Κόσμος

Βομβαρδισμοί μετά τη δολοφονία των τριών ισραηλινών αγοριών

articlegal_27568_31612.w_hr.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Φωτιά» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση βάζει η δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων που είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιουνίου στη Δυτική Οχθη και βρέθηκαν τελικά νεκροί το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην Χεβρώνα.Τα πτώματα των τριών αγοριών,Ναφτάλι Φράνκελ, Γκιλάντ Σαέρ και Εγιάλ Γίφρα εντοπίστηκαν σε ένα λάκκο στην περιοχή Χαλούλ σε απόσταση δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο από εκεί όπου εθεάθησαν τελευταία φορά πριν από δυόμιση εβδομάδες.

Βομβαρδισμοί και αντίποινα

Το Ισραήλ, μετά την οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Χαμάς θα πληρώσει για τη δολοφονία των τριών αγοριών, προχώρησε τα ξημερώματα της Τρίτης σε βομβαρδισμούς στη Γάζα αλλά και στη Χεβρώνα. Η Χαμάς η οποία αρνείται κάθε ανάμιξη στην απαγωγή και τη δολοφονία των αγοριών, προειδοποίησε ότι «εάν οι δυνάμεις κατοχής προχωρήσουν σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων, ή σε πόλεμο, τότε θα ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως».

Ο εντοπισμός των πτωμάτων των τριών αγοριών, ο ένας 19 ετών και οι άλλοι δύο 16 ετών, έρχεται 17 ημέρες μετά την εξαφάνισή τους η οποία προκάλεσε ένα ανθρωποκυνηγητό τεράστιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν πέντε παλαιστίνιοι και πάνω από 400 συνελήφθησαν.

Το Ισραήλ κατονομάζει ως βασικούς υπόπτους δύο μέλη της Χαμάς οι οποίοι διαφεύγουν όμως οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τα ξημερώματα της Τρίτης τα σπίτια τους στη Χεβρώνα.

Ισραηλινά  πλοία του πολεμικού ναυτικού προχώρησαν σε επιθέσεις και εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Από την πλευρά της η Χαμάς εξαπέλυσε επιθέσεις με ρουκέτες.

Στη βόρεια Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν νεαρό παλαιστίνιο σε επιδρομή σε προσφυγικό στρατόπεδο στην Τζενίν. Πρόκειται για τον 18χρονο Γιουσούφ Αμπού Ζάχερ και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό το περιστατικό δεν σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.

Οργή Νετανιάχου: Η Χαμάς θα πληρώσει

«Απήχθησαν και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από ανθρωπόμορφα κτήνη», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του. «Η Χαμάς είναι υπεύθυνη και η Χαμάς θα πληρώσει», πρόσθεσε. Ο Νετανιάχου προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως για να εξεταστεί η αντίδραση της κυβέρνησής του.

Χαμάς: «Κάθε κλιμάκωση των επιχειρήσεων από το Ισραήλ ή ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης»

Η Χαμάς αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με τη δολοφονία των αγοριών και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «κάθε κλιμάκωση των επιχειρήσεών του ή ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης». «Θλίβομαι βαθιά με την είδηση της δολοφονίας των Ναφτάλι Φράνκελ, Γκιλάντ Σαέρ και Εγιάλ Γίφρα από τους τρομοκράτες της Χαμάς», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διεθνείς αντιδράσεις για τη δολοφονία των ισραηλινών εφήβων

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την «παράλογη» δολοφονία των τριών εφήβων Ισραηλινών. Ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΦρανσουά Ολάντ καταδίκασε το βράδυ της Δευτέρας την «ποταπή δολοφονία» των τριών νέων και εξέφρασε την ανησυχία του «για τον πολλαπλασιασμό των βίαιων ενεργειών τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα» ενώ καταδίκασε επίσης τις εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον του ισραηλινού εδάφους και ζήτησε να γίνουν τα πάντα για να μην υπάρξουν νέα θύματα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας.

Την «φρικαλέα και ασυγχώρητη τρομοκρατική ενέργεια», όπως την χαρακτήρισε, καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΝτέιβιντ Κάμερον διαβεβαιώνοντας ότι το Λονδίνο θα στηρίξει το Ισραήλ στην προσπάθειά του να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε το «φριχτό έγκλημα» και οι σκέψεις του είμαι με τις οικογένειες των θυμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βατικανό. «Η δολοφονία αθώων ανθρώπων είναι πάντα ένα φρικτό και απαράδεκτο έγκλημα, ένα εμπόδιο στο μονοπάτι για την ειρήνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πάπα Φεντερίκο Λομπάντι

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο οποίος έκανε λόγο για ένα φριχτό έγκλημα που διαπράχθηκε από εχθρούς της ειρήνης. Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές να εργασθούν από κοινού προκειμένου να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.


Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα