Categories: Κόσμος

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο «Τσάρος» των πολλών δισ. δολαρίων

Share

Η Δύση έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έγινε με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, και ουσιαστικά επηρεάζουν άτομα και εταιρείες της χώρας και τις διεθνείς συναλλαγές τους.

Όμως, πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται γιατί δεν στρέφονται οι κυρώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου της Ρωσίας, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον κατέστησε ως τον υπεύθυνο της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «διάλεξε αυτόν τον πόλεμο».

Ωστόσο, στην περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκάλυψε Ευρωπαίος αξιωματούχος ότι η ΕΕ εξετάζει το «πάγωμα» των περιουσιών του Ρώσου προέδρου αλλά και του Σεργκέι Λαβρόφ, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχουν, διότι υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από την καθαρή αξία της περιουσίας του ηγέτη του Κρεμλίνου.

Η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Όπως αναφέρει το fortune.com, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρεμλίνου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εισόδημα 140.000 δολαρίων, του ανήκουν τρία αυτοκίνητα, ένα τροχόσπιτο και ένα διαμέρισμα 800 τετραγωνικών μέτρων. Υπάρχουν και στιγμές που ο Ρώσος πρόεδρος, χρησιμοποιεί για τις προσωπικές του ανάγκες, και ένα διαμέρισμα 1.600 τετραγωνικών μέτρων στη Μόσχα.

Russian President Vladimir Putin waves, as he gets into his car after voting at a polling station in Moscow, Sunday,07 December 2003. Today Russia has State Duma (Lower House of Parliament) elections. EPA/SERGEI CHIRIKOV

Όμως, το Κρεμλίνο φαίνεται πως… κρύβει πολλά στοιχεία για την περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν αναλογιστεί κανείς και τις διαρροές από τα Panama Papers και τα Pandora Papers, αυτές αποκαλύπτουν πως οι Ρώσοι που έχουν στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο της χώρας, διαθέτουν και περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιουσία του Πούτιν, σύμφωνα με αναλυτές

Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίες αποτελούν και τα μοναδικά στοιχεία για τον πραγματικό πλούτο του Ρώσου προέδρου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ο Στάνισλαβ Μπελκόβσκι, Ρώσος πολιτικός αναλυτής, που κριτικάρει τον Πούτιν, υπολόγισε το 2012 ότι έχει καθαρή περιουσία 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τους ισχυρισμούς ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει μερίδια σε ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Gazprom και η Surgutneftegas.

Ο Σουηδός οικονομολόγος και συγγραφέας του «Russian’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy», Άντερς Άσλουντ, ανεβάζει… το κασέ, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν έχει περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει του πλούτου των έμπιστων ανθρώπων του Ρώσου προέδρου.

Το 2012, σύμφωνα με έναν εντυπωσιακό κατάλογο που δημοσίευσε ο Μπόρις Νέμτσοβ, πρώην μέλος της κυβέρνησης Γιέλτσιν, επιβεβαιώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος ζει στη χλιδή. Πιο συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέχει 20 ακίνητα (εκ των οποίων ένα παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 σκάφη γιοτ αλλά και 43 αεροπλάνα (εκ των οποίων ένα Airbus και ένα Falcon). Μόνα τους, τα αεροπλάνα, κοστίζουν 1 δις δολάρια. «Αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός Πέρση πρίγκηπα ή ενός ζάπλουτου ολιγάρχη», ήταν το συμπέρασμα της έκθεσης.

Το ένα από τα γιοτ του, το «Graceful», σύμφωνα με τη Mirror, εκτιμάται πως κοστίζει 73 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο υπάρχει και η ακραία εκτίμηση του Μπιλ Μπρόουντερ, ενός σφοδρού επικριτή του Πούτιν, ο οποίος κατέθεσε στη Γερουσία των ΗΠΑ το 2017 ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο», με περιουσιακά στοιχεία που ανέρχονται συνολικά σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που τον ανεβάζει στην κορυφή, πάνω και από τους Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς και Έλον Μασκ.

Ο ίδιος στηρίζει τον υπολογισμό του στην πεποίθησή του ότι ο Πούτιν διέταξε τους πλουσιότερους ολιγάρχες της Ρωσίας να του προσφέρουν το ήμισυ της περιουσίας τους, μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι το 2003, του ιδρυτή της εταιρείας πετρελαίου Yukos και άλλοτε του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας που φυλακίστηκε για απάτη.

Τα πιο ακριβά πράγματα που διαθέτει

Οι περισσότεροι επικριτές του Πούτιν στέκονται στη «χρυσή τουαλέτα» που έχει ο Ρώσος πρόεδρος, της οποίας τα εξαρτήματα εκτιμώνται πως έχουν αξία 75.000 δολαρίων.

Πολλοί είναι και αυτοί που τον καταγγέλλουν πως έχει ακριβά γούστα και διαθέτει συλλογή από ιταλικά κοστούμια, τα οποία κοστίζουν 5.000 ευρώ το ένα αλλά και μια συλλογή ρολογιών, η οποία αποτιμάται στο 1 εκατομμύριο δολάρια.

Αν και προτιμάει να μετακινείται με ελικόπτερο, για αυτό και διαθέτει απροσδιόριστο αριθμό Ρωσικών Mi8s (4 εκατ. δολάρια κόστος για το κάθε ένα), ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει και μια εντυπωσιακή συλλογή 700 αυτοκινήτων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετά vintage μοντέλα Bentley αλλά και μια σειρά από supercars, με μοντέλα Lamborghini και Ferrari.

«Ό,τι ανήκει στη Ρωσία, ανήκει και στον Πούτιν»

Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει νόημα να προσπαθήσει κανείς να υπολογίσει την καθαρή αξία της περιουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, διότι ελέγχει μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας.

Όπως υποστήριξε ο εξόριστος Ρώσος δισεκατομμυριούχος, Σεργκέι Πουγκάτσεφ, στον «Guardian» το 2015, «ο,τι ανήκει στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πούτιν θεωρεί ότι είναι δικό του. …Δεν αξίζει οποιαδήποτε προσπάθεια υπολογισμού της καθαρής αξίας της περιουσίας του».