Βιβλίο

Βιβλία που θα σε συγκινήσουν

Ακούστε το άρθρο

Κάποια βιβλία έχουν τον τρόπο τους να μας κάνουν να κλαίμε κάθε φορά. Και πέντε από αυτά σου προτείνουμε να διαβάσεις (και να ξαναδιαβάσεις).

Το βιβλίο της Κατερίνας, του Αύγουστου Κορτώ
Μετά από μια θεατρική μεταφορά που έσπασε τα ταμεία το 2016, το βιβλίο αξίζει μία ακόμα ανάγνωση. Επειδή ίσως είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία που κάποιος μιλάει τόσο ανοιχτά, τόσο ευαίσθητα και με τόση τρομακτική λεπτομέρεια για το ζήτημα της διπολικής διαταραχής. Είναι ένα βιβλίο που θα σε κάνει να κλάψεις, να θες να το αφήσεις κάτω για να πάρεις μια ανάσα, αλλά είναι ένα βιβλίο πολύ σημαντικό.Ο Στόουνερ, του Τζον Γουίλιαμς
Ένα βιβλίο για την δουλειά. Ή για την αγάπη. Ή για την συντροφικότητα, ή για την έλλειψή της. Ο Στόουνερ είναι ένας καθηγητής με μια ζωή καθόλου εντυπωσιακή, και την παρακολουθούμε μέσα στα χρόνια, με όλες τις κατηφόρες αλλά και τις στιγμές αφύπνισης. Ο Στόουνερ θα μπορούσε να είναι, αλήθεια, ο καθένας από εμάς, και γι’ αυτό αξίζει να διαβάσεις αυτό το βιβλίο και να το αφήσεις να σε συγκινήσει με τις ιδέες του.

Αστερισμός Ζωτικών Φαινομένων, του Άντονι Μάρα
Πολυβραβευμένο μυθιστόρημα που παρουσιάζει τις ζωές έξι ηρώων, πέντε ενηλίκων και ενός κοριτσιού, σε ένα χωριό της Τσετσενίας που έχει καταστραφεί από δύο πολέμους. Έξι ήρωες που ψάχνουν να βρουν την αγάπη και την αισιοδοξία, ακόμα κι αν γύρω τους δεν υπάρχει αγάπη κι αισιοδοξία ούτε για δείγμα. Επειδή, και συγγνώμη για το κλισέ, οι άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο να τα καταφέρουν.

Η κλέφτρα των βιβλίων, του Μάρκους Ζουσάκ
Η φρίκη των ναζί, και η απίστευτη ανθρωπιά μιας νεαρής κοπέλας, η οποία κλέβει βιβλία που πετούν οι κατακτητές στην φωτιά, και τα μοιράζεται με τους γείτονές της, καθώς και με ένα αγόρι που κρύβεται από τους Γερμανούς. Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο, που θα συναρπάσει το νεανικό κοινό, αλλά και πολύ μεγαλύτερο. Επειδή κάποιες ιστορίες δεν περιορίζονται σε ηλικιακά κουτάκια.

Παραμύθι χωρίς όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα
Αυτό είτε δεν το διάβασες ποτέ, είτε το διάβασες όταν ήσουν μικρός. Και αυτή η μία φορά δεν ήταν αρκετή. Επειδή, παρά την φήμη του ως παιδικό βιβλίο, το Παραμύθι χωρίς όνομα και οι ιδέες που κουβαλά – ιδέες πολύ, πολύ σημαντικές – ακούγονται καλύτερα από ενήλικα αυτιά. Αυτιά που έχουν ακούσει σκληρές αλήθειες και έχουν χάσει τον ιδεαλισμό και την αισιοδοξία τους για τον κόσμο. Τότε είναι που χρειάζεσαι πραγματικά το έργο της Πηνελόπης Δέλτα.

Όλη η επικαιρότητα