Ηλεία

«Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε…» – Άμεση καταγραφή των ζωμιών στο σανό ζητούν οι αγρότες

Το τεράστιο πλήγμα φαίνεται πως υπέστησαν οι περιοχές Σμίλα, Λαντζόι, Λάνθι, Ηράκλεια, Πελόπιο, Μαγούλα και Καράτουλα.
Ακούστε το άρθρο

Καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση της περασμένης Πέμπτης σε εκτάσεις με σανό και άμεση αποζημίωσή τους εδώ και τώρα ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, ζήτησαν χθες αρκετοί αγανακτισμένοι αγρότες που βρέθηκαν στις εκτάσεις τους προκειμένου να εξακριβώσουν το μέγεθος της ζημιάς που όπως ανέφεραν είναι ολοκληρωτική.

Από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων μηνών παρατηρείται μια αστάθεια, η οποία έχει καταφέρει να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα της Ηλείας, όπως έχει αποδειχθεί. Τελευταίο θύμα αγρότες μεγάλων εκτάσεων με σανό που ανήκουν στον ΤΟΕΒ Πελοπίου, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τη σοδειά τους και την έχασαν για δεύτερη φορά, μετά τις πρώτες βροχές των προηγούμενων δυο μηνών.

Το τεράστιο πλήγμα φαίνεται πως υπέστησαν οι περιοχές Σμίλα, Λαντζόι, Λάνθι, Ηράκλεια, Πελόπιο, Μαγούλα και Καράτουλα. Μάλιστα για να εκτιμήσει κανείς καλύτερα το μέγεθος, αρκεί να ξέρει πως για τις 2.500 με 3.000 μπάλες σανό το ποσό που μπορεί να κερδίσει ένας αγρότης ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να καλύψει τα έξοδα παραγωγής του, τις οικονομικές του υποχρεώσεις και τις ανάγκες της οικογένειάς του.

«Να αναπληρωθεί το χαμένο τους εισόδημα»

Για το σανό που αποτελεί μοναδικό εισόδημα για τους αγρότες της περιοχής μίλησε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, ο οποίος τόνισε πως οι παραγωγοί πληρώνουν ακριβά τα ΤΟΕΒ για να ποτίζουν, φορολογούνται και πληρώνουν ΕΛΓΑ και πλέον μετά τις καταστροφές που υπέστησαν βρίσκονται μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση ζωής για το αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν ή θα αλλάξουν επαγγελματικό ορίζοντα. Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο ΕΛΓΑ πρέπει να κάνει άμεσα εκτίμηση και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό οι αγρότες για την ολοκληρωτική ζημιά που έχουν υποστεί.

«Να αναπληρωθεί το χαμένο τους εισόδημα μιας και έχασαν την πρώτη κοψιά προ ημερών με τις πολλές βροχές και τώρα χάνουν και τη δεύτερη, μένοντας δίχως έσοδα μέχρι στιγμής φέτος», δήλωσε ο κ. Βομπίρης και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να απαλλαγούν από τα έξοδα που πληρώνουν για το ΤΟΕΒ τη φετινή χρονιά και παράλληλα σημείωσε πως θα έπρεπε να υπάρχει επόπτης ήδη στις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς.

«Ο αγρότης είναι στο έλεος του Θεού»

Από την πλευρά του, ο γόνος αγροτικής οικογένειας Σπήλιος Ηλιόπουλος, υποστήριξε πως όλος ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και πως πρόκειται για καταστροφή πολλών χιλιάδων ευρώ, χρήματα που μια οικογένεια χρειάζεται για να ζήσει έναν ολόκληρο χρόνο. «Με το μέγεθος μιας τέτοιας ζημιάς δεν είναι εύκολο να ζήσει οικογένεια, υποστήριξε κατηγορηματικά.

Ακολούθως, δήλωσε πως δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό χώρο και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως στις καταστροφές που προκάλεσε χαλαζόπτωση πριν τις προηγούμενες εκλογές πολιτικοί φορείς του νομού βρέθηκαν την ίδια μέρα πλάι τους, τη στιγμή που τώρα δεν έχει εμφανιστεί κανείς. «Ο αγρότης είναι στο έλεος του Θεού. Τον αντιμετωπίζουν ως ένα κατώτερο άνθρωπο, ίσως λόγω ότι μπορεί να μην έχει την κατάλληλη μόρφωση που μπορεί να έχει κάποιος άλλος και θεωρούν πως είναι διαχειρίσιμος», υποστήριξε και συνέχισε εστιάζοντας στη φορολόγηση των προϊόντων και στο ότι οι αγρότες βγαίνουν ζημιωμένοι στις περισσότερες των περιπτώσεων.

«Έντονος προβληματισμός λόγω ΟΣΔΕ»

Ο αγρότης Βασίλης Κατσαριώτης εξέφρασε την άποψη πως η τωρινή καταστροφή των καλλιεργειών έχει αφήσει πίσω τους αγρότες, πως το μέγεθος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο μιας και ξεπερνούν τις 50.000 οι μπάλες σανό που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Μάλιστα, θέλοντας να δώσει μια εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς, ανέφερε πως είχε στην κατοχή του περίπου 2.500 με 3.000 μπάλες, ποσότητα που μεταφράζεται σε περίπου 10.000-12.000 ευρώ, σε μια χρονιά που ήλπιζαν για τα καλύτερα. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη μη έναρξη του ΟΣΔΕ μέχρι στιγμής, γεγονός που τους προβληματίζει έντονα μιας και δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν από τη στιγμή που δεν είναι δηλωμένες οι εκτάσεις ή που κάποιοι έχουν πάρει μόλις φέτος κομμάτια και δεν έχουν δηλωθεί ακόμα.

«Ζητάμε στήριξη από όλους»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Πελοπίου και Περιχώρων Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, που έκανε λόγο για περίπου 50.000 μπάλες σανό που ήταν έτοιμες για δέσιμο ή ήδη δεμένες. «Ζητάμε στήριξη από όλους.

Ήδη έχουν γίνει αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και έχουν ξεκινήσει να γίνονται δηλώσεις» είπε και πρόσθεσε πως δε φτάνουν μόνο αυτές οι ενέργειες μιας και πολλά κομμάτια δεν έχουν δηλωθεί και πολλά άλλα είναι ανασφάλιστα από τη στιγμή που δεν έχει ανοίξει ακόμα ο ΟΣΔΕ. «Θέλουμε στήριξη από όλους τους φορείς μιας και αντιμετωπίζουμε σοβαρό οικονομικά πρόβλημα, έχοντας χτυπηθεί και από τις πυρκαγιές του 2021», κατέληξε.

Όλη η επικαιρότητα