομικά
Διευθυντής Solutions

Ηλεία σημαίνει θάλασσα, φύση, ιστορία, τουρισμός. Δηλαδή πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρείται μια περιοχή με μεγάλο στρατηγικό πλεόνεκτημα στις δυνατότητες ποικίλων προτάσεων εναλλακτικού τουρισμού.

Σωστοί τρόποι διαχείρισης μπορούν σίγουρα να αναδείξουν τις ευκαιρίες  και να αποδώσουν πολλά στην τοπική οικονομία ακόμα και σε μία δύσκολη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Αναλύοντας τις παγκόσμιες απειλές (πχ. Κορωνοϊός) και τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα (μεγάλες παραλίες κατάλληλες για να τηρούνται ασφαλείς αποστάσεις, απέραντη φυσική έκταση κατάλληλη για απομονωμένες χαλαρωτικές διακοπές εναλλακτικού τουρισμού, μεγάλη ηλιοφάνεια σύμμαχο για μειωμένη επίδραση του ιού, μεσογειακή διατροφή κατάλληλη για σωστό ανοσοποιητικό σύστημα), μπορούμε με ευκολία να φωταγωγήσουμε τα πολλά δικά μας πλεονεκτήματα της Ηλείας μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην υλοποίηση των παραπάνω είναι η νοοτροπία μας.

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ιδιαίτερα αποτελεσματικοί η ανάθεση σε μια διαπιστευμένη εταιρεία

(με γνώσεις τη στρατηγική και το marketing) για τη διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας αποτελεί ίσως μονόδρομο και την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Αυτή τη στιγμή έχουμε το πλεονέκτημα να αποτελούμε το προπύργιο του Τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας.

Πώς θα υπάρξει όμως τουριστική  ανάπτυξη;

Αν δεν υπάρχει μια επιβαλλόμενη άμιλλα ανά δήμο για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των προτάσεων που ο καθένας διαθέτει.

Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρχει ένας εκπρόσωπος ανά Δήμο να συλλέγει αδιαμφισβήτητα

δεδομένα; Πώς θα υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρχει μια συνολική πρόταση να αξιολογεί, να διαχειρίζεται και να προωθεί τον Τουρισμό της Ηλείας (σε συνεργασία πάντα με τον Ηλείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας).

 Νίκος Κοροβέσης:
Ολοκληρωμένη προβολή
και μέτρα

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε όλα αυτά που δημιούργησε ο covid19, είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Κοροβέσης καθώς και ο ίδιος δραστηριοποιείται σε αυτόν το χώρο έχοντας μάλιστα μεγάλη εμπειρία. Η σωστή και ολοκληρωμένη τουριστική προβολή δήλωσε στην εφημ. Πατρίς, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα θα φέρει την Ελλάδα και την Ηλεία σε νούμερο ένα τουριστικό προορισμό, εν αντιθέσει με τις ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία. Η Π.Δ.Ε και η Ηλεία συνέχισε ο κ. Κοροβέσης, στοχοποιημένα θα αναδείξει ότι είμαστε ένας προορισμός πολύ κοντινός και της τελευταίας στιγμής και κυρίως ασφαλής και ελεγχόμενος σε συνεργασία πάντα με το αρμόδιο υπουργείο ,τον ΕΟΔΥ, και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα πρόσθετο κομμάτι της καμπάνιας θα είναι η παρότρυνση προς τους πολίτες να κινηθούν τουριστικά εντός της Περιφέρειας και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Ήδη είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη  Νεκτάριο Φαρμάκη, με τα Υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών αλλά και με φορείς, για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πρόσθεσε ο κ. Κοροβέσης που επισημάναμε στον υπουργό εκτός από τα εποχικά καταλύματα να τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης και ευεργετημάτων και αυτά που λειτουργούν όλο το χρόνο. Καταφέραμε να προστεθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επιστρεπτέα προκαταβολή και να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις τουρισμού ανεξάρτητα αν το α’ τρίμηνο του 2020 απασχολούσαν προσωπικό, επίσης διεκδικούμε για το χώρο της εστίασης ειδικό πρόγραμμα από το Υπ. Τουρισμού. Δύσκολη είναι και για την κρουαζιέρα αυτή η χρονιά η οποία αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων για την Ηλεία. Μέλημα της περιφέρειας και δικό μου προσωπικά τόνισε είναι να εξασφαλίσουμε τη στήριξη της πολιτείας σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με αυτή τη δραστηριότητα. Όσο για τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων αποτελεί το μεγαλύτερο προβληματισμό μέχρι και σήμερα μας είπε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και κανείς δε γνωρίζει μέχρι τώρα ποιες και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθούν φέτος με δεδομένο ότι απαγορεύεται ο συνωστισμός. Έτσι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και με γνώμονα τη διασφάλιση των πολιτών θα πράξουμε ανάλογα, είμαστε εδώ και διεκδικούμε το καλύτερο για όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

 

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος CEO Aldemar Resorts- Το κράτος και οι τράπεζες να στηρίξουν τον τουρισμό

Η όποια τουριστική σεζόν δε θα φέρει κανένα οικονομικό αποτέλεσμα, τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO Aldemar Resorts τονίζοντας πως αυτό απλά θα επιτρέψει στους ξενοδόχους να στηρίξουν τους εργαζόμενους και να κρατήσουν τη φλόγα της φιλοξενίας αναμμένη. Δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το χρονικό σημείο της επανεκκίνησης, αφού οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας είναι αρκετά πίσω στη διαχείριση της κρίσης.

Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει το μάξιμουμ για να εκμεταλλευθούμε την εξαιρετική διαχείριση που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει όμως και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επανεκκινήσουν και να έχουν τη στήριξη κράτους και τραπεζών στην απόσβεση της ζημιάς που υπομένουν. Θυμίζω ότι πάνω από το 66% των εσόδων μιας ξενοδοχειακής μονάδας καταλήγει στο κράτος.

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι μόνο με συμπράξεις και παραδοχές που θα περιλαμβάνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον θα μπορέσουμε να πορευτούμε. Για τώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανεκκινήσουμε το μηχανισμό που έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να μας βγάλει από την κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μάρι Δασκαλαντωνάκη CEO Grecotel-Ειδικό πρόγραμμα τουρισμού ανά περιφέρεια 

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης και παρακολουθούμε στενά δέκα μεγάλες αγορές του εξωτερικού και σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα για τις περιοχές της χώρας όπου έχουμε παρουσία, τονίζει η κ.  Μάρι Δασκαλαντωνάκη του ομίλου  Grecotel.

Όταν δοθεί το πράσινο φως από  το μέτωπο της υγείας, πάντοτε σε συνεννόηση με τις αρχές της κάθε περιφέρειας, θα προτείνουμε ειδικό πρόγραμμα για τον τουρισμό μας και σε απόλυτη συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού.

Η Ελλάδα τουριστικά είναι ισχυρή, διαθέτει ενισχυμένο brand μέσω του performance της κυβέρνησης στην πανδημία, ξενοδοχειακές και τουριστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων, επιχειρηματίες και εργαζομένους προικισμένους με το DNA της φιλοξενίας.

Ο τουρισμός μας είναι ένα βασικό καταναλωτικό προϊόν ξεκούρασης και αναψυχής, όπως τα βασικά προϊόντα διαβίωσης.

Η  Grecotel από την πρώτη στιγμή της πανδημίας πήρε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα από την πολιτεία και τον Π.Ο.Υ και με κοινωνική υπευθυνότητα σταμάτησε τις εργασίες στα εποχικά και ανέστειλε τη λειτουργία των αστικών ξενοδοχείων διατηρώντας μέχρι τη λήξη των περιορισμών μόνο προσωπικό ασφαλείας.

Γερ. Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος  των ξενοδόχων Πύργου-Εξωστρέφεια, ομόνοια και συνεργασία προτείνει

Η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα από πλευράς ξένων αφίξεων θεωρείται κατά ένα  μεγάλο ποσοστό χαμένη. Έτσι λοιπόν αυτό που έχει αρχίσει να συζητείται μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων είναι πως θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο πρ. ξενοδόχων Πύργου κ. Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος. Ένα δύσκολο σταυρόλεξο, αφού τα τελευταία χρόνια ο εσωτερικός τουρισμός έχει μόνο ένα 10% μερίδιο από την πίτα του τουρισμού στην χώρα μας.Τι μερίδιο λοιπόν θα μπορούσε η Ηλεία να εισπράξει αυτό το ιδιόμορφο καλοκαίρι; Όλοι ξέρουμε την αξία της Ηλείας. Παρθένες παραλίες οργανωμένες και μη, αμέτρητα ιστορικά μοναστήρια, κάστρα, και το μεγάλο σύμβολο της ανθρωπότητας την Αρχαία Ολυμπία. Επίσης στο θέμα της διατροφής ας μην ξεχνάμε τα πλούσια και μοναδικά προϊόντα γαστρονομίας που παράγει η Ηλειακή γη. Συνεπώς αυτό που επιβάλλεται είναι η συνεργασία μεταξύ βουλευτών, δήμων, περιφέρειας, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και τουριστικών παραγόντων ώστε με επιθετική τουριστική προβολή να αναδείξουμε όλα αυτά με πρώτους στόχους τους όμορους νομούς. Είναι η ευκαιρία της Ηλείας να ξεφύγει από το τέλμα στον τουρισμό, και να κάνει ένα μεγάλο βήμα. Εξωστρέφεια χρειάζεται, πίστη στον τόπο με την τόση μεγάλη ιστορία, και κυρίως ομόνοια για να κάνουμε την πανδημία ευκαιρία, κατέληξε ο κ. Ζαχαρόπουλος.

 

Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων δυτικής Ηλείας-Η συνεργασία είναι η λύση για τον τουρισμό

Η πανδημία του  κορωνοιού θα μας ταλαιπωρήσει για καιρό όλους εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλές χώρες μετρούν θύματα και είναι αμφίβολη η φετινή τουριστική περίοδος. Το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση είναι να γίνουν καταχωρήσεις στον τύπο δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων δυτικής Ηλείας κ. Αντώνης Μαυρόπουλος. Οι καταχωρήσεις αυτές θα εστιάζουν σε όλα όσα διαθέτει η περιοχή με σκοπό να προσελκύσει όσους περισσότερους τουρίστες γίνεται. Βέβαια το θέμα του τουρισμού και η ανάδειξη της Ηλείας γενικότερα, είναι ένα σύνθετο θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έλλειψης συνεργασίας που επικρατεί εδώ και χρόνια, φέτος θα είναι περισσότερο από ποτέ ορατά. Γρήγορα και πρόχειρα, δεν μπορεί να δοθεί ουσιαστική λύση μας είπε και τόνισε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι η μη συνεργασία φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός από ειδικό σύμβουλο τουρισμού. Όσο πρόθυμοι κι αν είναι κάποιοι άνθρωποι και όσο καλές ιδέες μπορεί να έχουν, δεν είναι ειδικοί γνώστες του αντικειμένου. Μόνο μια ολοκληρωμένη τουριστική προβολή του νομού θα επιτύχει την υψηλή αναγνωρισιμότητα και για να συμβεί αυτό η λέξη είναι η συνεργασία, κατέληξε ο κ. Μαυρόπουλος.

Βασίλης Τυλιγάδας , Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ολυμπίας-Καμία κράτηση σε ξενοδοχείο έως και το τέλος του καλοκαιριού

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ολυμπίας Βασίλης Τυλιγάδας τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να επεξεργαστούν  ένα “πλαίσιο”  στο οποίο θα αποσαφηνισθεί με τρόπο ξεκάθαρο το πώς θα διαχειριστούν στο εξής τη λειτουργία τους, τις ευθύνες τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους οι ξενοδόχοι απέναντι στο κράτος, στους επισκέπτες αλλά  και στους εργαζόμενους.

«Αυτή τη στιγμή , χρειαζόμαστε την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας απέναντι στην ολική καταστροφή που προέκυψε “ως κεραυνός εν αιθρία”, μετατρέποντας  την Ολυμπία  από τη μια μέρα στην άλλη σε “πόλη φάντασμα”.

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη ο κλάδος μας θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας  και εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολούνταν εποχιακά στις επιχειρήσεις.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε  είναι εξαιρετικά αρνητικά αφού έως σήμερα, πέρα από ακυρώσεις δεν υπάρχει σχεδόν καμία κράτηση από τουρίστες έως και το τέλος του καλοκαιριού».

Όλη η επικαιρότητα