Κόσμος

Βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του κουρδικού PKK η Τουρκία

ascco.jpg

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, πέραν των επιδρομών που έχουν ξεκινήσει πλέον εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία. 

Τα πλήγματα συνοδεύονται από τις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στο εσωτερικό της Τουρκίας, που έβαλαν στο στόχαστρο κάθε είδους ομάδες «ένοπλου αγώνα» -εκτός από συμπαθούντες της ISIS, και Κούρδους και ακροαριστερές οργανώσεις- ενώ η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως αναλαμβάνει «δράση διαρκείας» σε όλα τα μέτωπα.

Η αντίδραση του PKK ήταν άμεση: «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής» ανέφερε μήνυμα στην ιστοσελίδα του, με το οποίο το κουρδικό κίνημα εμφανίζεται ουσιαστικά να ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου. 

Οι συνομιλίες ειρηνευτικές προσέγγισης Άγκυρας και ΡΚΚ είχαν ξεκινήσει το 2012, αλλά έκτοτε έχουν παγώσει με φόντο την αμοιβαία καχυποψία. 


To πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν από τουρκικά μαχητικά αποθήκες, κέντρα εφοδιασμού και διακίνησης, και κοιτώνες δυνάμεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι επιδρομές γίνονται ένα παραπάνω πλήγμα στην εύθραυστη πορεία προσέγγισης της Άγκυρας με το ΡΚΚ, που γίνονται στο περιθώριο της έναρξης επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS. 

Οι επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν όσο υπάρχει απειλή εναντίον της Τουρκίας» ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου το Σάββατο. 

Περισσότερα στο in.gr

Όλη η επικαιρότητα