Κόσμος

Βλαντιμίρ Πούτιν: Το «πέπλο μυστηρίου» γύρω από τις κόρες του Ρώσου προέδρου

Το 2015, κατά τη διάρκεια μιας από τις μαραθώνιες συνεντεύξεις Τύπου, απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα των παιδιών του.
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν πάντα επιφυλακτικός όταν επρόκειτο για ερωτήσεις σχετικά με την οικογένειά του.

Το 2015, κατά τη διάρκεια μιας από τις μαραθώνιες συνεντεύξεις Τύπου, απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα των παιδιών του.

Τι έχει δηλώσει ο ίδιος για την οικογένειά του

«Οι κόρες μου ζουν στη Ρωσία και σπούδασαν μόνο στη Ρωσία, είμαι περήφανος γι’ αυτές», είπε. «Μιλούν τρεις ξένες γλώσσες με ευχέρεια. Δεν συζητώ ποτέ με κανέναν για την οικογένειά μου».

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για την τύχη του, ζει τη δική του ζωή και το κάνει με αξιοπρέπεια», πρόσθεσε.

Μπορεί ο ίδιος να μην θέλει να τις κατονομάσει, αλλά άλλοι το έχουν κάνει. Ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μαρία Βορόντσοβα, 36 ετών, και την Κατερίνα Τίχονοβα, 35 ετών.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο στόχαστρο των νέων δυτικών κυρώσεων οι κόρες του Πούτιν
«Πιστεύουμε ότι πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν είναι κρυμμένα σε μέλη της οικογένειας και γι’ αυτό τις περιλαμβάνουμε στον κατάλογο των κυρώσεων», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ενώ ελάχιστα έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα για την οικογενειακή ζωή του προέδρου Πούτιν, έγγραφα, αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και περιστασιακές δημόσιες δηλώσεις δίνουν μια εικόνα του πορτρέτου των δύο γυναικών.

Οι ελάχιστες εμφανίσεις

Οι δύο τους είναι οι κόρες του προέδρου Πούτιν και της πρώην συζύγου του Λουντμίλα όπως αναφέρει το BBC. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1983, όταν εκείνη ήταν αεροσυνοδός και εκείνος αξιωματικός της KGB. Ο γάμος τους διήρκεσε 30 χρόνια, περιλαμβάνοντας και τη ραγδαία άνοδο του Πούτιν στην κορυφή του πολιτικού συστήματος της Ρωσίας.

Το 2013 χώρισαν. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι «ήταν μια κοινή απόφαση: βλέπουμε ελάχιστα ο ένας τον άλλον, ο καθένας μας έχει τη δική του ζωή». Είπε ότι εκείνος ήταν «εντελώς πνιγμένος στη δουλειά».

Η μεγαλύτερη κόρη τους, η Μαρία Βοροντσόβα, γεννήθηκε το 1985. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ιατρική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η Βοροντσόβα είναι τώρα ακαδημαϊκός, με ειδίκευση στην ενδοκρινολογία. Είναι συν-συγγραφέας ενός βιβλίου για την ανάπτυξη των παιδιών και το όνομά της αναφέρεται ως ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Ενδοκρινολογίας στη Μόσχα.

Φωτο: ΑFP. Αριστερά η Μαρί Βοροντσόβα

Είναι επίσης επιχειρηματίας. Το BBC Ρωσίας την εντόπισε ως συνιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο ιατρικό κέντρο.

Η κυρία Βοροντσόβα είναι παντρεμένη με τον Ολλανδό επιχειρηματία Jorrit Joost Faassen, ο οποίος κάποτε εργαζόταν στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, αν και φέρεται πως πλέον έχουν χωρίσει.

Άνθρωποι που έχουν μιλήσει μαζί της μετά την εισβολή στην Ουκρανία λένε ότι υποστηρίζει τον πατέρα της.

Η «χορεύτρια» κόρη του Πούτιν

Σε σύγκριση με την αδελφή της, η Κατερίνα Τιχόνοβα έχει βρεθεί πολύ περισσότερο στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όχι μόνο λόγω του ταλέντου της ως χορεύτρια του ροκ εν ρολ. Αυτή και ο σύντροφός της κατέλαβαν την πέμπτη θέση σε διεθνή εκδήλωση το 2013.

Η κόρη του Τιχανοβα

Την ίδια χρονιά, παντρεύτηκε τον Kirill Shamalov, γιο ενός παλιού φίλου του προέδρου Πούτιν. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε σε χιονοδρομικό κέντρο κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Οι εργαζόμενοι εκεί δήλωσαν ότι το ζευγάρι έφτασε με έλκηθρο που το έσερναν τρία λευκά άλογα.

Στον κ. Σαμάλοφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018 για τον ρόλο του στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η τύχη του βελτιώθηκε δραστικά μετά τον γάμο». Το ζευγάρι έχει έκτοτε χωρίσει.

Η κ. Τιχόνοβα ασχολείται τώρα με την ακαδημαϊκή καριέρα και τις επιχειρήσεις. Έκανε μια σύντομη εμφάνιση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το 2018 για να μιλήσει για τη νευροτεχνολογία και επίσης σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ το 2021. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν αναφέρθηκε η σχέση της με τον πρόεδρο.

Καμία από τις δύο γυναίκες δεν φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να περνάει πολύ χρόνο με τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν έχει επίσης εγγόνια. Τα ανέφερε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη το 2017, αλλά δεν είπε πόσα έχει ούτε από ποια κόρη.

«Όσον αφορά τα εγγόνια μου, το ένα είναι ήδη στο νηπιαγωγείο. Σας παρακαλώ να καταλάβετε, δεν θέλω να μεγαλώσουν σαν κάποιου είδους βασιλικοί πρίγκιπες. Θέλω να μεγαλώσουν σαν κανονικοί άνθρωποι», δήλωσε.

Όλη η επικαιρότητα