Αποδράσεις Μεσσηνία

Βοϊδοκοιλιά: «Μύθοι» και ιστορίες γύρω από το όνομα του «διαμαντιού» της Μεσσηνίας

Μία ιδιαίτερη παραλία με αλλόκοτο όνομα
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου και βρίσκεται στη Πελοπόννησο. Ο λόγος για τη Βοΐδοκοιλιά, το «διαμάντι» της Μεσσηνίας.

Η παραλία προσελκύει κάθε χρόνο τουρίστες απ όλη την Ευρώπη και είναι γνωστή για το ασυνήθιστο σχήμα της, καθώς σχηματίζει μία καμπύλη που θυμίζει το γράμμα «Ω».

Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας , σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πύλο.

Αυτός ο φυσικός κόλπος είναι μοναδικής ομορφιάς: λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά.

View this post on Instagram

A post shared by Mawinei Ayue (@mawinei.ayue)


Μάλιστα, λόγω της παρθένου τοπίου και της φυσικής ομορφιάς, η παραλία ανήκει στη  προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000.

Ωστόσο, κάθε ιδιαίτερη παραλία κρύβει και μία ιδιαίτερη ιστορία και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς «Πανέμορφη παραλία, αλλά γιατί Βοΐδοκοιλιά;».

Ένας τόπος βουτηγμένος στους μύθους

Κάποιοι λένε ότι το όνομά της προέρχεται από το Βουφράς, που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια». Ωστόσο εμείς βόδια δεν βλέπουμε οπότε πάμε στο επόμενο σενάριο.

Το όνομα της παραλίας παραπέμπει, όπως λένε, στη Βουφράδα του Ομήρου. 

Σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για την παραλία όπου, σύμφωνα με την «Οδύσσεια», προσάραξε το πλοίο του Τηλέμαχου όταν ερχόταν από την Ιθάκη για να ρωτήσει τον Νέστορα, τον βασιλιά της Πύλου, για την τύχη του αγνοούμενου Οδυσσέα. Σε μεταγενέστερη επιγραφή σώζεται και η ονομασία Βούβοτα, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το σημερινό «Βοϊδοκοιλιά» να είναι νεότερη επινόηση, λόγω της ομοιότητας της καμπυλότητας του σχήματος με κοιλιά βοδιού.

Στη βόρεια πλευρά της παραλίας, στον λόφο που δεσπόζει εκεί, έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός, ενώ στα μυκηναϊκά χρόνια τάφηκε κάποιο σημαντικό πρόσωπο –εικάζεται ότι ίσως ήταν ο Θρασυμήδης, ο γιος του Νέστορα, αν κι αυτό δεν γίνεται να αποδειχθεί. Στη νότια πλευρά της παραλίας, από την άλλη, βρίσκεται η λεγόμενη «Σπηλιά του Νέστορα». Όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ο παγαπόντης Ερμής έκρυψε τα βόδια που είχε κλέψει από τον Απόλλωνα.

Ακριβώς από πάνω, εντωμεταξύ, βλέπει κανείς το λεγόμενο «Παλαίκαστρο», το κάστρο δηλαδή που έχτισαν εδώ οι Φράγκοι ηγεμόνες του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, όταν κατέλαβαν την περιοχή το 1204. Λόγω του ότι υπήρχε πρόσβαση μόνο από την παραλία, το οχυρό θεωρούνταν απόρθητο για τα στρατιωτικά δεδομένα του Μεσαίωνα. Ακόμα κι αν βρεθείτε σε περίοδο επισκευών, αξίζει να έρθετε ως εδώ για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα προς τη Βοϊδοκοιλιά και το κοντινό, πολυτελέστατο ξενοδοχείο Costa Navarino.

Με πληροφορίες από travel.gr 

Όλη η επικαιρότητα