Ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα…

Το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» από την αρχή είχε μεγάλη συμμετοχή. Από τη μια τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, μιας ηλικίας ιδιαίτερης, όχι και τόσο αρεστής και από την άλλη η οικονομική κρίση, οι περικοπές των μισθών και συντάξεων, το υψηλό κόστος ζωής, στάθηκαν ως αιτία να εξαπλωθεί γρήγορα και να εφαρμοσθεί στους περισσότερους δήμους, καθώς όλο και λιγότεροι νέοι είναι σε θέση να φροντίσουν πλέον τους ηλικιωμένους τους.

Στον Πύργο ξεκίνησε σε πιλοτική μορφή το 2002 και από το 2004 εφαρμόζεται κανονικά. Σήμερα το συναντάμε και στους επτά δήμους της Ηλείας. Σε επίπεδο νομού οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό είναι συνολικά 49 και οι ωφελούμενοι, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ ανέρχονται σε 1056.

Ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενδυνάμωση του προγράμματος για ακόμη μεγαλύτερη Βοήθεια.

Η κ. Μαίρη Γιαννακοπούλου που εργάζεται για αυτό το πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2004, αρχικά στον πρώην δήμο Βώλακος επί Δημαρχίας κ. Βασίλη Αδαμόπουλου και νυν Πύργου αναφέρθηκε στη συναισθηματική σχέση που χτίζεται με τους ηλικιωμένους, στην ανάγκη για αγάπη που έχουν, αλλά και στο τί έχει εισπράξει και αυτή μέσα από την επαφή της μαζί τους, όλα αυτά τα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Η ζωή είναι ρόδα και γυρίζει !

Οι άνθρωποι που σήμερα είναι 70, 80 ή 90 χρόνων… κάποτε ήταν παιδάκια και έφηβοι, με φιλοδοξίες, όνειρα, αδυναμίες, ανησυχίες.. Όπως ακριβώς και εμείς.

Είναι άνθρωποι και έχουν δικαίωμα στη ζωή. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους αυτό που μπορείς να προσφέρεις είναι ΑΓΑΠΗ και ΣΕΒΑΣΜΟ !».

Κι αυτό που εισπράττεις γνώση, σοφία και σε κάνουν να νιώθεις καλύτερος άνθρωπος! Μια από τις σημαντικότερες ανθρώπινες ανάγκες είναι και η δημιουργία μιας ασφαλούς σχέσης.

Είναι η ανάγκη για ζεστασιά, κατανόηση που μπορεί να γίνει σε κάποιο βαθμό κι εξάρτηση. Σαφώς λοιπόν δημιουργούνται συναισθηματικοί δεσμοί με τους «απόμαχους της ζωής» όπως συνηθίζω να λέω.

«Τα ζαρωμένα χέρια και οι ρυτίδες στο πρόσωπό τους, μαρτυρούν τη ζωή και τα βιώματά τους. Οι περισσότερες ιστορίες είναι αφηγήσεις από το  πόλεμο.

Αληθινές φρικιαστικές ιστορίες που επικεντρώνονται στον πόλεμο. Ταξίδι στο παρελθόν που στο άκουσμά τους νιώθεις ένα κόμπο στο λαιμό και σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία !    Αφήνεις στην άκρη το  «εγώ σου και ασχολείσαι για το εμείς.» αναφέρει…

Η προσφορά
του προγράμματος

Η «Βοήθεια στο Σπίτι», προσφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας μια σειρά παροχών σε πολλά επίπεδα όπως συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, παρέχει κοινωνική υποστήριξη, έρχεται σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμπει περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος και το νοσηλευτικό προσωπικό φροντίζει όλους όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, προσφέροντας πρωτοβάθμιες υπηρεσίες.

Στις αρμοδιότητες του προγράμματος είναι επίσης η οικογενειακή βοήθεια και η συντροφιά των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Το θετικό πρόσημο που έχει εξασφαλίσει όλα αυτά τα χρόνια είναι  εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα δράσης σε κάθε δομή και αποτελείται από κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό.

Στο πρόγραμμα αναφέρθηκε η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Διονυσία Παπαγιαννακοπούλου από τη δομή του Πύργου «διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, έτσι ο δικός μας ρόλος έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και μοναδικό σκοπό να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση τόσο στους ίδιους τους ηλικιωμένους, όσο και στην οικογένειά τους. Διότι η παραμονή στο φυσικό του περιβάλλον τους διασφαλίζει μια καλή ποιοτική ζωή.

Και εάν είχαμε περισσότερα μέσα θα εξυπηρετούσαμε με ακόμη καλύτερα τους ωφελούμενους, σκεφτείτε μόνο ότι μετά το ατύχημα που είχα, πριν από 5 χρόνια βρεθήκαμε με ένα υπηρεσιακό όχημα λιγότερο,  γεγονός που μας δυσκολεύει στις μετακινήσεις μας καθώς δεν έχει αντικατασταθεί και έτσι τα τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας εξυπηρετούνται μόνο με δύο οχήματα!».

Άνθρωποι μονάχοι…

 Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ‘ρθεις…

 « Η ημέρα κυλά εύκολα! Από το σούρουπο και μετά όμως αρχίζει το μαρτύριο. Με συντροφιά την τηλεόραση κοιμάμαι και ξυπνάω εναλλάξ όλη νύχτα και περιμένω να ξημερώσει το άλλο πρωί, μέχρι να έρθουν τα παιδιά από τη Βοήθεια, μας είπε η κ. Παναγιώτα  84 χρόνων.  Μόνο αυτούς έχω στον κόσμο, οι συγγενείς μου ούτε τηλέφωνο δεν παίρνουν πρόσθεσε».

«Έχασα τη γυναίκα μου πριν από χρόνια και τα παιδιά μου ούτε έρχονται να με δουν. Μικρή η σύνταξη που έχω, μεγάλα τα προβλήματα υγείας. Χωρίς τη Βοήθεια στο Σπίτι, σίγουρα θα είχε τελειώσει η ζωή μου, είπε ο κ. Νίκος 79 χρ. ».

  «Μετάνιωσα που δεν έκανα οικογένεια, που δεν απόκτησα παιδιά. Έρμη ήμουν μια ζωή, έρμη είμαι και σήμερα ανέφερε η κ. Μαρία 82 χρ. Όταν είσαι νέος όλοι σε θυμούνται, τα γεράματα κανείς δεν τα θέλει, εκτός από τα παιδιά που έρχονται από το δήμο, πρόσθεσε».

Αν και χαμογελούσαν η απελπισία και το παράπονο ήταν έντονα ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους, ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν  οικογένειες, γιατί αισθάνονται ανεπιθύμητοι από τους δικούς τους ανθρώπους, από το ίδιο τους το αίμα. Όμως ο χρόνος είναι απόλυτος σκληρός και αφήνει τα σημάδια όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στο βλέμμα.

Άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως, που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσλειτουργίες και δεν μπορούν να πάνε έστω να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα τους, που ζουν μόνα τους ή που δεν έχουν καθημερινή φροντίδα από την οικογένειά τους, ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν όλα όσα χρειάζονται έτσι ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Ο παρονομαστής κοινός για όλους, η μοναξιά!  Όλα, άτομα της τρίτης ηλικίας με ή χωρίς οικογένεια με ή χωρίς προβλήματα υγείας. Άνθρωποι, που μέχρι πριν από κάποια χρόνια δεν μπορούσαν να διανοηθούν αυτή τους την κατάληξη. Γιατί όταν είσαι νέος, δε σκέφτεσαι, δε νοιάζεσαι, δε λογαριάζεις, αψηφάς τα πάντα, ακόμη και το χρόνο. Δεν πιστεύεις ότι θα γεράσεις, δεν πιστεύεις ότι θα συμβεί και σε σένα. Όταν είσαι νέος ονειρεύεσαι, ρισκάρεις και αν σταθείς τυχερός μπορεί να φέρεις και εξάρες στη ζωή .!

Αν όμως καταλήξεις να φέρεις «ασσόδυο», τότε και έχοντας φτάσει σε αυτή την ηλικία, μην έχοντας άλλη επιλογή εντάσσεσαι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά το Μάρτιο του 1998 στο Γκύζη και τα Σεπόλια και σήμερα εφαρμόζεται σε 270 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα με τεράστια συνεισφορά από πλευράς εργαζομένων και με μεγάλη συμμετοχή από πλευράς ηλικιωμένων.

Αξιοπρέπεια και σεβασμός
στη τρίτη ηλικία και στα ΑΜΕΑ
από το Δήμο Πύργου..

 

Στη σπουδαιότητα του προγράμματος, στην προσφορά των εργαζομένων και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη τρίτη ηλικία και στα ΑΜΕΑ αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος τονίζοντας τη σπουδαιότητα και την προσφορά του προγράμματος στην κοινωνία…

«Η βοήθεια στο σπίτι είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σημαντικό για τον κοινωνικό ιστό, γιατί δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό, αποφεύγοντας την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η ποιότητα ζωής των δικαιούχων βελτιώνεται, με συνέπεια να νιώθουν ασφάλεια και  ηρεμία , αποφεύγοντας έτσι την μοναχικότητα και να ατενίζουν το μέλλον με σιγουριά. Ως νέα δημοτική Αρχή θα κάνουμε ότι μπορούμε για την όποια βελτίωση του προγράμματος έτσι ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν καλύτερες υπηρεσίες».

Η «Βοήθεια» σε αριθμούς

Στην Ηλεία 49 οι εργαζόμενοι-1056 οι ωφελούμενοι
Δομή Αρχ.Ολυμπίας  4 εργαζόμενοι και 63 ωφελούμενοι
Δομή Φολόης 4 εργαζόμενοι και 60 ωφελούμενοι
Δομή Λασιώνος 3 εργαζόμενοι και 89 ωφελούμενοι
Δομή Λαμπείας 1 εργαζόμενος και 44 ωφελούμενοι
Δομή Βαρθολομιού 2 εργαζόμενοι  66 ωφελούμενοι
Δομή Γαστούνης 3 εργαζόμενοι και 80 ωφελούμενοι
Δομή Τραγανού 3 εργαζόμενοι και 79 ωφελούμενοι
Δομή Ζαχάρως 10 εργαζόμενοι και 260 ωφελούμενοι
Δομή Πύργου 19 εργαζόμενοι και 315 ωφελούμενοι

Τέλος στη 15χρονη…
ομηρία 3.000 εργαζομένων

Θεοδωρικάκος :
«Παράταση με νομοθετική ρύθμιση »

 Θέμα ημερών η ανακοίνωση της ημερομηνίας για τη διενέργεια του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι 3.000 περίπου εργαζόμενοι του προγράμματος που εδώ και 15 χρόνια ζουν με το άγχος της αβεβαιότητας. Ήδη ο Υπουργός  Εσωτερικών κ.Τάκης Θεοδωρικάκος, που αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτόν τον τομέα από το βήμα της Βουλής  επισήμανε ότι  «με νομοθετική ρύθμιση θα παραταθεί η θητεία όσων εργάζονται σήμερα, έως ότου υλοποιηθεί ο διαγωνισμός. Παράλληλα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί».