Βιβλίο Ηλεία

Βιβλίο: Η ‘παρέα’ του καλοκαιριού!

Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει πιο πιστός φίλος από το βιβλίο» έχει πει ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και όσοι αγαπούν το βιβλίο το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.  Το καλοκαίρι βέβαια είναι μία περίοδος για να το καταλάβουν αυτό και όσοι δεν θεωρούνται φανατικοί ‘βιβλιοφάγοι’!

Το βιβλίο άλλωστε σου ανοίγει ένα παράθυρο στη γνώση, στον κόσμο, αλλά και στη φαντασία, αναπτύσσει το μυαλό και το πνεύμα και αποτελεί διέξοδο στην καθημερινότητα.

Σκέψεις και όνειρα συνυπάρχουν και μπορείς μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου να αντλήσεις ελπίδα.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να σου κρατήσει ‘συντροφιά’ ένα βιβλίο και αυτό το επιβεβαιώνουν και οι βιβλιοπώλες στην Αμαλιάδα, οι οποίοι βλέπουν ότι κατά την διάρκεια του θέρους ανεβαίνει και η ζήτηση των βιβλίων.

Αντιστέκεται…

Σε καμία περίπτωση βέβαια η αύξηση της κίνησης δεν είναι στα επίπεδα των προ κρίσης ετών, παρ’ όλα αυτά υπάρχει αύξηση και αυτό σαφώς είναι ελπιδοφόρο και δημιουργεί αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύεται ότι η ‘τροφή του πνεύματος’, το βιβλίο εξακολουθεί και αντιστέκεται παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.

Βέβαια, σημαντική συμβολή σε αυτό έχουν και οι εκδοτικοί οίκοι και οι βιβλιοπώλες, καθώς έχει γίνει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να διατηρηθούν οι τιμές σε σταθερά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση. Παράλληλα, δεν λείπουν οι προσφορές σε πολλούς τίτλους βιβλίων, γεγονός που έχει κάνει το αναγνωστικό κοινό να μην εγκαταλείψει την αγαπημένη του συνήθεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πώλησης βιβλίων στην μισή τιμή ή ακόμη και χαμηλότερα, ενώ προσφορές υπάρχουν ακόμη και στους νέους τίτλους.

Ελπιδοφόρο και το γεγονός ότι παρά την κρίση, οι συγγραφείς εξακολουθούν και γράφουν, και αυτό αφορά κυρίως τους Έλληνες συγγραφείς οι οποίοι σέβονται και τιμούν το αναγνωστικό κοινό.

Η κίνηση λοιπόν στα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας διατηρείται σε καλά επίπεδα και όπως πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες οι πιο φανατικοί αναγνώστες είναι τα παιδιά. Πολλές φορές βέβαια είναι οι γονείς αυτοί που επιμένουν η ουσία είναι όμως πως είτε από δική τους επιλογή είτε ύστερα από την παρότρυνση των γονέων, τα παιδιά περνούν τις διακοπές τους με ένα βιβλίο στα χέρια.

Ακολουθούν όπως πάντα οι γυναίκες, οι οποίες συνηθίζουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην θάλασσα με ένα βιβλίο και συνήθως επιλέγουν μυθιστορήματα με αισθηματικές και κοινωνικές ιστορίες, αλλά και αστυνομικά.

Τρίτοι, ακολουθούν οι άνδρες, οι οποίοι δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο στο διάβασμα, πάντως όταν το κάνουν επιλέγουν βιβλία με πολιτικό περιεχόμενο και ιστορικά, αλλά και αστυνομικά.

Και φέτος αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση του καλού βιβλίου, η έκθεση βιβλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας. Πρόκειται για την 16η Έκθεση Βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Κουρούτας από τις 4 έως τις 13 Αυγούστου, με την συμμετοχή .

Όλη η επικαιρότητα