WEB tv Πολιτική

Βουλή-«Κλεισθένης 1» LIVE: Σήμερα η ψήφιση νομοσχεδίου & επίμαχων τροπολογιών

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και πιθανότατα ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Πρόκειται για συζήτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς:

Μετά την αντίδραση των ΑΝΕΛ που ζητούν πλαφόν 3% στην απλή αναλογική των αυτοδιοικητικών εκλογών, η πλειοψηφία για τις επίμαχες διατάξεις αναμένεται να είναι οριακή.

Ερώτημα αποτελεί η στάση της ΝΔ από την οποία εν πολλοίς θα εξαρτηθεί, αν η τροπολογία για την κατάτμηση Β΄Αθηνών και Περιφέρειας Αττικής θα ψηφισθεί από 200 βουλευτές και, άρα, θα εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνειτροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αλλάζει την ημερομηνία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, δείχνοντας τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Νέα Δημοκρατία: Φοβάται η κυβέρνηση τους Έλληνες; 

H Nέα Δημοκρατία κατέθεσε πριν από λίγο, για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, την πάγια πρόταση της, προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό. “Η πρότασή μας απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικό η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο” αναφέρει η ΝΔ διερωτώμενη εάν η κυβέρνηση φοβάται τους Έλληνες.

Υπερψηφίζει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών η ΝΔ – Επιμένει για τους Έλληνες του εξωτερικού

Την απόφασή του να υπερψηφίσει την κατάτμηση της Β΄Αθηνών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές του κόμματός του, καταθέτοντας, παράλληλα, την τροπολογία για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα στους βουλευτές για να δουν πού θα είναι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με την ρύθμιση, οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό και αυτό θα μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

«Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο», αναφέρεται στην τροπολογία.

Νέα κόντρα Άδωνι – Σκουρλέτη

Ένταση με το «καλημέρα» στη συζήτηση για τον «Κλεισθένη Ι» στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον Πάνο Σκουρλέτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος και προέβλεψε «χάος» στα δημοτικά συμβούλια λόγω της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Με την απλή αναλογική στις εκλογές των Δήμων η κυβέρνηση θα βάλει τα άκρα, και την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά στα δημοτικά συμβούλια και θα γίνει χάος επί τέσσερα χρόνια χωρίς δυνατότητα διαφυγή», είπε για να προσθέσει ότι χωρίς όριο εισόδου θα μπουν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο από την Χρυσή Αυγή μέχρι την ‘Πλεύση Ελευθερίας’ της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν πήρε σαφή θέση στην πρόταση Καμμένου για πλαφόν 3%.

«Εσείς προσωπικά υιοθετήσατε τον εθνικολαϊκισμό και έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή», απάντησε σε εξίσου υψηλούς ο Πάνος Σκουρλέτης, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων.

«Ντροπή σας να με βάζετε στο ίδιο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή, εσείς ήσασταν στην πλατεία με τη Χρυσή Αυγή και φωνάζατε για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά , όχι σε εμάς υποδείξεις για τη Χρυσή Αυγή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΝΔ: Να δοθεί άμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφισης στις εθνικές εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της, επαναφέρει το ζήτημα της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι τους εκλογικούς καταλόγους, στις εθνικές εκλογές.

Συγκεκριμένα το κόμμα, μετά την κατάθεση τροπολογίας επί του ζητήματος, ζητά να δοθεί άμεσα οι δυνατότητα στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στον τόπο κατοικίας τους.

Το κόμμα αναφέρει πως η πρότασή του – είναι η τρίτη τέτοια πρόταση που καταθέτει από το 2016 – απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο», προσθέτει η ΝΔ.

Κουμουτσάκος για απέλαση Ρώσων: Καταδικαστέα κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας

“Όλα δείχνουν ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρό” δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφέρομενος στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως, δυστυχώς, για ακόμη ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας, οι πληροφορίες που έχουμε προέρχονται από δημοσιεύματα, ανώνυμους «διπλωματικούς κύκλους» και απροσδιόριστες πηγές.

«Τίποτα επίσημο, τίποτα υπεύθυνο επί αυτού του συγκεκριμένου σοβαρού θέματος. Είναι προφανές ότι κάθε απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη. Και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Αυτή είναι η θέση μας, την οποία διαχρονικά έχουμε υποστηρίξει» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Γεννηματά: Άξιος συνεχιστής της δεξιάς ο Τσίπρας, όχι στα εκλογομαγειρέματα

Εκλογικά μαγειρέματα μέσω της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές κατήγγειλε στη Βουλή η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ζήτησε να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές εδώ και τώρα.

Με παρέμβασή της στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης Ι» η Φώφη Γεννηματά στηλίτευσε την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών. «Τελειώσατε. Πάρτε το απόφαση. Όσα κόλπα κι αν κάνετε, όσες κάλπες κι αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει. Θα σας μαυρίσει. Τίποτα δεν σας σώζει» δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και της καταλόγισε ότι μια «πρόχειρη βουλευτική τροπολογία» επιχειρεί να οδηγήσει σε «εκλογές σύγχυσης και νοθείας των μηνυμάτων, με πολλές κάλπες» για να αποπροσανατολιστούν οι πολίτες. «Το παιχνίδι με τις εκλογές είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο και ηθικά αδιανόητο» κατήγγειλε ζητώντας ταυτόχρονα να γίνουν «εκλογές εδώ και τώρα».

Η κυρία Γεννηματά ανακοίνωσε, πάντως, ότι η ΔΗ.ΣΥ θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Β’ Αθήνας και Αττικής) παρά τις ενστάσεις της για την «αποσπασματικότητα» της ρύθμισης. «Επειδή πρόκειται για δική μας πρόταση που απαντά σε απαίτηση των πολιτών και αναγκαιότητα για τη διαφάνεια και την καλύτερη αντιπροσώπευση, το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει την ρύθμισ» είπε. Κάλεσε, όμως, την κυβέρνηση να φέρει και διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους. «Φοβάστε κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης την ψήφο τους. Ιδίως φοβάστε τους νέους που για να βρουν ελπίδα αναγκάστηκαν να φύγουν. Η Κυβέρνηση σας είναι έκθετη γι’ αυτό και θα πληρώσει το τίμημα» κατήγγειλε.

Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε, όμως, ότι το κόμμα της καταψηφίζει το σχέδιο Κλεισθένης Ι και τάχθηκε κατά της εφαρμογής συστήματος απλής αναλογικής στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Καταλόγισε δε σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι είναι “άξιοι συνεχιστές της συντηρητικής πολιτικής της δεξιάς” στην τοπική αυτοδιοίκηση και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε “Αξιος, άξιος, άξιος κ.Τσίπρα”.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα. Όμως με έναν απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με τη μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους» εξήγησε η επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ.

Βενιζέλος: Δεν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα φτάσει ως τον Μάιο

«Τώρα, που μπήκαμε στην εποχή του ευτελισμού των θεσμών και της θεσμικής έντασης, θα γίνει και το επόμενο βήμα, το μεγάλο παιχνίδι που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος», εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση του «Κλεισθένη», ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε την προκήρυξη διοργάνωσης δήθεν συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για διάφορα δημοφιλή θέματα, τα οποία συνδέονται με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ευτυχώς που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, έχει ήδη από το 2011 ταχθεί, ρητά και κατηγορηματικά, κατά της δυνατότητας χρήσης της διαδικασίας του δημοψηφίσματος για θέματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε.

Στην ομιλία του χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων» με αφορμή τις κινήσεις της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση, τα εκλογικά συστήματα και το χρόνο εκλογών.

Υποστήριξε ότι «δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα φθάσει έως τον Μάιο για να δει το σενάριο των τριπλών εκλογών» και χαρακτήρισε αιμομικτική τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. «Βλέπουμε την κωμική εικόνα στο ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει για την πρόσκληση της πΓΔΜ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να δηλώνει από την έδρα του ΝΑΤΟ ότι η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί ποτέ και πως οι πανηγυρισμοί δεν ισχύουν», επεσήμανε.

Πηγή: aftodioikisi, news247, cnngreece

Όλη η επικαιρότητα