Πολιτική

Βουλή: Επεισοδιακός διάλογος βουλευτή του ΚΚΕ με επίτροπο της ΕΕ

Ακούστε το άρθρο
Η επικριτική θέση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για τον ρόλο της ΕΕ, όπως αυτή διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών, προκάλεσε την αντίδραση της Επιτρόπου της ΕΕ για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνας Κρέτσου.

Η αναφορά της κ. Κρέτσου ότι στα 70 χρόνια η Ευρώπη πέτυχε ευημερία και ειρήνη, σχολιάστηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο. Ωστόσο ο σχολιασμός του αυτός προκάλεσε και την αντίδραση της Επιτρόπου.

Υποκριτική η στάση της ΕΕ

«Ως ΚΚΕ είμαστε υπερήφανοι για τα τεράστια επιτεύγματα των λαών των σοσιαλιστικών χωρών. Ο σοσιαλισμός κομμουνισμός αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «μόνο ως ειρωνεία μπορούν να θεωρηθούν τα 70 χρόνια ευημερίας».

«Είναι ειρωνεία γιατί ο διαμελισμός και οι πολεμικές επεμβάσεις στην Γιουγκοσλαβία είναι έργο και της ΕΕ, που αξιοποίησε τον εθνικισμό ως χρήσιμο εργαλείο για να αλλάξει τα σύνορα. Όπως αξιοποίησε τον εθνικισμό στις εξελίξεις στην Ουκρανία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ και επέμεινε ότι αποτελεί υποκρισία να παριστάνει η ΕΕ πως ανησυχεί και αγωνιά για το μεταναστευτικό όταν στρατιωτικοποιείται όλο και περισσότερο και όταν συμμετέχει ενεργά στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, τη Συρία, στην Αφρική.

«Η ΕΕ αποτελεί τον θύτη των λαών και τον παράγοντα της αύξησης μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. Από εκεί και πέρα αποτελεί μόνο υποκρισία η ανησυχία της για την κρίση του μεταναστευτικού. Αντίθετα θέλει εργατικά χέρια πολύ φτηνά και γι’ αυτό αξιοποιεί και τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αποτελούν ειρωνεία τα 70 χρόνια της ΕΕ ως χρόνια ευημερίας όταν ο οικονομικός πόλεμος ιδιαίτερα μετά το 1990, μετά τη συνθήκη Μάαστριχτ και τις ανατροπές του σοσιαλισμού που δέχονται οι λαοί της ΕΕ και η εργατική τάξη, είναι διαχρονικός με αφαίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων τους των κατακτήσεων στους τομείς υγείας, παιδείας πρόνοιας Κοινωνικής ασφάλισης», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Δεν είμαι υποκρίτρια»

«Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Να μου λέτε ότι είμαι υποκρίτρια επειδή δεν πιστεύω στον κομμουνισμό, δεν είναι δίκαιο. Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα μόνο. Δεν ζήσατε εσείς σε μια χώρα όπου εγώ έμαθα, από Σχολή που είχαμε μηδέν βαθμούς», είπε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω λοιπόν με τις απόψεις σας. Λυπάμαι. Δεν είμαι υποκρίτρια, σας σέβομαι αλλά θεωρώ ότι η ΕΕ είναι ένα μοναδικό εγχείρημα και για χώρες σαν την δική μου δεν υπάρχει και άλλη εναλλακτική. Εν πάση περιπτώσει το να μιλάμε για δουλεία, για σκλαβιά στην ΕΕ, θεωρώ πως είναι αναληθές. Απολύτως ψευδές. Σέβομαι όλες τις απόψεις σας αλλά όπως είπα και εγώ την αγαπώ την Ελλάδα αλλά δεν δέχομαι να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να με προσβάλλουν» είπε η Κορίνα Κρέτσου.

Αμέσως μετά, ο βουλευτής του ΚΚΕ έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρθηκε προσωπικά στην Επίτροπο. «Δεν ξέρω πως μεταφράστηκε. Το υποκριτικά το είπα για την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά στους μετανάστες. Που από τη μια μεριά συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό. Εκεί τοποθέτησα την υποκρισία και όχι σε προσωπικό επίπεδο και για το πώς εκείνη αντιλαμβάνεται ορισμένα ζητήματα» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα