Χωρίς κατηγορία

Ι.Βίσκο: Αποχώρηση από την ευρωζώνη δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ιταλίας

Ακούστε το άρθρο

Η αποχώρηση από την ευρωζώνη δεν θα βοηθήσει την Ιταλία να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της και η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να μειώσει το χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπου δέκα χρόνια η σχέση του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί κάτω από το 100%, προτείνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4% για σειρά ετών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο έθεσε στο στόχαστρό του τα ευρωσκεπτικιστικά πολιτικά κόμματα, που αποδίδουν τη χρόνια βραδεία ανάπτυξη της Ιταλίας στους περιορισμούς των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης και προτείνουν την αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

«Είναι μια ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας μπορούν να επιλυθούν πιο εύκολα εκτός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», ανέφερε ο Βίσκο σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζα της Ιταλίας.

Η δεξιά Λέγκα του Βορρά θέλει να βγάλει την Ιταλία από την ευρωζώνη και το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις είναι το πλέον δημοφιλές κόμμα, θέλει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό. Οι εκλογές αναμένονται εντός ενός έτους και μπορεί να διεξαχθούν ακόμα και το φθινόπωρο.

Ο Βίσκο δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους, το οποίο αποτελεί «σοβαρή αιτία ευπάθειας που επηρεάζει την οικονομία της χώρας». Το ιταλικό χρέος, περίπου στο 132% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας.

Κάτω από το 100% το χρέος σε 10 χρόνια

«Μέσα σε περίπου δέκα χρόνια η σχέση του δημοσίου χρέους με το ΑΕΠ της χώρας μας μπορεί να μειωθεί κάτω από το 100%», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής για την οικονομική κατάσταση της χώρας πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ανέλθει, για σειρά ετών, στο 4% του ΑΕΠ. «Πρόκειται σίγουρα για μια σημαντική προσπάθεια, η οποία όμως δεν ξεπερνά τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε ο διοικητής της Banca d’ Italia.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ και, σύμφωνα με τον Βίσκο, μαζί με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών (που στο τέλος του 2016 άγγιζαν τα 173 δισεκατομμύρια ευρώ) αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας της χώρας.

O επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας τόνισε παράλληλα ότι στην τριετία 2018 -2020 χρειάζονται οικονομικές παρεμβάσεις και δέσμες μέτρων που να αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Ο Ινιάτσιο Βάσκο δεν θέλησε να αναφερθεί στην πιθανότητα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, αλλά υπογράμμισε ότι «χρειάζεται διαρκής και παρατεταμένη προσπάθεια για τον έλεγχο της δημόσιας οικονομίας».

Όλη η επικαιρότητα